Τα μωρά και τα νήπια φοβούνται πολλά πράγματα και είναι πολύ φυσιολογικό. Το άγχος είναι η κατάσταση που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις νέες εμπειρίες και μας προστατεύει από τον κίνδυνο. Σε συνδυασμό με τη ζωηρή φαντασία τους, τα παιδιά μπορεί να τρομάζουν πάρα πολύ μπροστά στα έντομα, τα σκυλιά, το σκοτάδι, τους κλόουν, ακόμα και στην ηλεκτρική σκούπα. Δεν είναι τυχαίο που τα πολύ μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν τους φόβους με το να μιλούν συνέχεια γι αυτούς ή αν τους ζωγραφίζουν.

Πώς θα απαλύνετε τις φοβίες των νηπίων. Καταρχάς, το παιδί χρειάζεται να το καθησυχάζετε και να νιώθει ασφαλές. Κάτι που χρειάζεται είναι να του κάνετε το διαχωρισμό μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Γι αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τους φόβους του όσο ανόητοι και παράλογοι και να σας φαίνονται. Αν χρειαστεί, ψάξτε μαζί για τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι και μην γελάσετε. Και φυσικά μην αγνοείτε το παιδί όταν σας μιλάει για τις φοβίες του.

Χρησιμοποιήστε ένα αντικείμενο μετάβασης. Τα μωρά και τα νήπια χρειάζονται μία κουβερτούλα ή το αγαπημένο τους αρκουδάκι για να νιώθουν ότι παίρνουν παρηγοριά και ζεστασιά. Νιώθουν καλύτερα κάθε φορά που αντιμετωπίζουν κάτι καινούριο, όταν πηγαίνουν στο γιατρό ή όταν φοβούνται το βράδυ που κοιμούνται. Συνήθως το αποχωρίζονται γύρω στην ηλικία των 4.

Εξηγήστε με λογική αν χρειαστεί. Αν το παιδί φοβάται τη σειρήνα του ασθενοφόρου, εξηγήστε ότι αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά από τα άλλα αυτοκίνητα. Τα παιδιά χρειάζονται απλά να τους καθησυχάσετε από την αγριότητα της φαντασίας τους. Κάποιες φορές βοηθά και να τους δείξετε κάτι στην πράξη. Αν φοβάται την ηλεκτρική σκούπα, θέστε την σε λειτουργία για να δει ότι ρουφάει μόνο τη σκόνη και όχι τα μαλακά παιχνίδια του.

Λύστε μαζί το πρόβλημα. Αν δεν μπορεί να κοιμηθεί στο σκοτάδι λόγω του φόβου, βάλτε ένα μικρό φωτάκι, δώστε του το αγαπημένο του αρκουδάκι ή βρείτε μία φράση που διώχνει τα τέρατα από το δωμάτιο. Δεν θα ξεπεράσει άμεσα τους φόβους, αλλά θα σας δει ως συμπαραστάτη.

Μην αγχώνεστε υπερβολικά μπροστά στο παιδί κάθε φορά που πηγαίνετε στο γιατρό ή ακούτε ασθενοφόρο γιατί οι φόβοι του θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο. Παρόλα αυτά, είναι εντάξει να πείτε στο παιδί ότι δεν σας αρέσει και πολύ ο οδοντίατρος αλλά σας αρέσουν τα καθαρά δόντια. Έτσι δεν νιώθει μόνο του αλλά αντιλαμβάνεται τη σημασία του να πηγαίνει στο γιατρό.

Αν το παιδί δεν μπορεί να ηρεμήσει λόγω άγχους, παθαίνει κρίσεις και οι φοβίες εντείνονται αντί να ελαττώνονται, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.