Πολλές μαμάδες επιμένουν να ζυγίζουν τα μωρά τους πριν και μετά από κάθε θηλασμό, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστώσουν εάν έφαγε αρκετά σε κάθε γεύμα. Όμως, με τον τρόπο αυτό το μόνο που καταφέρνουν είναι να αγχώνονται και μάλιστα αδικαιολόγητα Η μέτρηση του βάρους χωράει πολλά περιθώρια λάθους και καμία ζυγαριά δεν είναι απολύτως αξιόπιστη. Επιπλέον, ποτέ τα γεύματα, ακόμη και της ίδιας ημέρας, δεν είναι ίσα μεταξύ τους, αφού το παιδί δεν θηλάζει πάντα την ίδια ποσότητα γάλακτος. Έτσι, εσείς μπορεί να αγχωθείτε ότι δεν έχει φάει αρκετά, ενώ εκείνο έχει σκοπό να συμπληρώσει την ποσότητα που χρειάζεται κάποια άλλη στιγμή. Άλλωστε, όπως κι εσείς, κάποιες ημέρες το μωρό έχει μεγάλη όρεξη κι άλλες πεινάει λιγότερο. Το καλύτερο είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε άλλα σημάδια  της σωστής ανάπτυξής του, ώστε να καταλαβαίνετε εάν το μωρό σας τρέφεται καλά.
Οδηγίες σωστής χρήσης
Ζυγίστε το μωρό το πρώτο πρωινό μετά την επιστροφή σας από το μαιευτήριο (πριν το ταΐσετε κι εντελώς γυμνό). Σημειώστε σε ένα χαρτί το βάρος που έδειξε η ζυγαριά. Θα σας χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς. Μη βασιστείτε στο βάρος που αναγράφεται στο βιβλιάριο του νοσοκομείου. Ίσως η ζυγαριά εκεί να ήταν εντελώς διαφορετικά ρυθμισμένη από τη δική σας.
Μετά, ξεχάστε το ζύγισμα ολόκληρη την εβδομάδα. Εάν επτά ημέρες μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο το μωρό έχει πάρει τουλάχιστον 150 γραμμάρια και αυτή η εβδομαδιαία αύξηση παραμείνει σταθερή κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για να το διαπιστώσετε αυτό, όμως, αρκεί να χρησιμοποιείτε τη ζυγαριά μόνο μία φορά την εβδομάδα την ίδια μέρα και ώρα.
Πώς θα καταλάβω αν τρώει αρκετά;
Θέλετε να είστε σίγουρη ότι το παιδί σας παίρνει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, εκτός από την ένδειξη της ζυγαριάς, για να τα καταφέρετε:
Βάλτε το μωρό σας στο στήθος σας όποτε θέλει εκείνο. Έτσι, του δίνετε την ευκαιρία να ικανοποιεί πλήρως την ανάγκη του να τραφεί. Μην ξεχνάτε ότι η πείνα και η δίψα είναι ένστικτα. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο επιτρέπετε στο στήθος σας να προσαρμοστεί στην όρεξη του μωρού σας. Έτσι, αν το μωρό  πεινάει και θηλάζει περισσότερο, θα αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος κι αποκλείεται να μείνει νηστικό.
Μία ακόμη ένδειξη ότι τρέφεται σωστά είναι να βρέχει την πάνα τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα και τα ούρα να είναι διαυγή. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει τα υγρά που χρειάζεται και τρέφεται σωστά. Αντίθετα, οι κενώσεις δεν αποτελούν ένδειξη σωστής διατροφής και μπορεί να κάνει κακά μετά από κάθε γεύμα ή πιο σποραδικά (ακόμη και κάθε τρεις ημέρες) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναπτύσσεται κανονικά. Ο λόγος είναι ότι η δραστηριότητα του εντέρου δεν συνδέεται μόνο με τη διατροφή, αλλά και με άλλα χαρακτηριστικά του πεπτικού συστήματος, το οποίο μπορεί να είναι εκ φύσεως λιγότερο ή περισσότερο «αργό».
Πώς αυξάνεται το βάρος του μωρού  
Κατά τις πρώτες ημέρες το βάρος του μωρού σημειώνει μια φυσιολογική μείωση κατά 10% του βάρους που είχε όταν γεννήθηκε.
Στις πρώτες δύο εβδομάδες ανακτά πλήρως αυτή την «απώλεια» και στο τέλος του πρώτου μήνα έχει ήδη πάρει μισό κιλό περίπου.
Στο τέλος των πέντε μηνών το παιδί έχει διπλασιάσει το βάρος που είχε κατά τη γέννησή του.
Το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του τριπλασιάζει το αρχικό του βάρος.
Με τη συνεργασία του Παναγιώτη Χρηστίδη (παιδίατρος).