Όπως υποστηρίζει νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Pediatrics», το να μοιράζεται μια μαμά το κρεβάτι της με το μωρό της, από τη μια, κάνει το θηλασμό πολύ πιο εύκολη υπόθεση, από την άλλη, όμως, αυξάνει τον κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στο μωρό (SIDS).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περισσότερα από 2.500 μωρά από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, γι’ αυτό συστήνει στους γονείς να κοιμίζουν τα μωρά τους στο ίδιο δωμάτιο με εκείνους, αλλά μέσα στην κούνια τους, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα, με επικεφαλής το δρ. Φερν Χοκ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, επικεντρώνεται στα χαμηλά ποσοστά θηλασμού στις ΗΠΑ. Σε σχετική έκθεση από το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), οι ειδικοί αναφέρουν ότι μόνο 1 στα 6 παιδιά θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες. Έτσι, ο δρ. Χοκ και η επιστημονική του ομάδα εξέτασαν τα στοιχεία από μια μεγάλη μελέτη και εστίασαν σε 1.800 μαμάδες, οι οποίες θήλαζαν τα μωρά τους όταν εκείνα ήταν μόλις 2 εβδομάδων. Συνολικά, τις εξέτασαν 10 φορές κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου ζωής του μωρού τους, κάνοντάς τους ερωτήσεις όπως αν συνεχίζουν το θηλασμό ακόμα ή, αν όχι, πότε τον σταμάτησαν. Παράλληλα, τις ρωτούσαν σε 7 διαφορετικές χρονικές στιγμές της έρευνας, αν μοιραζόταν το ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους ή όχι.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το 42% των νέων μαμάδων κοιμόταν με το μωρό τους στο ίδιο κρεβάτι για 2 εβδομάδες μετά τη γέννησή του, ενώ το 27% εξακολουθούσε να το κάνει ακόμα και μετά το πέρας του 1ου χρόνου ζωής του. Ο μέσος όρος διάρκειας του θηλασμού ήταν το πολύ 7 μήνες, και από αυτές ο αποκλειστικός θηλασμός περιοριζόταν μόνο στις 10 εβδομάδες.     

Στην προσπάθειά τους οι ειδικοί να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, εξέτασαν τα δεδομένα προκειμένου να καταλάβουν με ποιον τρόπο η ρουτίνα του ύπνου επηρέαζε τις μαμάδες. Βρήκαν, λοιπόν, ότι εκείνες που μοιράζονταν το κρεβάτι τους με το μωρό τους κατέληγαν να θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για 1 χρόνο μετά τη γέννα, περισσότερες από τις μισές συνέχιζαν να θηλάζουν και να κοιμούνται μαζί με το μωρό τους, ενώ όσες κοιμούνταν χωριστά, σταματούσαν το θηλασμό στις 30 εβδομάδες.

Γιατί, άραγε, αυτές οι μαμάδες συνέχιζαν το θηλασμό; «Θα μπορούσε να το καταλάβει κανείς, δεδομένης της άνεσης που σου προσφέρει το κρεβάτι. Το μωρό είναι ξαπλωμένο μαζί με τη μαμά του, οπότε εκείνη δεν χρειάζεται να ξεβολευτεί για να σηκωθεί και να το πάρει για να το θηλάσει… όλα γίνονται τόσο ξεκούραστα», εξηγεί ο δρ. Χοκ.

Τι γίνεται, όμως, με την ασφάλειά του; «Όπως φαίνεται από τα ευρήματά μας, το να μοιράζεται η μαμά το κρεβάτι της με το μωρό της είναι κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά για το θηλασμό. Παρ’ όλα αυτά, εμείς ως επιστήμονες δεν θα το συστήναμε, γιατί ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου είναι ακόμα εκεί και παραμονεύει», προσθέτει ο ειδικός.