Έρευνες δείχνουν ό,τι όχι, δεν είναι όλα τα ρούχα αθώα, αφού οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αρκετές βιομηχανίες ρουχισμού αποδεικνύονται τρομακτικά επιβλαβείς για το δέρμα και την υγεία μας.
Σαν φυσικό επακόλουθο λοιπόν του να κοιτάμε προσεκτικά τα συστατικά πίσω από τις συσκευασίες των τροφίμων αλλά και των προϊόντων ομορφιάς που χρησιμοποιούμε στο σώμα μας (χωρίς parabens, θειώδη άλατα κλπ), τον ίδιο έλεγχο πρέπει να εφαρμόζουμε και στα είδη ρουχισμού.
Γιατί ναι, μπορείτε να φανταστείτε και μόνες σας τι σημαίνει το να φέρνουμε σε επαφή το σώμα μας με τις τοξικές βαφές, τα φυτοφάρμακα και τα χημικά υφάσματα με τα οποία μπορεί να παράγεται ένα απλό t-shirt των 5 ευρώ.
Η Greta Eagan, ενώ έγραφε το βιβλίο της Wear No Evil: How to Change the World with Your Wardrobe, διάβασε μία έρευνα Τοξικολόγων, οι οποίοι παρατήρησαν πως τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονταν πολύ πιο γρήγορα μέσα στους δοκιμαστικούς σωλήνες που ήταν φτιαγμένοι από πολυεστέρα, παρά στους γυάλινους.
Η Eagan μοιράζεται και μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία: Μία νεαρή γυναίκα υπέφερε από έντονη δυσφορία στο στήθος για αρκετούς μήνες. Παρότι είχε περάσει από διάφορες κλινικές εξετάσεις, κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία. Τότε ήταν που με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε να σταματήσει να φοράει ένα καινούριο (και πολύ χρωματιστό) σουτιέν από πολυεστέρα που είχε αγοράσει από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και που φορούσε σχεδόν κάθε μέρα. Μέσα σε μία εβδομάδα, η δυσφορία υποχώρησε μια για πάντα…
Τώρα, πηγαίνετε και εσείς στη ντουλάπα σας και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των ρούχων. Πόσα από αυτά είναι φτιαγμένα από πολυεστέρα; Εμ, ναι. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τα υφάσματα από νάιλον και ρεγιόν (βισκόζη) που θεωρούνται εξίσου επιβλαβή.
Αυτά είναι λοιπόν τα 4 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε:
1. Να αποφεύγουμε τα συνθετικά υφάσματα (ακρυλικό, ρεγιόν, λύκρα, νεοπρέν, πολυεθουράνη, πολυεστέρα) και να προτιμάμε τα φυσικά (βαμβάκι, λινάρι κλπ).
2. Οργανικά και πάλι οργανικά. Για τη δημιουργία ρούχων από συμβατικό βαμβάκι για παράδειγμα χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες, χλώριο και βαρέα μέταλλα που αποδεικνύονται πιο επικίνδυνα και από τα εντομοκτόνα (!) Αντίθετα, στην καλλιέργεια οργανικού βαμβακιού ακολουθούνται ασφαλείς πρακτικές βιωσιμότητας, χρησιμοποιούνται φυσικά λιπάσματα και δεν περιλαμβάνονται καθόλου τοξικά χημικά.
3. Βεβαιωθείτε ότι για τα χρωματιστά σας ρούχα έχουν χρησιμοποιηθεί μη τοξικές βαφές.
4. Εντοπίστε τους σχεδιαστές που ακολουθούν τις επιταγές της λεγόμενης «ηθικής μόδας» (eco-fashion). Τρανά παραδείγματα η Stella McCartney, o Edun και η H&M Conscious.