Η μητριά στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων είναι καταχωρημένη ως η κακιά γυναίκα που άρπαξε το μπαμπά μέσα από την αγκαλιά της μαμάς. Ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται μίλια μακριά. Σήμερα η μητριά είναι απλώς η δεύτερη γυναίκα του μπαμπά. Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Λίζα Ντούντσον, στο βιβλίο της How to be a happy stepmum δίνει  μερικές απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές σε όσες γυναίκες επέλεξαν αυτόν τον ρόλο ή οι συγκυρίες της ζωής τις ανάγκασαν να τον παίξουν.

1. Βρείτε τον ρόλο σας

Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσετε είναι ο νέος σας ρόλος. Θέλετε να είστε η «δεύτερη»μαμά; Η νέα μαμά; Μια φίλη των παιδιών; Η απλώς ουδέτερος παρατηρητής; Ότι κι αν αποφασίστε, θυμηθείτε πως ένας ρόλος είναι μια  καλή αρχή προκειμένου να αρχίσετε να γνωρίζεται τα όρια σας. Και εσείς και οι άλλοι

2. Κάντε ανακωχή με την «πρώην»

Το να προσπαθήσετε να έχετε καλές σχέσεις με την πρώην σύζυγο είναι μία στρατηγικό προς όφελος όλων. Τα παιδιά θα καταλάβουν ότι δεν προσπαθείτε να πάρετε την θέση της μητέρας ούτε να την εξαφανίσετε από την ζωή τους. Και προς Θεού, μην βάλετε ποτέ τα παιδιά σε ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε εσάς και στην «άλλη γυναίκα».

3. Χτίστε μια ειλικρινή σχέση με το σύντροφό σας.

Το μυστικό της επιτυχίας για οποιαδήποτε οικογένεια είναι η γερή σχέση του ζευγαριού. Γιατί αν αρχίσουν οι τριβές ανάμεσα στο ζευγάρι και η ανταλλαγή κατηγοριών, όπως «αντιπαθώ τα παιδιά σου», τότε μπαίνει σε κίνδυνο και η ίδια η σχέση.

4. Δείξτε υπομονή και επιμονή

Όλες οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν, πόσο μάλλον μία τόσο «ιδιαίτερη». Η δρ. Ντούντσον αναφέρει, μάλιστα, στο βιβλίο της πως η πορεία προς την αποδοχή της θετής μητέρας μπορεί να κρατήσει από 5 έως 7 χρόνια.

5. Μάθετε να διαχειρίζεστε τη δυσαρέσκεια Ειδικά στην αρχή, είναι σύνηθες τα παιδιά να εκδηλώσουν με κάθε πιθανό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σας. Μάθετε να διαχειρίζεστε τη δυσαρέσκεια ή την απόρριψη. Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι θα έρθουν και καλύτερες ημέρες αν διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι.

6. Δημιουργήστε ευχάριστο κλίμα

Για να αντιστραφεί το εξ αρχής αρνητικό κλίμα, θα πρέπει να δημιουργήσετε στην οικογένεια μικρές ρουτίνες, που μελλοντικά θα γίνουν οικογενειακές παραδόσεις. Αυτές είναι ευκαιρίες για γεύματα, προτάσεις για βόλτες και  κοινές δραστηριότητες.

7. Ζητήστε βοήθεια από τρίτους

Αν κάτι τέτοιο θα σας έκανε να νιώσετε καλύτερα, ζητήστε βοήθεια από την δική σας οικογένεια ή τους φίλους σας. Έτσι κι εσείς θα εισπράξετε αγάπη και αποδοχή που έχετε ανάγκη και τα παιδιά θα καταλάβουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που σας αγαπούν.