Από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης σας βομβαρδίζεστε με πληροφορίες για το μωρό σας. Πόσα όμως ξέρετε πραγματικά για την ανάπτυξη του μωρού σας τους πρώτους 36 σημαντικούς μήνες της ζωής του;
1. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού σας;
Α. Να το βάλετε σε παιδικό σταθμό.
Β. Να το εκθέσετε σε ποικίλες νέες εμπειρίες που αφορούν όλες τις αισθήσεις του.
Γ. Να δίνετε στο παιδί σας μία πολυβιταμίνη καθημερινά.
2. Οι κινητικές δεξιότητες σύμφωνα με ποια σειρά αναπτύσσονται συνήθως;
Α. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη σειρά.
Β. Από το κεφάλι προς τα κάτω μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.
Γ. Από τα δάχτυλα των ποδιών και προς τα πάνω μέχρι το κεφάλι.
Δ. Κεφάλι, πόδια, χέρια, κορμός
3. Όταν το παιδί σας εκνευρίζεται και απογοητεύεται γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι, π.χ. να πιάσει ένα παιχνίδι, είναι καλύτερα να:
Α. Να επέμβετε και να το βοηθήσετε για να μην αποθαρρυνθεί.
Β. Να μην επέμβετε και να του δώσετε μία ευκαιρία να βρει μόνο του τη λύση.
4. Ποια είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται πλήρως;
Α. Όσφρηση
Β. Όραση
Γ. Ακοή
Δ. Αφή
Ε. Γεύση
5. Τα μωρά κινούνται τόσο πολύ γιατί…
Α. Δεν αισθάνονται άνετα.
Β. Θα ήθελαν να μπορούν να περπατήσουν.
Γ. Γιατί οι μύες τους συστέλλονται και διαστέλλονται χωρίς να μπορούν να τους ελέγξουν.
Δ. Εξερευνούν.
6. Είναι σημαντικό για τα μωρά να μένουν γυμνά για λίγη ώρα κάθε τόσο γιατί…
Α. Αποφεύγεται έτσι το σύγκαμα.
Β. Τους επιτρέπει να αισθανθούν σε όλο τους το σώμα.
Γ. Επιτρέπει την ανεμπόδιστη κίνηση όλου του σώματος.
Δ. Όλα τα παραπάνω.
7. Πότε αρχίζουν τα παιδιά να μαθαίνουν τις δομές του λόγου;
Α. Όσο βρίσκονται στη μήτρα.
Β. Στη γέννηση.
Γ. Στους 3 μήνες.
Δ. Στους 6 μήνες.
8. Πόσες λέξεις ξέρει να πει το μέσο δίχρονο;
Α. 50
Β. 150
Γ. 250
Δ. 350
9. Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσετε να ταΐζετε το παιδί σας στερεές τροφές;
Α. 3 μήνες
Β. 4-6 μήνες
Γ. 9 μήνες
Δ. 12 μήνες
10. Σε ποια ηλικία αρχίζουν να περπατάνε τα περισσότερα παιδιά;
Α. 10-11 μήνες
Β. 12-13 μήνες
Γ. 14-15 μήνες
Δ. 16-17 μήνες
11. Όλα τα παιδιά είναι έτοιμα να εκπαιδευτούν για την τουαλέτα μέχρι:
Α. Τους 12 μήνες
Β. Τους 18 μήνες
Γ. Τους 24 μήνες
Δ. Τους 36 μήνες
Ε. Κανένα από τα παραπάνω
12. Ποιο είναι συνήθως το πρώτο άτομο που παρατηρεί ένα πρόβλημα στην ανάπτυξη ενός παιδιού;
Α. Οι γονείς του παιδιού.
Β. Ο γιατρός του παιδιού.
Γ. Η νταντά του παιδιού.
Απαντήσεις
1. Β. Οι έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση του μωρού σας σ’ ένα ευρύ φάσμα εμπειριών που αφορούν όλες τις αισθήσεις του είναι ό,τι καλύτερο για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Μιλήστε απευθείας στο παιδί σας, διαβάστε του βιβλία, παίξτε παιχνίδια, αφήστε το να αγγίξει και να βάλει στο στόμα του νέα αντικείμενα, δώστε του ένα ασφαλές μέρος να κινηθεί και να εξερευνήσει. Και μην ξεχνάτε να αγκαλιάζετε το παιδί σας και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του. Η στοργή και η προσοχή σας θα το βοηθήσουν να αισθανθεί την απαραίτητη ασφάλεια, ώστε να συνεχίσει στο δρόμο του για την ανεξαρτητοποίησή του.
