Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και ανακαλύπτετε ότι ομορφύνατε. Είναι δυνατόν; Η όψη σας είναι πιο γλυκιά, το πρόσωπο πιο λείο, το δέρμα πιο φωτεινό. Είστε η ίδια, αλλά κάτι έχει αλλάξει. Μια αλλαγή που δεν μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε, δεν μπορείτε να την εντοπίσετε. Αυτή η αναπάντεχη κούρα ομορφιάς είναι αποτέλεσμα των πολλαπλών ορμονικών αλλαγών που χαρακτηρίζουν την εγκυμοσύνη. Κατηγορούμενα πάντα ως υπεύθυνα για τις βασικότερες ενοχλήσεις που μπορεί να συνοδεύσουν τους εννέα μήνες, τα «οιστρογόνα και Σία» προσφέρουν και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, ποια είναι η πραγματική συμβολή τους, θετική και αρνητική.

Η κούρα ομορφιάς

Οι ορμόνες που παράγονται στον πλακούντα, η προλακτίνη και η λεπτίνη, που στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τριπλασιάζουν τη φυσιολογική τους συγκέντρωση, έχουν εξαρχής αποστολή να δημιουργήσουν αποθέματα λίπους στους ιστούς, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως τροφή κατά τους τελευταίους μήνες. Αυτή η αλλαγή του λιπώδους ιστού, που έτσι γίνεται πιο πλούσιος, σε συνδυασμό με την αύξηση της ποσότητας του νερού σε ολόκληρο τον οργανισμό της μητέρας, που σημαίνει βαθύτερη ενυδάτωση, δίνουν στην επιδερμίδα αυτή τη λεία και συμπαγή όψη. Το έργο συμπληρώνουν στη συνέχεια οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, που υπάρχουν σε ποσότητα επτά φορές μεγαλύτερη από τη φυσιολογική.

Δέρμα και μαλλιά

Πολλά δερματολογικά προβλήματα έχουν ορμονικές αιτίες και προκαλούνται από κάποια ανισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και ανδρογόνων. Όταν υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό ανδρογόνων διεγείρονται υπερβολικά οι σμηγματογόνοι αδένες και προκαλούν ακμή, υπερβολική σμηγματόρροια και σπυράκια. Στην εγκυμοσύνη, όμως, η ποσότητα των οιστρογόνων που εκκρίνονται είναι τόσο υψηλή που επαναφέρει αμέσως την ορμονική ισορροπία και προσφέρει στη μέλλουσα μαμά μερικά δώρα ομορφιάς, όχι μόνο στο δέρμα. Η ευεργετική αυτή κατάσταση περιλαμβάνει και τα μαλλιά. Τα μαλλιά της μέλλουσας μητέρας γίνονται λιγότερο λιπαρά γιατί υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της υπερβολικής σμηγματόρροιας. Επιπλέον, μειώνεται η πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής. Αυξάνεται επίσης η διάμετρος της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποκτούν μεγαλύτερο όγκο. Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη αφορά την υπερβολική τριχοφυΐα. Πάντα λόγω των ορμονών παρατηρείται μια επιβράδυνση στη ανάπτυξη των τριχών και μια σαφής βελτίωση στις περιπτώσεις υπερβολική τριχοφυΐας. Ακόμη και τα νύχια βελτιώνονται και η σημαντικά μικρότερη επαφή με αλλεργιογόνες ουσίες τα κάνει πιο δυνατά και ανθεκτικά.

Το στήθος

Είναι γνωστό ότι η εγκυμοσύνη χαρίζει σε όλες υπέροχο ντεκολτέ. Η μεγάλη ποσότητα προγεστερόνης και οιστρογόνων που υπάρχουν στον οργανισμό της μητέρας αρχίζει αμέσως να διεγείρει τους μαστικούς αδένες, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση του όγκου του στήθους, που γίνεται αυτούς τους μήνες όχι μόνο πιο μεγάλο, αλλά και πιο φουσκωτό, ενώ η άλως της θηλής σκουραίνει και μεγαλώνει.

Λιγότερες ραγάδες μετά τα «άντα»

Καλά νέα για όσες περιμένουν παιδί και κοντεύουν τα σαράντα. Οι ιστοί μιας γυναίκας σε αυτή την ηλικία είναι λιγότερο ελαστικοί και λιγότερο πλούσιοι σε κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που κάνει την επιδερμίδα συμπαγή και λεία, σε σχέση με τις νεότερες γυναίκες. Κατά συνέπεια, μετά τους εννέα μήνες επανέρχονται με μεγαλύτερη δυσκολία. Ωστόσο, από μορφολογικής πλευράς είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο των ραγάδων. Στα είκοσί της χρόνια, μια γυναίκα είναι πιο γόνιμη και επομένως έχει μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών από μια πιο ώριμη γυναίκα. Αυτή, όμως, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ορμονών αυξάνει και την πιθανότητα σχηματισμού ραγάδων.

Μικροενοχλήσεις 

Και φτάνουμε στο λιγότερο ευχάριστο σημείο. Όπως είπαμε, αυτή η υπερβολική αύξηση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει και μικροενοχλήσεις. Η αύξηση της προγεστερόνης, για παράδειγμα, προκαλεί μια γενική χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών που καλύπτουν τα τοιχώματα του εντέρου. Αυτό προκαλεί επιβράδυνση της κινητικότητας του εντέρου και επομένως δυσκοιλιότητα. Από αυτή τη δράση επηρεάζονται όλοι οι μύες του γαστρεντερικού συστήματος και έτσι άλλη μια πολύ συχνή ενόχληση είναι η αναρροή των όξινων υγρών του στομάχου, που ανεβαίνουν στον οισοφάγο προκαλώντας κάψιμο και ξινίλα. Επιπλέον, η χαλάρωση αυτή εμφανίζεται και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία ήδη δέχονται πίεση από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι μπορεί να εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν κιρσοί ή αιμορροΐδες.  Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας – γυναικολόγος)