Το ακρυλαμίδιο που περιέχεται σε τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες, τα τσιπς, τα μπισκότα, τα δημητριακά αλλά και ο καφές…. γεννά λιποβαρή μωρά. Αυτό έδειξε διεθνής μελέτη για τη διατροφή που περιελάμβανε 1.100 έγκυες και τα νεογνά τους από Ελλάδα, Δανία, Αγγλία, Νορβηγία και Ισπανία.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Perspectives», η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο συνδέεται με τη γέννηση νεογνών με χαμηλότερο βάρος και με μικρότερη περίμετρο κεφαλής σε σύγκριση με το φυσιολογικό.

Η διαφορά βάρους ανάμεσα σε νεογνά των οποίων οι μητέρες εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου και σε εκείνα των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλή έκθεση στην ουσία έφθανε τα 132 γραμμάρια, ενώ η διαφορά στην περίμετρο της κεφαλής έφθανε τα 0,32 εκατοστά. Ως γνωστόν η μικρότερη περίμετρος κεφαλής συνδέεται με καθυστέρηση στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.