Ημικρανίες
Τι είναι: Έντονοι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και εντοπίζονται στο μισό κρανίο. Μπορούν να διαρκέσουν από δύο ώρες έως και δύο ημέρες.
Πώς προκαλούνται: Αν και οι ημικρανίες είναι μια νευρολογική πάθηση τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί με σαφήνεια, θεωρείται ότι σχετίζονται με ορμονικούς παράγοντες που επηρεάζονται από την εγκυμοσύνη, όπως από τα επίπεδα της προλακτίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος. Επίσης, επειδή στην εγκυμοσύνη οι ρινικές κοιλότητες είναι πιο ευαίσθητες, πιθανόν ο πονοκέφαλος να οφείλεται σε ρινική συμφόρηση. Οι γυναίκες που υποφέρουν γενικά από πονοκεφάλους ή από ημικρανίες, είναι πιθανό να έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την εγκυμοσύνη.
Τι μπορείτε να κάνετε: Κατά τη διάρκεια της κύησης είναι απαγορευτικό να παίρνετε φάρμακα, γι’ αυτό είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με φυσικούς τρόπους, όπως ρίχνοντας κρύο νερό στο πρόσωπό σας και μένοντας απομονωμένη σε ήσυχο και σκοτεινό χώρο όσο διαρκεί ο πόνος. Πάντως, υπάρχουν και ακίνδυνα παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη (μέχρι 3 γρ. ημερησίως).
Τα καλά νέα: Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών, το οποίο ξεπερνά το 50%, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεραπεύεται από τις ημικρανίες που τις ταλαιπωρούσαν πριν μείνουν έγκυοι.
Μυωπία
Τι είναι: Διαθλαστική πάθηση των ματιών στην οποία οι ακτίνες του φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα η όραση να είναι θολή.
Πώς προκαλείται: Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη έχουν ως αποτέλεσμα να μεταβάλλεται συχνά η όραση. Έτσι, μπορεί να εμφανιστεί μυωπία ή να επιδεινωθεί μια προϋπάρχουσα.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν διαπιστώσετε ότι τα μάτια σας κουράζονται και δεν βλέπετε τόσο καλά όσο παλιότερα, πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα διαπιστώσει εάν χρειάζεται να φορέσετε γυαλιά ή να αλλάξετε εάν φοράτε ήδη.
Τα καλά νέα: Η αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό θα σας απαλλάξει από το πρόβλημα. Γι’ αυτό, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη, μην αλλάξετε τα γυαλιά σας αν φορούσατε ήδη.
Τι είναι: Διεσταλμένες φλέβες ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα των ποδιών. Προκαλούν φαγούρα, πρήξιμο, κάψιμο, βάρος και πόνο στις γάμπες.
Πώς προκαλείται: Από τον 4ο-5ο μήνα και μετά, καθώς η μήτρα μεγαλώνει, πιέζει προς τα κάτω τις φλέβες της λεκάνης. Είναι οι φλέβες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Λόγω της διαστολής τους, το αίμα οδηγείται να λιμνάσει στις πιο μικρές φλέβες των ποδιών. Όσο το μωρό μεγαλώνει προς το τέλος της εγκυμοσύνης, τόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ένα ειδικό ελαστικό καλσόν θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, όπως ο πόνος, ο κνησμός ή το αίσθημα βάρους. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγετε την ορθοστασία, να φοράτε παπούτσια με χαμηλό τακούνι (2-3 εκ.), να περπατάτε όσο μπορείτε και να βάζετε τα πόδια σας ψηλά όταν κάθεστε. Τέλος, αποφύγετε να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό και την έκθεση στον ήλιο.
Τα καλά νέα: Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα εξαφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό.
Αϋπνία
Τι είναι: Η αϋπνία στην εγκυμοσύνη, ή οι συχνές διακοπές στον ύπνο έχουν ως αποτέλεσμα η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου να μην είναι ικανοποιητικές.
Πώς προκαλείται: Από τη 10η με 12η εβδομάδα της κύησης, εσείς μπορεί να θέλετε να ξεκουραστείτε περισσότερο από ποτέ, όμως τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, προλακτίνης και προγεστερόνης έχουν άλλη άποψη. Στην αρχή είναι το πρησμένο στήθος, λίγο αργότερα οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, προς το τέλος οι κράμπες, το άγχος για τον τοκετό και η αδυναμία σας να βρείτε μια στάση που σας διευκολύνει να χαλαρώσετε.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και την κατανάλωση καφεΐνης έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο. Εάν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με ομοιοπαθητικά φάρμακα – αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.  
Τα καλά νέα: Μόλις έρθει στον κόσμο το μωρό, η εξάντλησή σας θα είναι τόσο μεγάλη που θα κοιμάστε με τεράστια ευκολία και σε κάθε ευκαιρία.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Τι είναι: Έτσι ονομάζουν οι γιατροί τη διαταραχή που προκαλείται από βλάβη του μέσου νεύρου στο ύψος του καρπού. Εξαιτίας της μπορεί να αισθάνεστε μούδιασμα στα δάχτυλα ή και σε ολόκληρο το χέρι, συνήθως κατά τις βραδινές ώρες, ή να νιώθετε σαν να έχετε χάσει την αίσθηση της αφής.
Πώς προκαλείται: Εξαιτίας της κατακράτησης υγρών που παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργείται πρήξιμο στον καρπιαίο σωλήνα (μια ομάδα ιστών του καρπού), το οποίο πιέζει τα νεύρα και τους συνδέσμους.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας προμηθεύσει με ειδικό νάρθηκα που θα συγκρατεί τον καρπό. Επίσης, όταν κοιμάστε, προσπαθήστε να έχετε το πονεμένο χέρι πάνω σε μαξιλάρι, ώστε να μετακινηθούν τα επιπλέον υγρά και να μειωθεί το πρήξιμο.
Τα καλά νέα: Μετά τον τοκετό, όταν το σώμα σας αρχίσει να «αδειάζει» από τα υγρά, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν.
Ρινίτιδα
Τι είναι: Πρόκειται για το ενοχλητικό αίσθημα «μπουκώματος» στη μύτη, το οποίο ονομάζεται επισήμως «ρινίτιδα της εγκυμοσύνης». Πολλές φορές προκαλεί και δυσχέρεια της αναπνοής, κυρίως τις τελευταίες έξι εβδομάδες της κύησης.  
Πώς προκαλείται: Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη προκαλούν οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες επηρεάζουν τη ροή του αίματος προκαλώντας αύξηση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί σε ποσοστό 40%, η οποία προκαλεί πρήξιμο στις ρινικές μεμβράνες.  
Τι μπορείτε να κάνετε: Πίνετε πολλά υγρά και φροντίστε το κεφάλι να είναι πιο ψηλά από το σώμα σας όσο κοιμάστε. Επίσης, καθαρίζετε συχνά τη ρινική κοιλότητα με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα καλά νέα: Όσο έντονα κι αν είναι τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν, μέσα στις δύο εβδομάδες που ακολουθούν τον τοκετό θα έχετε απαλλαγεί από αυτή την ενοχλητική κατάσταση.
Ακμή
Τι είναι: Ασθένεια του δέρματος, το οποίο εμφανίζει μεγάλα κόκκινα σπυριά στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία, όπως στο λαιμό, στους ώμους και στην πλάτη.
Πώς προκαλείται: Οι αλλαγές των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά δημιουργούν ακμή ή την επιδεινώνουν εάν υπάρχει ήδη, επειδή αυξάνουν το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων και την παραγωγή σμήγματος. Αυτό το επιπλέον σμήγμα μπλοκάρει τους πόρους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα. Έτσι δημιουργείται η ακμή.
Τι μπορείτε να κάνετε: Πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την ακμή είναι τερατογόνα και γι’ αυτό απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας μ’ ένα απαλό σαπούνι και να χρησιμοποιείται καλλυντικά με βάση το νερό και όχι το λάδι. Καλλυντικές κρέμες για την ακμή και τοπική χρήση ερυθρομυκίνης βοηθάνε στο να ελεγχθεί το πρόβλημα. Και, βέβαια, σε καμία περίπτωση μην πιέζετε ή σπάτε τα σπυράκια.
Τα καλά νέα: Αντίθετα από την εφηβική ακμή, που μπορεί να σας ταλαιπωρεί για χρόνια, αυτή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη εξαφανίζεται αμέσως μόλις αποκατασταθούν τα επίπεδα των ορμονών.  
Φαγούρα
Τι είναι: Αυτό ακριβώς που «λέει» η λέξη, στην κοιλιά, στο στήθος ή και σε όλο το σώμα.
Πώς προκαλείται: Η ήπια φαγούρα είναι συνηθισμένη κατά την εγκυμοσύνη λόγω της αυξημένης παροχής αίματος στο δέρμα. Κατά τους τελευταίους μήνες, το δέρμα της κοιλιάς τεντώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται φαγούρα. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να είναι σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος που ονομάζεται μαιευτική χολόσταση. Εάν η φαγούρα γίνει πιο έντονη ή εμφανίσετε ίκτερο (κιτρίνισμα του άσπρου των ματιών και του δέρματος) ή συνοδεύεται από εξάνθημα, ειδοποιήστε το γιατρό σας.
Τι μπορείτε να κάνετε: Να φοράτε άνετα και ελαφριά ρούχα από βαμβακερό ύφασμα και να απλώνετε ταλκ ή ενυδατική κρέμα στην κοιλιά σας.
Τα καλά νέα: Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φαγούρα είναι μια ενόχληση που δεν κρατάει πολύ, αφού κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Ταχυκαρδία
Τι είναι: Η αυξημένη καρδιακή συχνότητα, δηλαδή όταν οι αριθμοί των παλμών ξεπερνούν τους 100 το λεπτό. Συνήθως την αντιλαμβανόμαστε από την αίσθηση «φτερουγίσματος» στο στήθος.
Πώς προκαλείται: Στην εγκυμοσύνη, οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται, προκειμένου να αντεπεξέλθει η καρδιά στις αυξημένες ανάγκες τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου.
Τι μπορείτε να κάνετε: Προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι και όχι ανάσκελα, για να μην επιβαρύνονται με το βάρος της μήτρας οι φλέβες που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά. Στην περίπτωση που συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Τα καλά νέα: Πολλές φορές, καθώς η μήτρα μεγαλώνει και όλα τα όργανα πιέζονται προς τα πάνω, νιώθουμε σαν να έχουμε ταχυπαλμία, απλά και μόνο επειδή «ακούμε» τους φυσιολογικούς παλμούς της καρδιάς, που υπό κανονικές συνθήκες δεν αντιλαμβανόμαστε.  
Με τη συνεργασία του Δημήτρη Χαϊδόπουλου (μαιευτήρας-γυναικολόγος), Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (δερματολόγος, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας), Αναστάσιου Μουρίκη (ορθοπεδικός, χειρουργός), Νίκου Γ. Τσιούμα (MD χειρουργός-οφθαλμίατρος).