Πολλές μαμάδες κάνουν ένα και μόνο παιδί. Είτε από επιλογή, είτε από τύχη, δεν έχει καμία σημασία. Είναι προσωπική τους υπόθεση. Κι όμως ο κοινωνικός περίγυρος πάντα αντιμετωπίζει τη μητέρα με ένα παιδί σαν…ελαττωματική. Η παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Susan Newman στο βιβλίο της The Case for the Only Child: Your Essential Guide μας λέει ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το πόσα παιδιά θα πρέπει να έχει ένα ζευγάρι, γιατί τελικά δεν παίζει ρόλο μόνο το μέγεθος της οικογένειας για το πόσο καλά θα λειτουργεί, αλλά και οι σχέσεις και η δυναμική που αναπτύσσονται μέσα της. Και μας παραθέτει μερικές ενοχλητικές ερωτήσεις που συχνά οι άλλοι θέτουν σε μια μαμά με μοναχοπαίδι!

1. Πότε θα κάνεις δεύτερο παιδί; Μια εντελώς λάθος ερώτηση για πολλούς λόγους. Ίσως η συγκεκριμένη μαμά επιθυμεί απεγνωσμένα ένα δεύτερο, και δε μπορεί να το αποκτήσει για διάφορους λόγους. Ίσως δεν επιθυμεί δεύτερο παιδί αλλά τα κοινωνικά προσχήματα την εμποδίζουν να το πει. Ίσως θέλει να το σκεφτεί γιατί μόλις πέρασε μια δύσκολη εμπειρία τοκετού, ή επιλόχειας κατάθλιψης. Θα κάνει λοιπόν δεύτερο παιδί, όταν θα θέλει, αν μπορεί και τη χρονική στιγμή που θα είναι έτοιμη. Μέχρι τότε απλώς μη ρωτάτε.  

2. Αχ δεν ξέρεις εσύ γιατί έχεις μόνο ένα!Τι ακριβώς δεν ξέρει περισσότερο μια μητέρα με δύο παιδιά από μια που έχει μόνο ένα;

3. Είσαι πολύ τυχερή που έχεις μόνο ένα Ναι σωστά, γιατί μια μητέρα με ένα μόνο παιδί, έχει το χρόνο να κάνει βόλτες, να βγαίνει τα βράδια και να χαζεύει με τις ώρες στην τηλεόραση. Μήπως έχουν μπερδέψει το ένα με το…κανένα;  

4. Όλα τα παιδιά χρειάζονται ένα αδελφάκιΝαι γενικά υπάρχει ένας μύθος, πως ένα μοναχοπαίδι είναι εξ ορισμού κακομαθημένο, προνομιούχο, εγωκεντρικό, ακοινώνητο, ανώριμο, επιθετικό, μοναχικό. Δεν μπορούμε όμως να βγάζουμε τόσο γενικά συμπεράσματα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν χωρίς αδέρφια να είναι ίδιοι. Ενδέχεται ένα μοναχοπαίδι να είναι υπερπροστατευμένο, να νιώθει μεγάλη μοναξιά, να είναι κακομαθημένο, φοβισμένο, θαρραλέο, υπεύθυνο, ανεύθυνο, αλλά όλα αυτά ισχύουν και για κάθε πρώτο δεύτερο ή τρίτο παιδί.

5. Είναι εύκολο να διατηρείς τη σιλουέτα σου αν έχεις κάνει μόνο ένα παιδί Άλλος ένας αστικός μύθος. Η Χάιντι Κλουμ έχει τέσσερα και στα σαράντα διατηρεί ακόμη τον τίτλο του σούπερ μόντελ.

6. Είναι πολύ δύσκολο με τρία παιδιά!Σίγουρα για μια εργαζόμενη γυναίκα τα τρία παιδιά είναι μια δύσκολη υπόθεση, τουλάχιστον από θέμα χρόνου. Από την άλλη αφήνεις χωρίς πολλές ενοχές τα τρία παιδιά για τη δουλειά, και όταν αρρωσταίνει το ένα από τα τρία δεν ξενυχτάς όλο το βράδυ στο προσκέφαλο του. Η γυναίκα που αποφασίζει να μείνει με ένα παιδί έχει πολύ μεγαλύτερο άγχος γι’ αυτό και πρέπει να υπερπροσπαθήσει για να μην το υπερπροστατεύει. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα αποφασίζει να κάνει πολλά παιδιά. Ένας από αυτούς είναι για να ξεπεράσει το άγχος της μητρότητας.   

7. Δεν θα ήθελες να έχεις κι ένα αγοράκι/κοριτσάκι;Όταν έχεις κοριτσάκι όλοι σου λένε πόσο τρυφερά είναι τα αγόρια, όταν έχεις αγόρι όλοι σου λένε πόσο έξυπνα και χαριτωμένα είναι τα κορίτσια (άσε πια το κλισέ με το πόσο ωραίο είναι να τους κάνεις κοτσιδάκια!!!). Δηλαδή η ζωή μιας γυναίκας είναι τόσο ανολοκλήρωτη αν δεν έχει παιδί και από τα δύο φύλα;    

8. Ένα = κανέναΑκόμη μια κακόβουλη (και άκρως προσβλητική) ρήση του λαού. Κάθε παιδί είναι ένα και μοναδικό   9. Ναι αλλά δεν θα γίνει  κακομαθημένο; Ένας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους, θέλει τα μοναχοπαίδια εγωκεντρικά και κακομαθημένα. Λογικό! Όταν είσαι το μοναδικό παιδί στην οικογένεια, δεν χρειάζεται να μοιραστείς με κανένα τίποτα: ούτε την αγάπη και την προσοχή των γονιών σου, ούτε καν τα παιχνίδια σου. Όλα τα παραπάνω τα αντιλαμβάνεσαι ως αυτονόητα, καθώς ποτέ δεν χρειάστηκε να κοπιάσεις για να τα κατακτήσεις. Συνεπώς, αν κάτι δεν σου δοθεί στο «χέρι», γίνεσαι κτητικό. Και όμως, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες φαίνεται πως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Τα παιδιά που μεγαλώνουν µε αδέλφια, συχνά πιέζονται να μοιραστούν τα παιχνίδια τους, τον χρόνο τους στην τηλεόραση και την προσοχή των γονιών τους. Έτσι, ίσως αναπτύξουν ανταγωνιστικές συμπεριφορές σε αντίθεση με τα μοναχοπαίδια που έχουν την δυνατότητα να είναι πιο ήρεμα  

10. Αλήθεια, προσπαθείς για δεύτερο; Ακόμη μια ερώτηση παγίδα. Είναι σα να ρωτάς μια γυναίκα: «Αλήθεια κάνεις ακόμη σεξ;»