Εγκυμοσύνη και καούρες. Κι όμως, μπορείτε ν’ απαλλαγείτε!  Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αλλαγών στη γυναίκα, συνήθως ευχάριστων. Μπορεί όμως να έχει και τις άσχημες πλευρές της! Μια  από αυτές είναι η όξινη δυσπεψία, η γνωστή ως καούρα, η οποία προκαλείται από ένα συνδυασμό σωματικών και ορμονικών αλλαγών. Μάθετε πώς ν΄απαλλαγείτε από αυτές!  Γιατί δημιουργούνται οι καούρες   Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα παράγει περισσότερη  προγεστερόνη, ορμόνη η οποία χαλαρώνει τους μύες και επιτρέπει στο έμβρυο να μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει πως χαλαρώνει και η βαλβίδα στην είσοδο του στομάχου επιτρέποντας σε μια  ποσότητα απ’ τα στομαχικά οξέα να επιστρέφουν προς τα πάνω. Έτσι στην εγκυμοσύνη όλα είναι πιο χαλαρά από το συνηθισμένο και γίνεται δυσκολότερο και για την τροφή να κινηθεί μέσα στο πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον, όπως μεγαλώνει η μήτρα  αυξάνεται η πίεση στο στομάχι γεγονός που επιδεινώνει την  κατάσταση.    Τα θετικά της καούρας(!!!) Οι καούρες της εγκυμοσύνης, όμως έχουν και ένα θετικό. Στην πραγματικότητα βοηθούν το έμβρυο διότι οι θρεπτικές ουσίες των τροφών καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κινηθούν στο πεπτικό σύστημα της μητέρας, υπάρχει και περισσότερος χρόνος στο έμβρυο να απορροφήσει τα ευεργετικά τους στοιχεία.  

Ποιες τροφές προκαλούν καούρες;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά είναι τα φαγητά εκείνα που επιτείνουν το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο και δεν συστήνονται προς κατανάλωση, ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης που οι καούρες είναι συνήθως πιο έντονες. Αυτές είναι: Οι πολύ λιπαρές τροφές, όπως τα τυριά λόγω της πίεσης που προκαλεί το λίπος στα οξέα του στομάχου.  Οι πικάντικες τροφές που έτσι και αλλιώς δεν χωνεύονται εύκολα, πόσο μάλλον όταν το γαστρεντερολογικό μας είναι ήδη διαταραγμένο εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Επίσης η πιπεριά ενοχοποιείται για έντονες καούρες, λόγω και της υπερέκκρισης γαστρικών υγρών αντίστοιχα. Το κόκκινο κρέας Τα εσπεριδοειδή επίσης λόγω της οξύτητας τους εντείνουν την καούρα αλλά και η αγαπημένη μας σοκολάτα! Το αλκοόλ, ο καφές και τα ανθρακούχα δεν αποτελούν καλή επιλογή, αντίθετα επιβαρύνουν αρκετά την κατάσταση. Επίσης, το νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού δε βοηθάει την κατάσταση, καθώς προκαλεί παραπάνω φούσκωμα.

Πως ανακουφιζόμαστε από τις καούρες

Υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί τρόποι για να ανακουφιστεί μια έγκυος  από τις ενοχλητικές καούρες  Αποφυγή των πικάντικων, λιπαρών ή πολύ πλούσιων γεμάτων   Όχι μεγάλη κατανάλωση ποσότητας καφεΐνης στην εγκυμοσύνη  Κατάργηση των χυμών από όξινα φρούτα Εξασφάλιση της πρόσληψης φυτικών ινών από άλλες πηγές όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά, ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι όλα τους καλές πηγές φυτικών ινών     Μικρά και συχνά γεύματα κατά προτίμηση όχι κοντά στην ώρα του ύπνου Μάσημα τσίχλας μετά το φαγητό, ώστε για να αυξηθεί η παραγωγή σάλιου, το οποίο συμβάλει στο να γίνουν πιο ουδέτερα τα στομαχικά οξέα.