Ο Χιλιανός βιοχημικός Αλμπέρτο Μοράλες, εδώ και 40 χρόνια μελετά τα διατροφικά οφέλη των φρούτων. Και στα δυο βιβλία του, Fruit therapy, nutrition and health και The fruits that give life, μας αναλύει τα οφέλη και τις αντιθέσεις αυτής της διατροφής. Οι λάθος συνδυασμοί σε μια φρουτοσαλάτα Μία από τις ανακαλύψεις του Μοράλες, είναι ότι τα ξινά φρούτα δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους, ούτε και με τα γλυκά φρούτα, διότι ανεβάζουν την οξύνωση του οργανισμού. Μεταξύ αυτών το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ. Το καλύτερο είναι να τα τρώει κανείς ξεχωριστά και μόνο το πρωί. «Παρόλο που είναι της ίδιας οικογένειας και περιέχουν κιτρικό οξύ, όλα έχουν διαφορετικά οξέα που, αναμειγνυόμενα με τη φρουκτόζη και τα πεπτικά υγρά, προκαλούν άνοδο της οξύνωσης, υψηλό δείκτη ενζύμων και αλκοόλ μέσα στον οργανισμό μας, ενώ ευθύνονται και για την εμφάνιση κυστιδίων. Είναι μια βόμβα μολότοφ αυτό που παράγεται μέσα σε μια τέτοια φρουτοσαλάτα», τονίζει ο Α. Μοράλες. Τρώτε τα φρούτα, πάντα μόνα τους! Ο ίδιος βεβαιώνει ότι επίσης δεν πρέπει να τρώγονται ξινά φρούτα μετά από ένα φαγητό με πολλά λιπαρά, επειδή -κακώς-πιστεύεται ότι το όξινο τα διαλύει. «Αντιθέτως, οδηγεί τον οργανισμό να τα αφομοιώνει και έτσι το συκώτι λιπαίνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Το ιδανικό είναι τα φρούτα να τρώγονται μόνα τους. Η «τυχαία» φρουτοσαλάτα (δηλαδή η ανάμειξη οποιονδήποτε φρούτων) είναι χειρότερη κι από ένα κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες. Η εξήγηση είναι ότι τα φρούτα είναι βιοχημικά ανταγωνιστικά, διότι η μπανάνα έχει άμυλο με πολλαπλά διατροφικά στοιχεία, ενώ το ακτινίδιο είναι δυνατό αντιοξειδωτικό, με περισσότερη βιταμίνη C από ένα κιλό λεμόνια. Γι΄αυτό δεν πρέπει να συνδυάζουμε φρούτα με σαλάτες πράσινων λαχανικών και ότι μόνο το μήλο ταιριάζει με αυτές. Τα καλά και τα «κακά» φρούτα Τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ξινά φρούτα και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υδροχλωρικό οξύ, σύμφωνα με έρευνες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Το πολύ θετικό με αυτά είναι ότι θα έπρεπε να φάμε 3 – 4 κιλά από αυτά για να γίνουν τοξικά, ενώ μετά από μάσημα λίγων από τα ανωτέρω φρούτα, ένα πεπτικό ένζυμο μετατρέπει το οξύ τους σε βιταμίνη C, ισχυρό αντικαρκινικό όπλο! Αβοκάντο, ο βασιλιάς των φρούτων! Σύμφωνα τον Α. Μοράλες, το αβοκάντο είναι από τα πιο εντυπωσιακά ωφέλιμα φρούτα, διότι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ενώ η χλωροφύλλη του είναι πλούσια σε μαγνήσιο! Σύμφωνα με τον Μοράλες το αβοκάντο Καρπούζι και πεπόνι. Τελικά, πάνε μαζί; Το καρπούζι και το πεπόνι δεν τα πάνε καλά με το γάλα, ούτε και μεταξύ τους, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες. Το πεπόνι είναι καλό να τρώγεται μόνο του και κατά προτίμηση το πρωί, διότι μεταβολίζεται καλά με τον ήλιο. «Είναι το φρούτο του πεπτικού μηχανισμού. Έχουμε ανακαλύψει σε αυτό ιδιότητες διουρητικές που βοηθούν να ελέγχεται το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών που παρουσιάζουν τα υπέρβαρα άτομα». Και άλλοι «κακοί» συνδυασμοί Το λεμόνι και το αλάτι επίσης δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Ο Α. Μοράλες παρατηρεί ότι όταν αναμειχθεί το σόδιο με το κιτρικό οξύ του λεμονιού, χαλάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Το ίδιο ισχύει με τον ανανά και το πράσινο μάνγκο. Ακόμα χειρότερος είναι ο συνδυασμός με ξύδι ή αλκοόλ, καθώς προσβάλλεται ο αιματοκρίτης και μπορεί να καταστραφεί ο μυελός των οστών. Γι αυτό, αποφεύγετε να χρησιμοποιείται στις σαλάτες πολύ λεμόνι και αλάτι. Το σωστό «ωράριο» της φρουτοσαλάτας Προς αποφυγή παρανοήσεων, ο Α. Μοράλες συνιστά να τρώγονται τα ξινά (πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ανανάδες, μούρα και γκρέιπφρουτ) χωρίς συνδυασμούς, και μετά από μισή ώρα ας καταναλώνεται φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων ή ένα κανονικό πρωινό. Το μεσημέρι καλύτερα είναι τα πρωτεϊνούχα και ελαιογενή φρούτα και καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, φιστίκια αράπικα, σουσάμι, καρύδες, αβοκάντο. Περιέχουν μεταξύ 25 – 30% των πρωτεϊνών και επίσης περιέχουν 8 έως 10 βασικά αμινοξέα. Τη νύχτα, όπως κάθε στιγμή της ημέρας, είναι ευπρόσδεκτη μια φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων, δηλαδή, μπανάνα, παπάγια, μήλο, κεράσι, αχλάδι, ροδάκινο, μάγκο… Η ιδανική ποσότητα φρουτοσαλάτας Οτιδήποτε υπερβολικό είναι κακό κατά τον Α. Μοράλες. Για παράδειγμα, το αβοκάντο σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί διάρροιες, ενώ τα πολλά ξινά προκαλούν οξύνωση και προβλήματα στα βλεννογόνα τοιχώματα του εντέρου. Μανταρίνι: Το φρούτο της εγκυμοσύνης Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Μοράλες, ειδικά το μανταρίνι είναι το «οικολογικό» φρούτο, διότι είναι «το μοναδικό ικανό να αποσύρει από τον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο. Ακόμα, είναι το πιο πλούσιο σε φολικό οξύ. Γι’ αυτό επίσης ονομάζεται το φρούτο της εγκυμοσύνης. Αποτρέπει τα προβλήματα της «δισχιδούς ράχης» και άλλα προβλήματα στο βρέφος. