Η ζέστη κόβει την όρεξη του παιδιού και για κάποιο διάστημα τα γεύματα γίνονται πραγματικές… μάχες. Και αυτό γιατί απλώς δεν υπάρχει τίποτα πια που να του αρέσει. Τώρα το καλοκαίρι, είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα η ανορεξία των μικρών και οι γκρίνιες πάνω από το… άθικτο πιάτο. Βέβαια, ακόμη και εμείς οι ενήλικες, ζεσταινόμαστε και μειώνουμε τις ποσότητες αυτών που τρώμε, αλλά τα μικρά μας βρίσκονται στην ανάπτυξη και αυτό μας ανησυχεί… Είναι απολύτως φυσιολογικό, όμως, τα παιδιά να χάνουν την όρεξή τους αυτή την εποχή. Έξω κάνει ζέστη και ο οργανισμός έχει ανάγκη από λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Μεγαλύτερη είναι η ανάγκη της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας υγρών, τουλάχιστον δύο λίτρα την ημέρα, αφού το πραγματικό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί είναι η αφυδάτωση.
Δροσερά, όπως του αρέσουν
Σε γενικές γραμμές τώρα τα πιτσιρίκια ζητούν περισσότερα υγρά από ό,τι συνήθως. Και τελικά αυτός είναι και ο δικός σας κρυμμένος άσσος: να εκμεταλλευτείτε δηλαδή αυτή την ανάγκη τους για περισσότερα υγρά, για να τους προσφέρετε πλήρη γεύματα! Yπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να «μεταμορφωθούν» σε υγρά χωρίς να χάσουν το παραμικρό από τη θρεπτική τους αξία! Π.χ. φρουτόκρεμα, πουρές λαχανικών, μιλκ-σέικ: τροφές δροσερές -όπως και ένα παγωτό-λαχταριστές και… προκλητικές σε εμφάνιση και ταυτόχρονα πλούσιες και στα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Πολύτιμος σύμμαχός σας είναι το γάλα, μια πολύτιμη τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, λιπαρά και σάκχαρα, που μπορεί να σερβιριστεί και άλλες στιγμές μέσα στην ημέρα εκτός από το πρωινό. Στην πραγματικότητα είναι η καλύτερη βάση για να φτιάξετε συνταγές φρέσκες και θρεπτικές, όπως παγωτά, κρέμες, γιαούρτι.
Αλλάξτε συνήθειες!
Υπάρχουν πολλές «στρατηγικές» καταπολέμησης της ανορεξίας. Η καλύτερη; «Σπάστε» τη ρουτίνα και αλλάξτε συνήθειες. Το καλοκαίρι καλό είναι να αφήσετε πίσω σας τα κανονικά και συνηθισμένα γεύματα και τα αυστηρά ωράρια και να επιτρέψετε στο παιδί να τρώει λιγότερο αλλά πιο συχνά!
Γι’ αυτά τα μικρά γεύματα του καλοκαιριού, καλό είναι να αποφεύγετε τα συσκευασμένα σνακ και να επιλέγετε με προσοχή τι θα προσφέρετε στο παιδί, έχοντας πάντα στο μυαλό να συνθέσετε ένα παζλ από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Πρακτικά, μπορείτε να δίνετε στο μικρό τα συστατικά ενός κυρίου γεύματος… σε δόσεις (π.χ. ένα φρούτο με το πρώτο «πεινάω», μετά φέτες από ντομάτα, μερικά κυβάκια τυριού ή ζαμπόν και τελικά λίγα κρακεράκια ή ένα κομμάτι ψωμί).
Γεύματα θρεπτικά με… φαντασία!
Η ώρα του γεύματος είναι κυρίως το βράδυ, όταν κάνει λιγότερη ζέστη και είναι η στιγμή που όλη η οικογένεια βρίσκεται μαζί στο τραπέζι. Το πιάτο του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ναι, σίγουρα, μόνο που το δείπνο δεν πρέπει να γίνεται μια αγχωτική διαδικασία. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να ετοιμάζετε για το μικρό σας πιάτα μοναδικά, ελαφριά και θρεπτικά και γεύματα πλήρη σε θρεπτικά συστατικά. Πιάτα με τροφές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του μικρού, ακόμη και αν τις καταναλώνει σε μικρές ποσότητες. Ένα σημείο στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε για να ανοίξετε την όρεξη του παιδιού και ταυτόχρονα να του προσφέρετε τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες είναι η παρουσίαση των πιάτων. Να πώς θα τα καταφέρετε:
–  Αρκούν μικρές κινήσεις, όπως η τοποθέτηση ελιών σε φέτες τυριού ή λίγου ζαμπόν μέσα στη σάλτσα, για να δώσουν μοναδική γεύση στα μακαρόνια και να ανοίξουν την όρεξή του.
–  Οι φρέσκες και χρωματιστές σαλάτες με ρύζι ή μακαρόνια είναι πιάτα πλήρη και θρεπτικά και… αρκετά διεγερτικά για την όρεξη.
–  Η… λίστα με τους υδατάνθρακες περιλαμβάνει και πατάτες βραστές, σερβιρισμένες με ελαιόλαδο ή σε πουρέ, ψωμάκια με ελιές ή αβγό, κέικ με φρούτα, μπισκότα με παγωτό.
–  Όσο για τις πρωτεΐνες, από την άλλη, επιλέξτε ένα αβγό βραστό ή τηγανητό, κομματάκια φρέσκου τυριού ή ακόμα και κομματάκια αλλαντικών.
–  Μια καλή επιλογή είναι το ψάρι, μια εύπεπτη και θρεπτική τροφή: εκτός από το συνηθισμένο τρόπο μαγειρέματος, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα γεύμα με φρέσκια σαλάτα με τόνο ή με διάφορα άλλα θαλασσινά. Προσθέστε λάδι και λεμόνι και σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Προσοχή… κόβουν την όρεξη Ένας εχθρός της όρεξης του παιδιού τώρα το καλοκαίρι, που δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι τα λίπη. Με τη ζέστη, τα τηγανητά φαγητά και τα λίπη δυσκολεύουν τη χώνεψη -την επιβραδύνουν-, με αποτέλεσμα τελικά να μειώνουν την όρεξη. Γι’ αυτό, τώρα το καλοκαίρι, επιλέξτε για το παιδί μια διατροφή φρέσκια και ελαφριά -κυρίως με υγρά-, χρωματιστή και μυρωδάτη!
Με την συνεργασία της κας Αστρινία Σκαρπαλέζου  (διατροφολόγος-διαιτολόγος, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού)