νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά: Τα S.O.S για να περάσουν όλοι υπέροχα!

30/06/2016
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά: Τα S.O.S για να περάσουν όλοι υπέροχα!


Πολλοί γονείς τα καλοκαίρια, στέλνουν τα παιδιά να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού  στο χωριό ή σε κάποιο σπίτι στην εξοχή. Αυτό συνήθως, είναι μία πολύ καλή και οικονομική λύση για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών, αλλά και για τους γονείς που έχουν μόνο λίγες μέρες καλοκαιρινή άδεια.

Βεβαίως, το αν οι διακοπές αυτές θα αποβούν ευχάριστες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από το πόσο οι παππούδες  έχουν την διάθεση και την αντοχή να ασχοληθούν μαζί με το εγγόνι τους, μέχρι το πόσο ανοιχτοί και τρυφεροί είναι μαζί του.

Αν λοιπόν ανήκετε στους γονείς που προετοιμάζεστε να στείλετε το παιδί στην κατασκήνωση που λέγεται «παππούς και γιαγιά», να κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε, ώστε να στεφθούν οι διακοπές τους με επιτυχία:

Μοιραστείτε με τους παππούδες μια λίστα με τις δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί
.
Για κάθε παιδί, υπάρχουν δραστηριότητες που το βοηθούν να αισθάνεται ασφαλές, και δραστηριότητες που μπορεί να το κάνουν να ανησυχεί. Εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα, και είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αυτές τις λεπτομέρειες εκ των προτέρων, έτσι ώστε οι παππούδες να είναι ενημερωμένοι κατάλληλα. 

Κάνετε μια συζήτηση με το παιδί σας πριν από το ταξίδι του
Συζητήστε μαζί του τις προσδοκίες του, τις  συμπεριφορές του και βέβαια υπενθυμίστε του ότι μόνον οι παππούδες του είναι υπεύθυνοι γι’ αυτόν. Εξηγήσετε στα παιδιά ότι οι παππούδες τους αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, αυτή της ασφάλειάς τους. Χρειάζεται λοιπόν τα παιδιά να σέβονται τους κανόνες που βάζουν οι παππούδες τους. Παράλληλα, ζητήστε από τους παππούδες να μην γίνουν υπερπροστατευτικοί, καθώς έτσι τα παιδιά ενδέχεται να αντιδράσουν.

Θέστε κάποιους ελαστικούς κανόνες με τους παππούδες που θα μπορούν να τηρήσουν
Για παράδειγμα, πόσες ώρες μπορούν να βλέπουν τηλεόραση, πόσα γλυκά και παγωτά μπορούν να τρώνε την ημέρα κ.τ.λ. Αφήστε τα παιδιά παιδιά, ειδικότερα μικρότερων ηλικιών, να πάρουν μαζί τους κάποια αγαπημένα τους αντικείμενα, που θα τους θυμίζουν το οικογενειακό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλετε στο αίσθημα ασφάλειας των παιδιών και δημιουργείτε μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ σπιτιού και εξοχικού.

Σε ποια ηλικία μπορώ να στείλω το παιδί στους παππούδες;

Μια ασφαλής ηλικία για τον πρώτο αποχωρισμό, είναι αφού το παιδί έχει κλείσει τα τρία του χρόνια. Σε αυτή την ηλικία, έχει νιώσει μέσα του ασφαλές  και είναι πλέον αρκετά μεγάλο ώστε να επικοινωνεί και να μπορεί να καταλάβει τι θα συμβεί, πώς και πότε. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί τι θα συμβεί, ότι θα το αφήσουν στη γιαγιά, θα φύγουν για κάποιες μέρες και μετά θα ξαναγυρίσουν. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί, που θα είναι οι γονείς, γιατί δεν θα είναι μαζί, πόσος χρόνος θα μεσολαβήσει μέχρι να τους ξαναδεί (με τρόπο που να μπορεί να αντιληφθεί, ανάλογα με την ηλικία του), πότε θα το παίρνουν τηλέφωνο, και τι θα πρέπει να γίνει αν θέλει να φύγει. Η συνέπεια και η επικοινωνία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια που θα νιώσει το παιδί και στην προσαρμογή του.

Τι πρέπει να προσέξετε

Κάντε το παιδί να νιώσει ασφαλές
Το παιδί πρέπει να ξέρει «ποιο είναι το πλάνο», τι θα συμβεί, πότε και γιατί (ακόμα και αν δεν είναι σε θέση να τα καταλάβει πλήρως), ώστε να μη νιώθει ανασφάλεια. Εξηγήστε του για ποιο λόγο πρέπει να το αποχωριστείτε (για να πάτε κάποιο ταξίδι, να γυρίσετε στη δουλειά σας, κλπ.), πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να το ξαναδείτε, τι θα κάνει εκείνο στο μεσοδιάστημα (που θα μείνει, με ποιον, πώς θα περνάει τις μέρες του, κλπ.) και πώς και κάθε πότε θα επικοινωνείτε μαζί του, ή με ποιο τρόπο θα μπορεί και αυτό να επικοινωνήσει μαζί σας.

Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί
Δώστε στο παιδί τον χρόνο και τις ευκαιρίες να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον και τους ανθρώπους που θα το φροντίζουν, σταδιακά και για μικρά χρονικά διαστήματα τις πρώτες φόρες. Η ταυτόχρονη δική σας παρουσία μαζί με τη γιαγιά και τον παππού για λίγες μέρες, θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Εξίσου σημαντικό είναι να μπορέσουν να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν και εκείνοι με το πρόγραμμα, τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού. Μην ξεχνάτε ότι η εμπειρία των διακοπών μακριά από τους γονείς, εφόσον ο αποχωρισμός βιωθεί ομαλά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα παιδιά. Θα μάθουν να αισθάνονται ασφάλεια και μακριά από τους γονείς τους, θα αναπτύξουν αυτοπεποίθηση, ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους και να τα «βγάζουν πέρα μόνα τους», θα μάθουν να κοινωνικοποιούνται και να αναπτύσσουν σχέσεις με άλλα παιδιά και ενήλικες και θα αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Όσο για την αγάπη και την φροντίδα της γιαγιάς και του παππού; Θα τους δημιουργήσουν γλυκιές αναμνήσεις που θα ζεσταίνουν την καρδιά τους για όλη τους τη ζωή.Σχετικά Άρθρα

Όταν η γιαγιά μεγαλώνει το παιδί: τα υπέρ και τα κατά
Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά στις περιπτώσεις που οι γιαγιάδες (και οι παππούδες) εκτελούν και χρέη baby sitter για το παιδί; 
Οι μικρές μας πριγκίπισσες είναι και… φεμινίστριες
Η κόρη σας είναι ερωτευμένη με οτιδήποτε ροζ και έχει ως θέμα την πριγκίπισσα; Και γιατί ενώ εσείς κάνατε τα πάντα για να αποφύγετε αυτή την...
6 «σωστοί» λόγοι που τα παιδιά λένε ψέματα
Το ψέμα γενικά είναι λάθος. Αλλά υπάρχουν και «σωστοί» λόγοι που τα παιδιά λένε ψέματα Από τη νηπιακή ακόμα ηλικία ένα παιδί αρχίζει να απο...
Η νέα μέθοδος πειθαρχίας που στηρίζεται στο «ΝΑΙ»!
Η σύγχρονη μέθοδος πειθαρχίας που στηρίζεται στο «ΝΑΙ»!Μέχρι τώρα, το «όχι», ήταν για κάθε γονιό η κατάλληλη λέξη για να καταλάβει το&n...
Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει τις φοβίες του!
Τα 10 μυστικά της ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας