Πώς χαλαρώνετε μετά από μια κουραστική μέρα; Αν ανήκετε στην πλειοψηφία, τότε σίγουρα θα αράζετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Αυτή ακριβώς τη δραστηριότητα αποτυπώνει στο φακό της η φωτογράφος από το Μπρούκλιν Donna Stevens, επιλέγοντας όμως ως πρωταγωνιστές πιτσιρίκια. Το πρότζεκτ της έχει τίτλο «Ανόητο Κουτί» και αποτελείται από πορτρέτα μικρών παιδιών τη στιγμή που παρακολουθούν προσηλωμένα τηλεόραση.

Σκοπός της φωτογράφου δεν είναι να προκαλέσει. Άλλωστε, η σχέση των παιδιών με την οθόνη είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Το 2013, το Time ανέφερε ότι τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση μέσα στην εβδομάδα τόσες ώρες όσες απαιτούνται για εργασία πλήρους απασχόλησης. Οι φωτογραφίες για το «Ανόητο Κουτί» δείχνουν πώς είναι στ’ αλήθεια τα απορροφημένα μάτια και οι ασυναίσθητες γκριμάτσες που κάνουν τα παιδιά όταν είναι αφοσιωμένα στην οθόνη.

«Η τηλεόραση είναι ένας από τους πολλούς σύγχρονους, ανθυγιεινούς τρόπους που έχουμε επιλέξει να δαπανούμε τη ζωή μας», εξηγεί η Stevens και προσθέτει: «Μήπως θα πρέπει, όμως, να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο ρόλο της τεχνολογίας στις ζωές των παιδιών μας; Και πόσο εγγυημένη είναι, τελικά, αυτή μας η εξάρτηση;».

Πάντως, όποια κι αν είναι η άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα, στην προκειμένη περίπτωση είναι εμφανέστατο ότι η τηλεόραση έχει «μεταμορφώσει» τα παιδιά σε εντελώς ανέκφραστα πλάσματα με βλέμμα αποχαυνωμένο και αχανές – και δυστυχώς αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα!