νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Αλλεργικό άσθμα: Πώς να προστατεύσετε το παιδί

16/02/2015
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Αλλεργικό άσθμα: Πώς να προστατεύσετε το παιδί
Υποφέρουν τα παιδιά σας από αλλεργικό άσθμα; Δείτε τους βασικούς κανόνες για να τα προφυλάξετε από τις πιθανές «παγίδες» του σπιτιού σας.


Το άσθμα αποτελεί την πιο συχνή χρόνια πνευμονική νόσο της παιδικής ηλικίας . Αν λοιπόν το παιδί σας υποφέρει από έντονο βήχα, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, μάθετε πώς μπορείτε να αποφύγετε την επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων, εξολοθρεύοντας τις πιθανές πηγές του κακού από τους χώρους σας.

Τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και φροντίστε να αερίζετε καλά όλα τα δωμάτια του σπιτιού-ειδικά τα παιδικά υπνοδωμάτια.

Απομακρύνετε τα λούτρινα παιχνίδια από το υπνοδωμάτιό του, το σαλόνι ή το playroom. Στη θέση τους, προτιμήστε παιχνίδια και αντικείμενα φτιαγμένα από ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό.

Πλένετε συχνά τα καλύμματα των κρεβατιών, των επίπλων του καθιστικού (π.χ. καναπές, πολυθρόνες) καθώς και τα ριχτάρια και τα μαξιλάρια σας.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε καθημερινά όλες τις μεγάλες επιφάνειες (π.χ. παιδικό γραφείο, τραπεζαρία, πάγκος κουζίνας) με ένα νωπό πανάκι.

Αποφύγετε τις φλοκάτες. Αντί αυτών, προτιμήστε χαλιά και μοκέτες αντί για φλοκάτες. Επιπλέον, καλό είναι να σκουπίζετε κάτω από αυτά 2-3 φορές την εβδομάδα για να αποφύγετε την συσσώρευση σκόνης. Αποφεύγετε τις βόλτες στην ύπαιθρο τις πρώτες πρωινές ώρες (πριν τις δέκα το πρωί) και αργά το απόγευμα, οπότε παρατηρείται η μεγαλύτερη παραγωγή γύρης.

Χρησιμοποιείτε βαμβακερά υφάσματα (σεντόνια  ή καλύμματα στα έπιπλα)

Ξεσκονίζετε συχνά τις ηλεκτρικές συσκευές, γιατί κι αυτές έλκουν τη σκόνη, και καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.

Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση και να χρησιμοποιούνται φίλτρα υψηλής απόδοσης.

Αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικών, καθαριστικών και βαφών στο χώρο που βρίσκεται το παιδί.

Κάνετε μπάνιο το παιδί (χρησιμοποιώντας ήπια αφρόλουτρα) μετά τη βόλτα και το παιχνίδι στην ύπαιθρο. 

Με τη συνεργασία των Μανώλη Μανουσάκη (αλλεργιολόγος, υπεύθυνος Αλλεργιολογικού Ιατρείου Β' Παιδιατρικής Κλινικής Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού») 

 

Σχετικά Άρθρα

Μήπως το Φθινόπωρο φέρνει αλλεργία στο παιδί;
Αν και η άνοιξη θεωρείται η κατεξοχήν εποχή του χρόνου, που εκδηλώνονται οι περισσότερες αλλεργίες, ωστόσο και το Φθινόπωρο, είναι μια εποχή...
Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από την υγρασία;
Τα συχνά σκαμπανεβάσματα του καιρού αλλά και η έντονη υγρασία που χαρακτηρίζει κάποιες περιόδους ταλαιπωρούν πολλούς ενήλικες αλλά και παιδι...
Έτσι θα προστατεύσετε τα παιδιά από τη σκόνη και τα ακάρεα
Η σκόνη και οι αλλεργίες που ίσως παρουσιάσει το παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, δεν είναι το μόνο πρόβλημα απαραίτητα. Η σκόνη κ...
Το παιχνίδι στο χώμα μεγαλώνει υγιή και ευτυχισμένα παιδιά!
Μήπως ανήκετε σε εκείνες τις μαμάδες που διαρκώς φωνάζουν στο παιδάκι τους «μακριά από τα χώματα»; Αν ναι, είναι ώρα να αναθεωρήσετε, μια πο...
Παιδικό άσθμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Το παιδικό άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση των πνευμόνων στα παιδιά και η συχνότερη αιτία σχολικής απουσίας. Tην τελευταία εικοσαετία ...
Όλα για τις αλλεργίες
Οι αλλεργίες μπορεί πραγματικά να κάνουν τη ζωή της οικογένειας δύσκολη. Αν όμως γνωρίζετε τους κρυφούς ενόχους, έχετε πολλές πιθανότητες να...