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φρούτων Η ντομάτα είναι μια εξαιρετική για τα άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ο χυμό τους, αν καταναλωθεί μετά από τα γεύματα, είναι μια εξαιρετική λύση για την δυσκοιλιότητα. Ένα ακτινίδιο για πρωινό και μερικά σύκα ως σνακ διατηρούν και αναζωογονούν το κολλαγόνο του δέρματος. Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης θα πρέπει να παίρνετε δύο φορές το μήνα χυνό σύκου Για την υψηλή πίεση, πιείτε ένα ποτήρι την ημέρα χυμό από βατόμουρο. Για να τελειώσετε με τα εντερικά παράσιτα ένα ποτήρι χυμός ανανά κάθε πρωί είναι αρκετό! Πηγή: www.eatingrock.com
Φρούτα: Οι λάθος συνδυασμοί που μας παχαίνουν
Τα φρούτα, αναμφισβήτητα, είναι μια έξοχη τροφή και έχουν πολλά θετικά στοιχεία, βιταμίνες κ.λ.π., όμως η κακή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό μας αλλά και να επηρεάσουν το βάρος μας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενέργεια: Κουρασμένη μαμά; Να τι πρέπει να φας Αυτές οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν την ενέργεια και την αποδοτικότητά σας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή: Τρώμε καλά- Ζούμε καλύτερα Τι σημαίνει «τρώω υγιεινά»; Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ας δούμε τι περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αν όχι lunchbox στο σχολείο, τότε τι; Η καθημερινή διατροφή των παιδιών είναι ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς των γονιών, καθώς αναζητούν συνεχώς επιλογές που συνδυάζουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αβγά: 4 λόγοι για τους οποίους αποτελούν superfood για τα παιδιά Εσείς, γνωρίζετε τι προσφέρουν τα αβγά στα παιδιά μας; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φάρσα ή κέρασμα; 3 φανταστικά Halloween snacks! Μπορεί το Halloween να είναι μια ξενόφερτη γιορτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καφές στην εφηβεία: Γιατί πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση Το αγαπημένο ρόφημα των μεγάλων, ο καφές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους εφήβους, ειδικά αν τον καταναλώνουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καιρός για… όσπρια Όσο σιγά σιγά η θερμοκρασία πέφτει είναι σημαντικό να εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών, αλλά και όλης... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα οικογενειακά γεύματα… παίρνουν 10 με τόνο! Οι καλοί βαθμοί «μαγειρεύονται» στο οικογενειακό τραπέζι. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδική παχυσαρκία και σίδηρος: Ποια η σχέση; Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη από το British Journal of Medicine για την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και την πρόσληψη... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι να βάλουμε στο lunch box του σχολείου; Τα γεύματα των παιδιών μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι και γευστικά και θρεπτικά. Ετοιμάσαμε λοιπόν τα καλύτερα για... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Γιατί είναι τόσο σημαντικά στην εγκυμοσύνη Οι λόγοι που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το μωράκι σας, αλλά και οι καλύτερες πηγές τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αύξηση βάρους: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να την πετύχει Πώς θα επιτύχεις μια υγιή αύξηση βάρους για ένα λιποβαρές παιδί; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδί «δύσκολο» στο φαγητό; Κι όμως, είναι θέμα γονιδίων Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι δεν φταίει το παιδί, ούτε η μαγειρική σας. Η ιδιοτροπία στο φαγητό μπορεί... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κατάλληλη διατροφή μετά τον τοκετό Η διατροφή μετά τον τοκετό χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να έχει κάθε νέα μαμά την ενέργεια να ανταπεξέλθει στις... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