Τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα είναι ασθένειες του αναπνευστικού και έχουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, η διάρκεια και η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρουν. Επιπλέον, στη γρίπη τα συμπτώματα ξεκινούν ξαφνικά και απότομα, αντίθετα από το κρυολόγημα, όπου υπάρχει μια κλιμάκωση. Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφορες απόψεις για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Μάθετε ποιες ισχύουν και αντιμετωπίστε τα αποτελεσματικά.
Η σωματική και η ψυχική κόπωση είναι σύμμαχοι των ιών; ΑΛΗΘΕΙΑ
Σήμερα οι περισσότεροι περνάμε το κρυολόγημα χωρίς να απουσιάσουμε από την εργασία μας, ενώ η μύτη μας «τρέχει» και το κεφάλι μας κοντεύει να «σπάσει». Με αυτό τον τρόπο, όμως η άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνεται ακόμα περισσότερο. Για να ξεπεράσουμε, λοιπόν, γρήγορα το κρυολόγημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε την κυριότερη συμβουλή των ειδικών: Να ξεκουραστούμε στο σπίτι, έστω και για δύο ημέρες, σε ζεστή ατμόσφαιρα (24 με 25οC). Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από ένα γερό κρυολόγημα είναι η αντιβίωση; ΜΥΘΟΣ
Πολλοί  πιστεύουν ότι παίρνοντας ή ακόμα και δίνοντας αντιβιοτικά στα παιδιά τους, τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν γρήγορα και θα νιώσουν καλύτερα. Όμως, όταν πρόκειται για κρυολόγημα ή και για γρίπη, κανένα αντιβιοτικό δεν μπορεί να βοηθήσει. Αυτός είναι και ο πιο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιωτικά όταν δεν είναι απαραίτητο. Εξάλλου τα φάρμακα αυτά προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως διάρροιες, πόνο στο στομάχι κλπ., ενώ η αλόγιστη χρήση τους δημιουργεί ανθεκτικότητα στα βακτηρίδια, με αποτέλεσμα να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όταν είναι αναγκαία η χορήγησή τους.
Όταν είμαστε κρυωμένοι, πρέπει να τρώμε καλά; ΑΛΗΘΕΙΑ
Το 2002 δανοί ερευνητές επιχείρησαν να ελέγξουν την εγκυρότητα αυτής της διαδεδομένης άποψης και χώρισαν τους εθελοντές που ήταν άρρωστοι σε δύο ομάδες. Στη μία έδιναν πολύ και καλύτερης ποιότητας φαγητό από την δεύτερη ομάδα. Έτσι διαπίστωσαν ότι το φαγητό τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με αυτό τον τρόπο καταφέρνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να επιτεθεί στους ιούς του κρυολογήματος.
Βάλε το μπουφάν, θα κρυώσεις!  ΜΥΘΟΣ
Ο μόνος τρόπος να «αρπάξει» κάποιος κρυολόγημα είναι να έρθει σε επαφή με τους ιούς που το προκαλούν. Κανένας άλλος. Το να βγούμε στο μπαλκόνι με βρεγμένα μαλλιά, να ξεχάσουμε το μπουφάν ή να μείνουμε με τη βρεγμένη μπλούζα για ώρες, δεν διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης κάνουν θραύση το χειμώνα, επειδή τότε συνηθίζουμε να συγχρωτιζόμαστε με πολλούς άλλους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους και έτσι η μετάδοσή τους από τον ένα στον άλλον είναι πολύ πιο εύκολη.  Όταν κάποιος έχει ένα κρυολόγημα, η ρινόρροια «συνεργάζεται» με τους ιούς που προκαλούν το κρύωμα. Το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης και το σκούπισμα της μύτης εξαπλώνουν τον ιό. Μπορείτε να κολλήσετε εισπνέοντας τον ιό εάν κάθεστε κοντά σε κάποιον που φταρνίζεται, η ακουμπώντας τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα αφού πρώτε έχετε ακουμπήσει μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιό.