Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε απ’ τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας! (Αφρικανική παροιμία)

Πόση αλήθεια κρύβουν μέσα τους αυτά τα λόγια…Την αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης, ό,τι αξίζει πραγματικά σ’ αυτό τον κόσμο. Ένα παιδί, το παιδί μας, το διπλανό παιδί, το κάθε παιδί αυτής της γης, αποτελεί την πιο ακατέργαστη, αυθεντική, ανεκτίμητη πρώτη ύλη της ανθρώπινης ψυχής… Και χρειάζεται την απόλυτη προστασία, την απόλυτη αγάπη για να αναπτυχθεί, ν’ ανθίσει, να γίνει η δύναμη που θα παλέψει αύριο όχι με τους δράκους των παραμυθιών, αλλά με τα ανελέητα θεριά του σύγχρονου κόσμου… 

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της Unicef. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101 – ΦΕΚ 192/2.12.92).
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του Aids και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.
Τα άρθρα που περιέχει η Σύμβαση μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες:
Δικαιώματα Επιβίωσης  Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.
Δικαιώματα Προστασίας  Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.
Δικαιώματα Ανάπτυξης – Εξέλιξης  Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.
Δικαιώματα Συμμετοχής  Eπιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά.
Αν θέλετε να διαβάσετε την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια, πατήστε ΕΔΩ
Βίντεο της Unicef για τα Δικαιώματα των Παιδιών
Τα κινούμενα σχέδια για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μια πρωτοβουλία της Unicef με στόχο να ενημερώσει το κοινό παγκόσμια για τα δικαιώματα των παιδιών. Όλα τα σποτ είναι χωρίς λόγια, προκειμένου να περάσει το μήνυμα για τα δικαιώματα σε όλους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα καλύτερα τέτοια βίντεο που έχουν δημιουργηθεί.
Μη Διάκριση (άρθρο 2)
Οικογένεια (άρθρο 5)
Ταυτότητα (άρθρο 8)
Προστασία από κακομεταχείριση (άρθρο 19)
Εκπαίδευση (άρθρο 28)
Προστασία από παιδική εργασία (άρθρο 32)
Προστασία από σεξουαλική εκμετάλλευση (άρθρο 34)