Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 κιλό μοσχάρι (ελιά), σε μπουκιές
- 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, χοντροκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 κόκκους μπαχαριού
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση
- Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρέας, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το μπαχάρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας απ’ όλες τις πλευρές και να γυαλίσει το κρεμμύδι, για περίπου 5 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 5-6 λεπτά, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι καυτό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κατά διαστήματα ελέγχουμε αν χρειάζεται λίγο νερό ακόμη, πάντοτε βραστό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το κρέας μαλακώσει και δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Tips
- Μία κουταλιά μουστάρδα και 1 κουταλιά κάππαρη ξαρμυρισμένη σε ένα ποτήρι νερό θα κάνουν τη σάλτσα μας πιο έντονη σε γεύση.
- Ιδανικό ταίρι για το λεμονάτο μοσχάρι είναι ένα λευκό πιλάφι, αλλά και οι τηγανητές πατάτες θα ενθουσιάσουν τους μικρούς της παρέας.