βρέφος

υγεία | ανάπτυξη | διατροφή | φροντίδα | θηλασμός |

Τι να προσέξετε, όταν επισκέπτεστε ένα νεογέννητο

08/04/2015
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Τι να προσέξετε, όταν επισκέπτεστε ένα νεογέννητο


Δεν υπάρχει πιο συγκινητική στιγμή από την πρώτη συνάντηση με ένα νεογέννητο μωρό, είτε αυτό είναι το μωρό ενός συγγενικού μας προσώπου, είτε μιας αγαπημένης μας φίλης. Ωστόσο πέρα από την αγάπη που νιώθουμε θα πρέπει να δείξουμε και κάποια προσοχή στην πρώτη μας αυτή επίσκεψη. Ας μην ξεχνάμε ότι η νέα μαμά μπορεί να μην έχει κοιμηθεί συνεχόμενα πάνω από  τρεις ώρες, ή μπορεί επί ώρες να προσπαθεί να θηλάσει. Να, λοιπόν μερικοί άγραφοι κανόνες  για την πρώτη μας αυτή επίσκεψη προς ένα νεογέννητο.

1.Καθαρίστε τα χέρια σας
Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, όταν φτάσετε στο σπίτι του μωρού, ιδιαίτερα αν θέλετε να το κρατήσετε αγκαλιά. Μην ξεχνάτε ότι τα νεογέννητα έχουν εύθραυστο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν θέλετε να είστε εσείς η αφορμή που ίσως αρρωστήσει. Γι’ αυτό και δώστε προσοχή στο νούμερο 2:

2. Εάν είστε άρρωστοι, απλώς αναβάλλετε την επίσκεψη
Αυτό μπορεί να σας ακούγεται λογικό, αλλά ξέρετε πόσοι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν πειράζει να επισκεφτούν το νεογέννητο, έστω και κρυωμένοι; Απλώς λοιπόν, περιμένετε μέχρι να είστε εντελώς υγιείς όταν κάνετε την πρώτη αυτή επίσκεψη.

3. Προσέξτε την ώρα και την διάρκεια της επίσκεψης
Μπορείτε να επισκεφτείτε την λεχώνα και το νεογέννητο το πρωί ή, αν εργάζεστε, νωρίς το απόγευμα. Αποφύγετε τις νυχτερινές επισκέψεις, και σε κάθε περίπτωση μείνετε για λίγη ώρα. Οι γονείς ακόμα προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους με το μωρό και σίγουρα δεν χρειάζονται κόσμο μέσα στα πόδια τους. 

4. Ακολουθήστε τις επιθυμίες των γονιών
Αν η μαμά σάς ζητήσει να πλύνετε τα χέρια σας, πριν ακουμπήσετε το μωρό, κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν βλέπετε ότι διστάζει να σας το δώσει στην αγκαλιά, μην επιμένετε. Γενικά σεβαστείτε τις επιθυμίες των γονιών, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με αυτές. 

5. Ακούστε, χωρίς να κρίνετε ή να σχολιάζετε
Μην κρίνετε τον τρόπο που οι γονείς συμπεριφέρονται στο νεογέννητο ή μην τους λέτε τι θα κάνατε εσείς στη θέση τους. Προσφέρετε συμβουλές μόνο αν σας τις ζητήσουν, ακούστε τα άγχη και τις αγωνίες τους και συμπαρασταθείτε τους θετικά.

6. Μην πάρετε μαζί τα κατοικίδια σας  
Μπορεί παλαιότερα να πηγαίνατε στο σπίτι της φίλης σας μαζί με τον σκύλο ή τη γάτα σας, ωστόσο τώρα που υπάρχει το μωράκι αυτό θα πρέπει να αλλάξει. 

7. Αν υπάρχει κι άλλο παιδί, ασχοληθείτε και με αυτό
Καλό θα είναι, αν υπάρχει μεγαλύτερο αδερφάκι στην οικογένεια, να έχετε και για αυτό κάποιο μικρό δωράκι για να μην ζηλεύει. Επίσης, μπορείτε να το απασχολήσετε λίγο, για να θηλάσει η μαμά με άνεση ή να αλλάξει το νεογέννητο.

8. Πάρτε ένα χρήσιμο δώρο
Η επίσκεψή σας, από μόνη της είναι κάτι πολύ γλυκό και δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε ένα δώρο. Αλλά αν επιμένετε να δώσετε κάτι, βεβαιωθείτε ότι είναι χρήσιμο. Πολύ συχνά οι άνθρωποι αγοράζουν πολύ χαριτωμένα πράγματα σε ένα μωρό τα οποία όμως δεν είναι και βολικά ή χρήσιμα. Επίσης θυμηθείτε, πώς ότι κι αν πάρετε, θα πρέπει να έχει κάρτα αλλαγής. Μην ξεχνάτε ότι η νέα μαμά ή ο μπαμπάς δεν θα έχουν την ευχέρεια να πάνε για ψώνια για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την Reem Akkad, και το blog The Real Moms of OC and DC

Σχετικά Άρθρα

Το μητρικό άγγιγμα μπορεί να σώσει τη ζωή του μωρού μας
Το μητρικό άγγιγμα μπορεί να σώσει τη ζωή του μωρού μας. Αυτό μας λέει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.Το μη...
Νεογέννητο μωρό κάνει μια απίστευτη κίνηση μόλις γεννιέται. Και η φωτογραφία του γίνεται viral!
Νεογέννητο μωρό κάνει μια απίστευτη κίνηση μόλις γεννιέται. Και η φωτογραφία του γίνεται viral!Η γέννηση είναι μια υπέροχη αλλά και μια απίσ...
Βίντεο: Αξιολάτρευτο νεογέννητο απολαμβάνει το μπάνιο του και γίνεται viral
Βίντεο: Αυτό το  αξιολάτρευτο νεογέννητο που απολαμβάνει το μπάνιο του, έχει ήδη πάνω από 24 εκατομμύρια επισκέψεις στο facebook.Το μπά...
Το μωρό που έζησε ενώ οι γιατροί δεν του έδιναν καμία ελπίδα!
Είναι το μωρό που έζησε, παρόλο που οι γιατροί του είχαν δώσει μόνο 15% πιθανότητες. Και αυτό χάρη στη γενναιότητα και την πίστη της μαμάς τ...
Όλα τα μυστικά για το βρεφικό μασάζ!
Το μωρό «μαχητής» που γεννήθηκε αψηφώντας την αντισύλληψη
Το μωρό-μαχητής που γεννήθηκε αψηφώντας την αντισύλληψη και η φωτογραφία του έγινε viral! Το τελευταίο πράγμα που περιμένει να δει μια ...