Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Sexual Behavior», το να δίνουμε και να παίρνουμε φιλιά μπορεί να είναι ευχάριστο και να μας κάνει να νιώθουμε ωραία, αλλά υπάρχει βαθύτερος λόγος για τον οποίο το κάνουμε. Και ποιος είναι αυτός; Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η βασική αιτία είναι για να σχηματίσουμε μια «βαθύτερη» άποψη για το μελλοντικό σύντροφό μας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όξφορντ, συμμετείχαν 900 άτομα (308 άντρες και 594 γυναίκες), από τα οποία περίπου τα μισά διατηρούσαν μακροχρόνιες σχέσεις. Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη γνώμη τους για τα φιλιά και τη σπουδαιότητά τους στη σχέση τους. Σκοπός των ερευνητών ήταν να ανακαλύψουν τη σύνδεση ανάμεσα στο φιλί και την ποιότητα της σχέσης, αλλά και τις διαφορές στη σημασία του φιλιού ανάμεσα στα δύο φύλα.  

Αυτό, λοιπόν, που διαπίστωσαν είναι ότι, σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες θεωρούν πολύ πιο σημαντικό συστατικό μιας σχέσης το φιλί συγκριτικά με τους άντρες. Επιπλέον, όσοι αξιολογούσαν τον εαυτό τους ως ελκυστικό και όσοι εμπλέκονταν κυρίως σε βραχυπρόθεσμες σχέσεις έκριναν εξίσου σημαντική τη σπουδαιότητα του φιλιού στις συναναστροφές τους με το αντίθετο φύλο.

«Η επιλογή συντρόφου και οι ερωτικές επαφές στο ανθρώπινο είδος είναι πολύ σύνθετη υπόθεση», εξηγεί ο δρ. Ρόμπιν Ντούνμπαρ. «Περιλαμβάνουν μια σειρά από περιοδικές αξιολογήσεις, όπου οι άνθρωποι αναρωτιούνται διαρκώς: ‘Άραγε, να προχωρήσω λίγο παραπέρα στη σχέση μου;’ Η πρωταρχική έλξη ενδεχομένως να οφείλεται στην εξωτερική εμφάνιση και την προσωπικότητα του άλλου. Καθώς, όμως, περνάει ο καιρός και επέρχεται μια οικειότητα, τα πράγματα σοβαρεύουν και γίνονται βαθύτερα, αφού εμπλέκονται πλέον και τα συναισθήματα. Εκεί ακριβώς εμφανίζεται και το φιλί».   

Και τι είπαν οι συμμετέχοντες για το φιλί σε σχέση με το σεξ; Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, για το μεγαλύτερο ποσοστό των εθελοντών το καλύτερο timing για το φιλί είναι οπωσδήποτε πριν από τη σεξουαλική επαφή – αλλά με τη σπουδαιότητά του να μειώνεται σταδιακά από εκεί και μετά (λιγότερο κατά τη διάρκεια του σεξ, ακόμα λιγότερο μετά το σεξ, και ελάχιστα σημαντικό εκτός σεξ). Ωστόσο, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά όταν επρόκειτο για ανθρώπους με μόνιμη σχέση, όπου η σπουδαιότητα του φιλιού ήταν εξίσου σημαντική σε οποιαδήποτε έκφανση της καθημερινότητάς τους με το σύντροφό τους!