Το καλοκαίρι αποτελεί για όλα τα παιδιά ένα ατελείωτο παιχνίδι. Ο ελεύθερος χρόνος γεμίζει με ήλιο, αλμύρα,  χαμόγελα και… πολλά-πολλά μπάνια και παγωτά! Το καλοκαίρι, η αγαπημένη  εποχή των παιδιών, είναι η εποχή που εμείς οι γονείς πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες το ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών είναι πιο έντονο  σε  σχέση  με  τους  χειμερινούς  μήνες και αυτό συνεπάγεται  διαφορετικές θερμιδικές  απαιτήσεις.
–   Προσπαθείτε να προσφέρετε στο παιδί σας 3 βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και 2-3 ενδιάμεσα σνακ.
–  Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό, το οποίο έρχεται να φορτίσει τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μετά από την πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος. Το πρωινό πρέπει να είναι απλό, αλλά πλήρες στα συστατικά του. Ένα σωστό πρόγευμα περιλαμβάνει:
μια τροφή από την ομάδα των «δημητριακών» (πχ κορνφλεικς ή ψωμί ή σπιτικά μπισκότα) +  μια τροφή από την ομάδα του «γαλακτοκομικών προϊόντων» (γάλα, τυρί, γιαούρτι ή αυγό) + μια τροφή από την ομάδα των «φρούτων» (φρέσκο χυμό ή φρέσκο φρούτο).
–  Λόγω ζέστης το παιδί σας μπορεί να μην καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, γι’ αυτό φροντίστε τα γεύματα να είναι μικρά και θρεπτικά. Ενισχύστε τους σύνθετους υδατάνθρακες και μειώστε τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά, οι οποίες επιβαρύνουν ιδιαίτερα την πέψη. Δημητριακά, όσπρια, φρέσκα φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, φυλλώδη λαχανικά και γρανίτες από φρέσκα φρούτα πρέπει να είναι η αγαπημένη παρέα των παιδιών.
–  Περιορίστε το τηγάνισμα, προτιμήστε τα φαγητά σας ψητά ή στον ατμό.
–   Επίσης, λάβετε υπόψη ότι οι απότομες αυξήσεις στη θερμοκρασία και οι καύσωνες ενισχύουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Τα παιδιά, απασχολημένα με το παιχνίδι, μπορεί να μη ζητήσουν υγρά σε επαρκή βαθμό. Για αυτό οι ενήλικες θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να προσφέρουν υγρά κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας (νερό κατά προτίμηση).
–   Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην συντήρηση τροφών που δίδονται στα παιδιά αυτή την εποχή, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ευκολότερα αλλοιώσεις στα τρόφιμα. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη συντήρηση, να αποθηκεύετε στο ψυγείο τα φαγητά προς κατανάλωση και να είσαστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε τρόφιμα που μπορεί να μην είναι τόσο φρέσκα.
–   Φροντίστε τα πλήρη γεύματα να απέχουν τουλάχιστον 3 ώρες από το κολύμπι. Οι φυτικές  ίνες  θα  πρέπει να είναι περιορισμένες στα γεύματα πριν το κολύμπι  διότι καθυστερούν την πέψη  της  τροφής  και την κένωση του  στομάχου. Καλό είναι να  λαμβάνονται στο γεύμα αμέσως  μετά  το μπάνιο. 
–   Επίσης, το καλοκαίρι είναι μία καλή ευκαιρία για την ενίσχυση των οικογενειακών γευμάτων. Προσπαθήστε να κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι ως οικογένεια και σε καθορισμένη ώρα για τα γεύματα σας. Γίνετε και εσείς στο τραπέζι το μοντέλο υγιεινής διατροφής, έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί να σας μιμηθεί. Επίσης, το καλοκαίρι, περίοδος μεγαλύτερης χρονικής ελευθερίας των γονέων, προσφέρεται για τη μύηση των παιδιών σε νέες γεύσεις.   Τα τακτικά οικογενειακά γεύματα, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών ενισχύουν τη συζήτηση και τα  επικοινωνιακά στοιχεία μεταξύ των μελών και κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο δεσμός της οικογένειας.
–   Και τέλος προσοχή… στους αγαπημένους παππούδες και γιαγιάδες! Μπορεί οι διακοπές στο χωριό να είναι ιδανικές, αλλά σκεφτείτε ότι δεν θέλετε τα παιδιά να γυρίσουν πίσω με παραπάνω κιλά. Γι’ αυτό, η συμβουλή είναι μία: σταθερή ποσότητα, μεγαλύτερη ποιότητα, μεγαλύτερη δραστηριότητα! –   Καλό είναι να θέσετε κάποιους κανόνες σχετικά με την συχνότητα κατανάλωσης των τυποποιημένων σνακ, όπως για παράδειγμα π.χ. μόνο δύο παγωτά την εβδομάδα. Θέστε αυτές τις αρχές νωρίς και φροντίστε να τις ακολουθείτε όλοι στην οικογένεια χωρίς υποχωρήσεις, έτσι ώστε να τηρηθούν και από το μικρό σας. 
Βοηθήστε λοιπόν τα παιδιά σας να καλυτερεύσουν τη διατροφή τους μην επαναπαύεστε επειδή είναι καλοκαίρι. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και δεν πρέπει να πηγαίνει ποτέ διακοπές! Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση!
Με την συνεργασία της κας Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου (παιδίατρος) www.kosmarikou.gr