Υλικά για 6 άτομα
- 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κιλό ξερά κρεμμύδια
- 1 1/2 κιλό χταπόδι, πλυμένο και καθαρισμένο
- πιπέρι, σε κόκκους
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.γ. ρίγανη, τριμμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 4 φλ. ζεστό νερό
- 2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 3 αυγά
- αλάτι και πιπέρι
- ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και προσθέτουμε το χταπόδι με το πιπέρι. Έπειτα από 20 λεπτά σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το χταπόδι να μαλακώσει.
- Με ένα καλό μαχαίρι κουζίνας το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε και πάλι στην κατσαρόλα με τη ρίγανη και το μαϊντανό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε τα 4 ποτήρια ζεστό νερό.
- Μόλις το ρύζι απορροφήσει το νερό, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την ντομάτα και το αλατοπίπερο. Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε το μείγμα που έχουμε στρώσει στο ταψί.
- Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 30 λεπτά. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
Tip
Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το χταπόδι με καλαμαράκια σε ροδέλες ή φιλέτο σουπιάς ψιλοκομμένο, αλλά και γαρίδες, που όμως θα φροντίσουμε να μην τις μαγειρέψουμε για περισσότερο από 3 λεπτά.