Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρία καλλυντικών «Simple Skincare», ο υγιεινός τρόπος ζωής αποδείχθηκε για άλλη μία φορά νικητής, αφού φάνηκε ότι αποτελεί το φυσικό «λίφτινγκ» για να μείνουμε νέες και λαμπερές. Αντίθετα, οι ανθυγιεινές συνήθειες όπως το σολάριουμ, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η ελλιπής ενυδάτωση του δέρματός μας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με αυτά που προκαλούν πρόωρη γήρανση.  

Στην 8ετή μελέτη συμμετείχαν περίπου 600 γυναίκες από διάφορες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, η Ισπανία και η Κίνα, που ανήκαν στις ηλικιακές ομάδες 45-75, 30-70 και 25-70 αντίστοιχα. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις εθελόντριες να τους απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τις καθημερινές τους συνήθειες: τι έτρωγαν, αν έπλεναν συστηματικά τα δόντια τους, αν κάπνιζαν, πόσο συχνά φορούσαν την ενυδατική τους κρέμα, αν έκαναν ηλιοθεραπεία κτλ.

Αφού συγκέντρωσαν τις ψηφιακές τους φωτογραφίες, οι ειδικοί προσπάθησαν να προσδιορίσουν την ηλικία των εθελοντριών με βάση την εμφάνισή τους, προκειμένου να διαπιστώσουν σε πιο βαθμό η εικόνα τους πλησίαζε ή όχι την πραγματική τους ηλικία. Επιπλέον, αποπειράθηκαν να συγκρίνουν τη «φαινομενική» ηλικία των γυναικών που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με εκείνες που έκαναν διάφορες καταχρήσεις. Αυτό που με έκπληξη συμπέραναν ήταν ότι υπήρχε απόσταση μίας ολόκληρης δεκαετίας μεταξύ τους, δηλαδή συνομήλικες γυναίκες παρουσίαζαν διαφορές στην εμφάνισή τους σαν να απείχαν ηλικιακά 10 χρόνια.      

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Άντριου Μέις: «Αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε είναι ότι η εικόνα μιας γυναίκας οφείλεται κατά 50% στο γενετικό υλικό της. Τα ευρήματά μας από τη συγκεκριμένη μελέτη καταδεικνύουν ότι η εμφάνισή της καθορίζεται και από τις καθημερινές της συνήθειες σε σημαντικό ποσοστό, που αγγίζει περίπου το 35%».  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αποτελούν μια προστατευτική ασπίδα κατά της πρόωρης γήρανσης. «Η ωραία εμφάνιση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με ακριβά καλλυντικά και χειρουργικές παρεμβάσεις. Χρειάζεται να αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας και να του το δείχνουμε έμπρακτα, αν θέλουμε να μας ‘συντροφεύει’ όσο πιο ακμαίος γίνεται για το υπόλοιπο της ζωής μας», προσθέτει ο δρ. Μέις.