Υλικά για 6 άτομα

  • 1 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι σε δίχτυ (ζητήστε από το χασάπη σας να το περάσει)
  • έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κονιάκ ή μπράντι
  • χυμό από 2-3 πορτοκάλια
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι, βιολογικό, ακέρωτο (χωρίς το λευκό μέρος)
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, καρφωμένο με 4-5 γαρίφαλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα πλατιά και βαθιά βάζουμε το λάδι να κάψει και ροδίζουμε το χοιρινό. Σβήνουμε με 1 φλιτζάνι κονιάκ.
  2. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το μισό χυμό και τη φλούδα του πορτοκαλιού και το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί και να πιει τα υγρά του.
  3. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε νερό (βραστό πάντα) και χυμό πορτοκαλιού ώστε να μη στεγνώσει και να μην κολλήσει το κρέας προτού ψηθεί.
  4. Αλατίζουμε προς το τέλος άλλη μία φορά και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
  5. Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κρέας βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι στη σάρκα του. Αν τρυπιέται εύκολα και δεν βγάλει υγρά, είναι έτοιμο.
  6. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφού κρυώσει λίγο αφαιρούμε το δίχτυ και το κόβουμε σε φέτες.
  7. Το σερβίρουμε και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του.

Tips

  • Οι βραστές πατάτες, ο πουρές και το πιλάφι ταιριάζουν ιδανικά ως συνοδευτικά.
  • Προσθέστε 1 κ.σ. μουστάρδα αγγλικού τύπου στη σάλτσα την ώρα του μαγειρέματος. Του πάει πολύ.