Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά), σε μπουκιές
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, χοντροκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχαριού
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρέας, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το μπαχάρι.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας απ’ όλες τις πλευρές και να γυαλίσει το κρεμμύδι, για περίπου 5 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 5-6 λεπτά, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι καυτό νερό.
  4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κατά διαστήματα ελέγχουμε αν χρειάζεται λίγο νερό ακόμη, πάντοτε βραστό.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το κρέας μαλακώσει και δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Tips

  • Μία κουταλιά μουστάρδα και 1 κουταλιά κάππαρη ξαρμυρισμένη σε ένα ποτήρι νερό θα κάνουν τη σάλτσα μας πιο έντονη σε γεύση.
  • Ιδανικό ταίρι για το λεμονάτο μοσχάρι είναι ένα λευκό πιλάφι, αλλά και οι τηγανητές πατάτες θα ενθουσιάσουν τους μικρούς της παρέας.