Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο «Lawrence Berkeley», όσοι άντρες λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους αυξημένες ποσότητες βιταμίνης C και E, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου, παρουσιάζουν λιγότερες βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων τους.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Fertility and Sterility», συμμετείχαν 80 άντρες, ηλικίας 22-80 ετών, που ήταν μη καπνιστές και δεν είχαν προβλήματα γονιμότητας. Οι εθελοντές έδωσαν δείγμα του σπέρματός τους και πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την ενδεχόμενη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι άντρες ηλικίας άνω των 45 ετών που είχαν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης C και Ε, φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου στον οργανισμό τους παρουσίαζαν κατά 20% λιγότερες βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων τους, σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα. Να διευκρινίσουμε ότι η ημερήσια συνιστώμενη δόση για κάθε συστατικό είναι η εξής: Βιταμίνη C: 90 mg (δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.000 mg), Βιταμίνη Ε: 15 mg (δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.000 mg), Φυλλικό οξύ: 400 mg (δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.000 mg) και Ψευδάργυρος: 11 mg (δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 mg).  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν βρήκαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών και στην ποιότητα του σπέρματος στους εθελοντές μικρότερων ηλικιών. Το γεγονός αυτό θεωρούν ότι ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι ο οργανισμός των νεότερων αντρών υπόκειται σε λιγότερο «οξειδωτικό στρες», συγκριτικά με εκείνο που εμφανίζουν όσοι έχουν ξεπεράσει το 45o έτος της ηλικίας τους.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Άντριου Γουαϊρόμπεκ, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά ενισχύει γενικότερα την υγεία. Και συμπληρώνει: «Δεδομένου ότι στις μέρες μας πολλοί άντρες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών, η μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C θεωρούνται τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες και οι πράσινες πιπεριές και οι ντομάτες. Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε αποτελούν αρκετά είδη φυτικών ελαίων, οι ξηροί καρποί, π.χ. τα αμύγδαλα, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Τέλος, ο ψευδάργυρος εντοπίζεται σε θαλασσινά, κόκκινο κρέας, φασόλια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.