2. Β. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά αποκτούν πρώτα τον έλεγχο του κεφαλιού και του λαιμού τους (αυτό ξεκινά περίπου στο δεύτερο μήνα της ζωής τους), μετά των χεριών τους (αρχίζουν να πιάνουν πράγματα στους 3 μήνες περίπου), του κορμού τους (τα περισσότερα παιδιά κάθονται καλά μέχρι να φτάσουν τον όγδοο μήνα) και τελικά των ποδιών τους (τα περισσότερα παιδιά περπατούν μέχρι το 14ο -15ο μήνα).
3. Β. Κάθε στάδιο της ανάπτυξης απαιτεί κάποια προσπάθεια. Αφήστε το μωρό σας να πιάσει μια χούφτα πουρέ και να το βάλει στο στόμα του πασαλείβοντας το πρόσωπό του. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτησία. Εάν εκνευρίστηκε ή απογοητεύτηκε πάρα πολύ, μπορείτε να το ενθαρρύνετε δείχνοντάς του πώς γίνεται κάτι, π.χ. βάζοντας τον πουρέ στο κουτάλι ή το σωστό σχήμα στη θέση του σε ένα παιδικό παζλ. Αφήστε το όμως να προσπαθεί μέχρι να πετύχει το στόχο του. Η αίσθηση του επιτεύγματος θα είναι τεράστια όταν επιτέλους καταφέρει να βάλει το τετράγωνο τούβλο στη σωστή τρύπα και θα του δώσει κίνητρο να μάθει περισσότερα. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για ένα απογοητευμένο παιδί είναι να το επαινέσετε για την προσπάθειά του και να το αφήσετε να επιμείνει μέχρι να πετύχει το στόχο του ή να χάσει το ενδιαφέρον του και να ασχοληθεί με κάτι άλλο.
4. Β. Τα παιδιά ξεκινούν να ασκούν την αίσθηση της ακοής από τη μήτρα και ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Τότε, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, μπορούν να ακούσουν τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας τους αλλά και κάποιους από τους εξωτερικούς ήχους όπως φωνές και μουσική. Η ακοή του παιδιού σας θα ωριμάσει πλήρως μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα της ζωής του, αν και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος μέχρι να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που ακούει.
5. Δ. Τα μωρά κινούνται τόσο πολύ γιατί εξερευνούν τον κόσμο και τη θέση τους μέσα σε αυτόν. Κάθε κλωτσιά και κίνηση των χεριών τους δίνει πληροφορία για το περιβάλλον και το σώμα τους. Αυτό που αισθάνονται στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλό τους, ο οποίος τα μεταφράζει και χρησιμοποιεί τη γνώση που αποκτήθηκε για να βοηθήσει την μετέπειτα ανάπτυξή τους.
6. Δ. Όλα τα παραπάνω. Ο χρόνος χωρίς ρούχα είναι χρόνος διασκέδασης για τα μωρά. Το να επιτρέψετε στο μωρό σας να παίξει γυμνό πάνω σε μια απαλή κουβέρτα ή πετσέτα μετά το μπάνιο ή κατά την αλλαγή της πάνας τού δίνει την ευκαιρία να τεντωθεί και να κινηθεί χωρίς να το εμποδίζουν τα ρούχα. Επίσης, λίγα λεπτά την ημέρα χωρίς πάνα θα βοηθήσουν στην αποφυγή του συγκάματος -η έκθεση στον αέρα βοηθά το δέρμα του μωρού σας να παραμείνει στεγνό και χωρίς ερεθισμούς.
7. Α. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν τις δομές, τους τόνους και τους ήχους που είναι απαραίτητοι για την ομιλία πολύ πριν έρθουν στον κόσμο. Το μωρό σας μπορεί να σας ακούσει να μιλάτε και να αρχίσει να απορροφά το ρυθμό του λόγου όσο είναι ακόμα μέσα σας. Στα πρώτα του χρόνια συνεχίζει αυτή τη διαδικασία ακούγοντάς σας να μιλάτε τόσο σε αυτό όσο και σε άλλους και κάνοντας πειραματισμούς με τις δικές του δυνατότητες να παράγει ήχους.
