Τι μεσολαβεί από τη στιγμή της απόφασης για εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας; Είναι το ταξίδι που μας οδηγεί στο όνειρο για την ολοκλήρωση της οικογένειάς μας. Ας το παρακολουθήσουμε βήμα – βήμα στο παρακάτω βίντεο:

Από τη στιγμή που αποφασίζεται ότι το ζευγάρι θα κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση, χορηγείται στη γυναίκα φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών, ώστε να παράγουν πολλά ωάρια. Η αγωγή ξεκινά είτε τη 2η είτε την 21η μέρα του κύκλου.

Για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες (ανάλογα με τη διάρκεια της αγωγής) η γυναίκα κάνει μόνη της μία ένεση καθημερινά (στο μηρό ή στην κοιλιά). Παράλληλα, επισκέπτεται 3-4 φορές το κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε να κάνει ορμονικές εξετάσεις αίματος, για να διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνονται οι ωοθήκες της.

Όταν εκτιμηθεί ότι τα ωάρια έχουν ικανοποιητικό αριθμό και μέγεθος, γίνεται η ωοληψία. Με μια ειδική βελόνα, ο γυναικολόγος παίρνει διακολπικά τα ωάρια. Η διαδικασία είναι απλή, γίνεται με ελαφριά νάρκωση (μέθη), δεν πονάει και δεν διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα (κατά μέσο όρο λαμβάνονται 9 ωάρια).

Την ίδια μέρα, τα ωάρια που συλλέγονται από την ωοθήκη αναμειγνύονται με το δείγμα σπέρματος που συλλέχθηκε από τον άντρα, το οποίο έχει ήδη υποστεί κάποια επεξεργασία συμπύκνωσης. Τα ωάρια και το σπέρμα αφήνονται σε ένα ειδικό εκκολαπτήριο, ώστε να πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση. Την επόμενη μέρα ελέγχονται τα ωάρια για την παρουσία γονιμοποίησης και μετέπειτα για κυτταρική διαίρεση. Τα έμβρυα επωάζονται σε ειδικά υλικά για 2 έως 5 μέρες.

Δύο με πέντε μέρες μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων, γίνεται η εμβρυομεταφορά, όπου τα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Η διαδικασία είναι απλή και δεν απαιτείται νάρκωση.

Δύο εβδομάδες μετά την ωοληψία γίνεται το τεστ εγκυμοσύνης, με αιματολογικό έλεγχο της β-hCG (β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης), προκειμένου να διαπιστωθεί η κύηση. Στο διάστημα αυτό η γυναίκα λαμβάνει προγεστερόνη, είτε σε χάπια είτε σε μορφή κολπικής κρέμας, ώστε να προετοιμαστεί το ενδομήτριο να δεχθεί τα έμβρυα. Εάν το τεστ είναι θετικό (β-hCG > 20 IU / lt), συνιστάται επανάληψη σε 2-3 μέρες για επιβεβαίωση και υπερηχογραφικός έλεγχος σε 2 εβδομάδες.