Τα μαθηματικά μυαλά «γεννιούνται» δε «γίνονται»!

Η ιδιαίτερη μαθηματική ικανότητα είναι κάτι με το οποίο εν μέρει γεννιέται κανείς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί ανέκαθεν υποψιάζονταν: ότι τα μαθηματικά «μυαλά», σε ένα βαθμό τουλάχιστον, είναι έμφυτα.
8 Ιανουαρίου 2014 | 16:02

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Ελίζαμπεθ Μπράνον του πανεπιστημίου Ντιουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Science και το Nature, πραγματοποίησαν μαθηματικά και νοητικά τεστ σε 48 νήπια ηλικίας έξι μηνών, τα οποία επανέλαβαν μετά από τρία χρόνια.

Τα νήπια που κατά τον έκτο μήνα της ζωής τους μπορούσαν να διακρίνουν ανάμεσα στις δέκα και στις 20 κουκίδες σε μια οθόνη υπολογιστή, ήταν αυτά επίσης που στην ηλικία των 3,5 ετών είχαν καλύτερες επιδόσεις στις απλές πράξεις της αριθμητικής (πρόσθεση, αφαίρεση, διάκριση μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων αριθμών κ.α.).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα νήπια έχουν μια έμφυτη ικανότητα με τους αριθμούς, κάτι που τους συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους.

Μάλιστα, η ικανότητα αυτή εμφανίζεται να υπάρχει άσχετα από το δείκτη νοημοσύνης (IQ) του παιδιού και τις επιδόσεις του στα μη αριθμητικά τεστ.

Η Ελίζαμπεθ Μπράνον διευκρίνισε πάντως ότι τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν πως η δεξιότητα με τους αριθμούς είναι απολύτως έμφυτη, καθώς, όπως είπε, ήδη στον έκτο μήνα ζωής, έχουν υπάρξει άφθονες ευκαιρίες περιβαλλοντικών επιρροών πάνω στις μαθηματικές ικανότητες ενός παιδιού.

Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν ότι η μαθηματική ικανότητα είναι πολύπλοκη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το πόσο ικανός στα μαθηματικά θα γίνει ένας ενήλικας, εξαρτάται π.χ. από το πόσο καλή είναι η μνήμη του, από το αν έχει καλούς δασκάλους στα μαθηματικά και, φυσικά, από το πόσο εξασκείται σε αυτά.

Πρόσφατα Άρθρα
Μαθαίνουμε μαθηματικά με απλές δραστηριότητες στο σπίτι 4 Μαΐου 2026, 08:00
Τεμπελιά ή εξουθένωση; Γιατί το παιδί σας δεν μελετάει πια; 4 Μαΐου 2026, 08:00
Κακά όνειρα: Μπορούν τα παιδιά να ελέγξουν τους εφιάλτες τους; 3 Μαΐου 2026, 18:00
Περιέργεια: Το πιο ισχυρό «όπλο» των παιδιών 3 Μαΐου 2026, 14:00
Ψυχική ανθεκτικότητα: Που κρύβεται το «μυστικό»; 3 Μαΐου 2026, 08:00
Οικογενειακό τραπέζι: Όταν η οθόνη μπαίνει ανάμεσά μας 2 Μαΐου 2026, 14:00
Το μεγάλο άλμα: Τι νιώθει ένα 6χρονο παιδί; 2 Μαΐου 2026, 08:00
Τα παιδιά «διαβάζουν» τους γονείς: Η ανάγνωση ως εργαλείο συναισθηματικής ασφάλειας 1 Μαΐου 2026, 08:00
Αδέλφια: Το μεγαλύτερο παιδί θα γίνει πιο επιτυχημένο; 1 Μαΐου 2026, 08:00
4 οφέλη του να περνάτε χρόνο εκτός σπιτιού ως οικογένεια 1 Μαΐου 2026, 08:00
Χτίζοντας μια ζεστή φωλιά για όλη την οικογένεια 30 Απριλίου 2026, 19:00
Κορίτσια: Γιατί φοβούνται να… μεγαλώσουν; 30 Απριλίου 2026, 14:00
Παιχνίδι: Πώς θα ξέρουμε πόσο δραστήριο θα είναι το παιδί στα 12; 30 Απριλίου 2026, 08:00
Άγχος: Αυτό το ύπουλο είδος σαμποτάρει την επιτυχία του παιδιού 30 Απριλίου 2026, 08:00
«Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;»: Τι όνειρα έχουν τα σημερινά παιδιά 29 Απριλίου 2026, 19:00
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version