Και ξαφνικά εκεί που καθόμαστε ήρεμες, νιώθουμε την καρδιά μας να χτυπάει σαν τρελή, τα μέλη μας να βαραίνουν, ιδρώνουμε, το άγχος μας καταλαμβάνει και οι κακές σκέψεις πλημμυρίζουν το μυαλό μας. Νιώθουμε απροστάτευτοι, τρέμουμε και πιστεύουμε ότι κάτι άσχημο θα μας συμβεί. Μπορεί και να περνάμε μια κρίση πανικού. Και τώρα; Μερικές φορές, ξέρουμε τι μας κάνει να ανησυχούμε και το διαπραγματευόμαστε ήρεμα. Άλλες πάλι φορές, το άγχος μας οφείλεται στην έξαρση των ορμονών μας, την μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης ή κάτι άλλο…εντελώς ανεξέλεγκτο. Κάποιες φορές το αντιμετωπίζουμε, άλλες φορές είναι εκτός ορίων. Η ψυχοθεραπεύτρια Megan Bruneau, μας δίνει 7 συμβουλές επιβίωσης για να γίνουν αυτές οι κρίσεις πανικού μας λιγότερο βασανιστικές.

1. Δροσιστείτε!

Πρόκειται για μια κλασσική συμβουλή που δίνουν όλοι οι ειδικοί για τις κρίσεις πανικού! Αν νιώθετε λοιπόν ότι «πνίγεστε», πάρτε λίγο αέρα, βγείτε μια βόλτα, ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπό σας, ανοίξτε το air condition, ή απλώς ανοίξτε ένα παράθυρο! Η κρίση άγχους προκαλεί αγγειοσυστολή (το ίδιο σύμπτωμα που προκύπτει σε μια περίπτωση πάλης, ή μιας έντονης πτήσης), με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας. Αν λοιπόν νιώθετε άγχος, ελέγξτε το σώμα σας και ρυθμίστε τη θερμοκρασία σας!

2. Φανταστείτε πώς είναι να ζείτε δίπλα στις πυρκαγιές παρά να προσπαθείτε να τις σβήσετε!

Κάποτε είχα έναν πελάτη που ονόμαζε τα  προβλήματα του «πυρκαγιές». Πίστευε ότι για να γίνει ευτυχισμένος έπρεπε να σβήσει κάθε πυρκαγιά που έκαιγε δίπλα του. Σύντομα συνειδητοποίησε, ότι θα υπάρχουν πάντα οι πυρκαγιές γύρω μας, έτσι αντί να χάνει τόση ενέργεια προσπαθώντας να τις σβήσει, αποφάσισε ότι μπορούσε να ζήσει και με μερικές φλόγες δίπλα του…Ναι, κάποιες φορές το άγχος μας γίνεται τόσο εμμονή που αδυνατούμε να βρούμε χώρο ή χρόνο για λίγη χαρά.  Η φωτιά μπορεί να είναι εκεί και κάποιες φορές ο καπνός να σας πνίγει αλλά κάποια στιγμή ο άνεμος θα στρέψει τη φωτιά μακριά…

3. Αναπνεύστε, κινηθείτε και «αποδράστε» στη φύση

Είναι αλήθεια ότι η σωστή αναπνοή και η κίνηση, μας κάνουν να νιώθουμε πολύ καλύτερα. Αν μπορούμε να βρεθούμε και κοντά στη φύση, τότε βλέπουμε τα προβλήματά μας να απομακρύνονται! Αυτό δεν είναι πάντα ρεαλιστικό, βέβαια αν βρίσκεστε κλεισμένες σε ένα γραφείο. Αν βρίσκεστε σε ένα δημόσιο χώρο, εστιάστε για λίγα λεπτά στην αναπνοή σας. Βάλτε το ένα χέρι στην κοιλιά σας και το άλλο στο στήθος σας, και κάντε μερικές απλωτές, σα να βρίσκεστε στο νερό. Αν μπορείτε, πεταχτείτε για μια σύντομη βόλτα. Αμέσως θα νιώσετε το μυαλό σας να ξεκαθαρίζει από το στρες!   4. Καθησυχάστε τον εαυτό σας Όταν νιώθετε άρρωστοι δεν φτιάχνετε μια ζεστή σούπα, δεν κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και δεν χαλαρώνετε μπροστά στην τηλεόραση; Το ίδιο ισχύει και για τις ημέρες που αισθάνεστε εξαιρετικά ανήσυχοι! Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας, σα να είχατε γρίπη. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;» Και κάντε το! 5. Θυμηθείτε πως όλα είναι παροδικά Ακόμη και αν δε μπορείτε να θυμηθείτε καμία από τις παραπάνω συμβουλές, θυμηθείτε αυτήν: Όλα αλλάζουν, όλα περνούν, και τα πάντα είναι σε ροή. Οι  σκέψεις, τα συναισθήματά, η ύπαρξή μας. Έτσι, όταν όλα σας μοιάζουν υπερβολικά δύσκολα, θυμηθείτε: είναι μια κακή στιγμή και θα…περάσει! 6. Να είστε καλή με τον εαυτό σας Λένε ότι κάποιες φορές ο χειρότερος εχθρός είναι ο εαυτός μας. Και είναι αλήθεια ότι δύσκολα διαχειριζόμαστε το άγχος όταν έχουμε έναν σκληρό εαυτό απέναντι μας, να μας κατσαδιάζει συνέχεια! Φερθείτε όμορφα στον εαυτό σας. Ρωτήστε τον τι θα έκανε αν έπρεπε να συμβουλεύσει ένα φίλο. Υπενθυμίστε του ότι το άγχος δεν είναι πάντα ένδειξη αδυναμίας ή ανικανότητας. 7. Θυμηθείτε: Δεν είστε το κέντρο του κόσμου Και  βέβαια ούτε μπορείτε να τα ελέγχετε όλα, ούτε οι άλλοι εξαρτώνται μόνο από εσάς. Και κανείς δεν επηρεάζεται από το άγχος σας περισσότερο από εσάς! Άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πάρα πολύ επικεντρωμένοι στις δικές τους  ανασφάλειες, αγώνες, αγωνίες, ώστε να ασχοληθούν με το δικό σας πρόβλημα! Λυπηρό αλλά ισχύει: Και χωρίς εσάς ο κόσμος θα συνεχίσει να γυρίζει!