βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Γιατί γελάνε τα μωρά;

21/08/2015
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Γιατί γελάνε τα μωρά;


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το γέλιο των μωρών μας δείχνει πολλά για το τι αντιλαμβάνονται, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γέλιο είναι μια μορφή επικοινωνίας για τα μωρά, σε πρώτη φάση με τους γονείς τους. Και καθώς κάθε μωρό έχει τη δική του προσωπικότητα, διαφοροποιείται και το γέλιο, αλλά και οι αιτίες που το προκαλούν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ακόμα και τα δίδυμα εκφράζονται διαφορετικά σε αυτόν τον τομέα.

Χαρακτηριστικά μάλιστα μια μητέρα αναφέρει ως παράδειγμα ότι το πρώτο χαμόγελο εμφανίστηκε στα πρόσωπα των δίδυμων μωρών της όταν αυτά αντίκρισαν το ένα το άλλο για πρώτη φορά. Στην πορεία όμως αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά, γι αυτό και οι αντιδράσεις τους σε ότι αφορά το γέλιο διαφοροποιούνται.

...Και γιατί κάποια μωρά γελούν στον ύπνο τους;
Το γεγονός ότι ένα μωρό γελάει στον ύπνο του είναι μια απόδειξη ότι είναι χαρούμενο, δεν έχει στρες (γιατί και τα μωρά έχουν στρες) και έχει μαζέψει όμορφες εικόνες.

Το γέλιο στον ύπνο σημαίνει ότι στο υποσυνείδητό του έχουν καταγραφεί ευχάριστα στοιχεία, το οποία αναπλάθει και δημιουργεί ωραίες και αστείες ιστορίες.

Από ποια ηλικία γελάνε τα μωρά;
Τα μωρά συνήθως δεν ξεκινούν την εκδήλωση των κοινωνικών… συναισθημάτων τους μέχρι να γίνουν οκτώ μηνών, αλλά τα χαμόγελά τους μπορεί να πουν πολλά αρκετά νωρίτερα.

Τα χαμόγελα των νεογνών εμφανίζονται από τη γέννησή τους μέχρι και ηλικία ενός μηνός , αλλά δεν έχουν κανένα συναισθηματικό περιεχόμενο. Τα χαμόγελα είναι αυθόρμητα και συχνά συμβαίνουν, όταν το μωρό έχει υπνηλία ή κατά τη διάρκεια κάποιων σταδίων του ύπνου.

Στην ηλικία του ενός με δύο μηνών, τα μωρά αρχίζουν σταδιακά να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα, που δέχονται από το περιβάλλον τους. Το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας, όταν θα είναι πλήρως ξύπνιο, θα εμφανιστεί πιθανότατα μεταξύ έξι και δέκα εβδομάδων. Σε αυτή την ηλικία μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας. Το μωρό σας είναι πιθανό να ανταποκριθεί σε ακουστικά ερεθίσματα πρώτα, όπως η μουσική ή η φωνή της μαμάς και του μπαμπά. Στη συνέχεια έρχεται ως αντίδραση σε οπτικά ερεθίσματα, αλλά και στον συνδυασμό τους.


Σχετικά Άρθρα

Τι «σκαρώνουν» τα μωρά όταν χαμογελούν;
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το υπέροχα αγνό και αθώο γέλιο των μωρών; Πόσο ανυστερόβουλο όμως είναι αυτό το πονηρό χαμογελάκι και τι ...
Μαρτυρία: «Μην αφήνετε κανέναν να φιλά το νεογέννητο μωρό σας»
Η ιστορία της μικρής Μπρουκ που συγκλονίζει και αφορά όλους τους νέους γονείς!Η βρετανίδα Κλερ Χέντερσον στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, με αφορμή...
Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι μαμάδες με το μάρσιπο αγκαλιάς!
Τα τελευταία χρόνια, το babywearing και οι μάρσιποι αγκαλιάς κερδίζουν συνεχώς έδαφος και ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των γονιών ως απαραίτη...
Τι μας αποκαλύπτει το βλέμμα του μωρού μας;
Το βλέμμα των περισσότερων μωρών κάποιες φορές μοιάζει απλανές ή γεμάτο απορία, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποκαλύψει πο...
Γιατί τα μωρά κοιμούνται (τόσες) πολλές ώρες;
Ανησυχείτε γιατί βλέπετε το νεογέννητο μωράκι σας να...κοιμάται με τις ώρες; Μάθετε γιατί δεν θα έπρεπε! 
Οι πρώτες εξετάσεις του μωρού, πριν το πάρουμε στην αγκαλιά μας!
Όλα πάνε καλά. Ωστόσο λίγα λεπτά μετά τη γέννησή του, η πρώτη θετική εντύπωση επιβεβαιώνεται και με κάποιους γρήγορους και ασφαλείς επιστημο...