8. Α. Ένα μέσο δίχρονο έχει ένα λεξιλόγιο περίπου 50 λέξεων, αν και μερικά έχουν πολύ περισσότερες. Τα νήπια αυτής της ηλικίας συνήθως μπορούν να κατονομάσουν δεκάδες πράγματα. Ανάμεσά τους, αντικείμενα του σπιτιού όπως το κρεβάτι, η πόρτα ή η καρέκλα, ζώα, είδη φαγητού και γνωστούς ανθρώπους. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να μαθαίνουν μία ή περισσότερες λέξεις την ημέρα και συνήθως τις συνδέουν για να φτιάξουν μικρές προτάσεις.
9. Β. Κάποιοι ειδικοί σας ενθαρρύνουν να περιμένετε μέχρι να γίνει το μωρό σας έξι μηνών, γιατί τόσο το μητρικό γάλα όσο και το βρεφικό του εμπορίου είναι πιο εύκολα για να τα χωνέψει το παιδί σας, παρέχουν όλες τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ενώ επιπλέον οι πιθανότητες να αναπτυχθούν αλλεργίες είναι μεγαλύτερες κατά τη βρεφική ηλικία. Έτσι, το να ταΐζετε το μωρό σας μόνο γάλα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει αλλεργίες. Άλλοι πάλι λένε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τις στερεές τροφές στον τέταρτο μήνα, γιατί είναι περίπου η στιγμή που ο οργανισμός του μωρού σας είναι έτοιμος από τη φύση του να δεχτεί αυτές τις τροφές αλλά και γιατί κάποιες μελέτες δείχνουν πως τα μωρά που δοκιμάζουν διαφορετικές τροφές νωρίτερα είναι πιθανό να είναι λιγότερο ιδιότροπα μεγαλώνοντας.
10. Γ. Τα περισσότερα μωρά περπατούν μέχρι το 14ο ή το 15ο μήνα της ζωής τους. Κάποια ξεκινούν νωρίτερα από τα άλλα και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στους εννέα μήνες, ενώ άλλα περιμένουν μέχρι να γίνουν ενάμισι έτους για να περπατήσουν. Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν μόνο να ανησυχούν οι γιατροί.
11. Ε. Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι σωματικά έτοιμα να αρχίσουν να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα μέχρι να φτάσουν τουλάχιστον την ηλικία των 18-24 μηνών. Κάποια μάλιστα μπορεί να μην είναι έτοιμα για ακόμη ένα χρόνο.
12. Α. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για την ανάπτυξη του μωρού σας σε κάθε επίσκεψη, αλλά βλέπει το μωρό σας μόνο για μερικά λεπτά και κάποιες φορές το χρόνο. Εσείς είστε ο άνθρωπος που βλέπει το μωρό σας κάθε μέρα και παρατηρείτε πώς παίζει, πώς επικοινωνεί αλλά και κάνετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Εάν υποπέσει στην αντίληψή σας κάτι για το οποίο ανησυχείτε πως μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ή τομείς που το παιδί σας φαίνεται να υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλα συνομήλικά του παιδιά, τότε ακολουθήστε το ένστικτό σας και αναφέρετέ το στο γιατρό σας.
Δείτε το «ενδεικτικό» σας…
1 – 3 σωστές απαντήσεις: Δεν είστε καλά διαβασμένη.  Για να μην μείνετε «μετεξεταστέα», κάντε «κλικ» στο imommy.gr
4 – 7 σωστές απαντήσεις: Είστε σχετικά ενημερωμένη, γνωρίζετε τουλάχιστον τα βασικά για την ανάπτυξη του μικρού σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσετε την ενημέρωσή σας.
8 – 12 σωστές απαντήσεις: Έχετε επενδύσει χρόνο για να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την ανάπτυξη του μικρού σας και έχετε μια καλή γνώση για την εξέλιξή του τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του.
Με την συνεργασία της κας  Άννας Αλημαντήρη (παιδίατρος)