νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Η ακαταστασία βλάπτει την υγεία των παιδιών!

12/12/2013
Από: Ελένη Καραγιάννη |  σχολιάστε
Η ακαταστασία βλάπτει την υγεία των παιδιών!
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά που ζουν σε ένα σπίτι όπου επικρατεί χάος, θόρυβος και έλλειψη ρουτίνας και έχουν μητέρες με ακατάστατο εργασιακό πρόγραμμα έχουν και χειρότερη υγεία από τους συνομηλίκους τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 3000 οικογένειες χαμηλής κοινωνικο-οικονομικής τάξης σε μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ. Για τις ανάγκες της έρευνας πήραν συνεντεύξεις στα σπίτια τους όταν το παιδί ήταν τριών και ξανά όταν ήταν πέντε ετών.

Τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία χαρακτήρισαν ένα οικογενειακό ως «χαοτικό» ήταν ο συνωστισμός (όταν πολλά άτομα μοιράζονταν ένα χώρο), ο θόρυβος από τηλεοπτικές συσκευές (ανοιχτές για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα), η έλλειψη τακτικού ωραρίου σε ό,τι αφορά τον ύπνο του παιδιού, η έλλειψη καθαριότητας και τάξης.

Η έρευνα έλαβε υπόψη το πόσο «χαοτικές» ήταν οι εργασιακές συνθήκες της μητέρας, όπως καθοριζόταν από το πόσο στρες δημιουργούσε το πρόγραμμα εργασίας, η δυσκολία να βρεθεί κάποιος να φροντίσει το παιδί τις εργάσιμες ώρες, η έλλειψη ευελιξίας ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας και οι συνεχείς αλλαγές στα ωράρια.

Οι μητέρες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την υγεία των παιδιών τους στις ηλικίες των τριών και των πέντε ετών ως «τέλεια», «πολύ καλή», «καλή», «αρκετά καλή» ή «κακή». Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Social Science & Medicine.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ένα χαοτικό νοικοκυριό όταν το παιδί είναι τριών ετών οδηγεί σε χειρότερη υγεία στην ηλικία των πέντε ετών», σχολιάζει η επικεφαλής τα έρευνας Claire Kamp Dush, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μια απόδειξη του πόσα οφέλη προσφέρει σε ένα παιδί η σταθερότητα, η οργάνωση και η ρουτίνα.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν πρέπει να θεωρούνται «κακές μαμάδες», καθώς στην πλειοψηφία τους δεν είχαν αρκετά χρήματα ώστε να μπορούν να μένουν σε μεγαλύτερο σπίτι, συχνά ούτε το χρόνο για να το διατηρήσουν καθαρό, αλλά ούτε και την πολυτέλεια να αφήσουν μια μέρα τη δουλειά τους για να φροντίσουν το παιδί.

Σχετικά Άρθρα

Γιατί το παιδί μου τα κάνει όλα άνω κάτω;
Αν το πιτσιρίκι σας λατρεύει να μουτζουρώνει τους τοίχους στο σπίτι, να εκσφενδονίζει τριγύρω το φαγητό του, αν το αγαπημένο του παιχνίδι εί...
Πιο υγιή τα παιδιά που μένουν κοντά στη θάλασσα!
Η ζωή σε παραθαλάσσιες περιοχές κάνει καλό στην υγεία!  Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής έρευνας η οποία έδειξε ότι όσο πι...
Αυτισμός και σχιζοφρένεια έχουν κοινά χαρακτηριστικά
Ο αυτισμός και σχιζοφρένεια έχουν μια σημαντική αλληλοεπικάλυψη χαρακτηριστικών, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημο...
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Στην Ελλάδα τα πιο παχύσαρκα αγόρια της Ευρώπης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας,  οι ειδικοί δημοσιοποιούν τα νέα  και...ανησυχητικά στοιχεία για το μέλλον των παιδιών.
Σεξουαλική κακοποίηση: Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν, λένε οι ειδικοί
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, είναι ένα «βουβό» και «σκοτεινό» πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό δυστυχώς προκύπτει τόσο από την εμπ...
Έρευνα: Παιδί & Παιχνίδι. Πάρτε μέρος κι εσείς!
Παίζει, άρα είναι παιδί. Και κάτι παραπάνω... Παίζει άρα είναι ένα δημιουργικό, ευτυχισμένο, υγιές παιδί...Η σημασία του παιχνιδιού στην ισο...