Κάποια γεγονότα, κάποια τραγικά περιστατικά ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία… κι αδυνατείς να πιστέψεις πως παιδάκια της διπλανής πόρτας, της διπλανής πόλης, παιδιά αυτού του κόσμου, του υποτίθεται πολιτισμένου και ανεπτυγμένου κόσμου, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αντί να χαίρονται το παιχνίδι, τη θάλασσα,  τον ήλιο,  χάνουν τη ζωή τους από θερμοπληξία  επειδή οι γονείς τους τα άφησαν «για λίγο» μέσα στο αυτοκίνητο.
Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό και αφορά την καθημερινότητα και τη συμπεριφορά όλων των γονιών καθώς σύμφωνα με τον  οργανισμό Kars4Kids, στις ΗΠΑ τουλάχιστον ένα παιδάκι την εβδομάδα πεθαίνει από την απερισκεψία των γονιών του να το αφήσουν μέσα στο αυτοκίνητο, με συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και τα παράθυρα κλειστά. Αλλά και στην χώρα μας δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια μητέρα έχει πληρώσει την απερισκεψία της αυτή.
Κυρίως το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι ουσιαστικά εμείς οι γονείς και οι ενήλικοι γενικότερα, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο ζέστη μπορεί να κάνει μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο,  ακόμα και όταν η ατμόσφαιρα έξω από αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ζεστή. Για παράδειγμα αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40C, μέσα σ’ ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπορεί να ξεπεράσει τους 70C. O κίνδυνος για θερμοπληξία και θάνατο του παιδιού στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά μεγάλος ακόμη και όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοικτά. Και αυτό γιατί σε μια θερμή μέρα του καλοκαιριού, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να ανεβεί η θερμοκρασία σε επικίνδυνα και θανατηφόρα επίπεδα.
 Πως μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια;
–  Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στο αυτοκίνητο. Πως θα γίνει αυτό; Εύκολα, βλέποντας το παρακάτω βίντεο.

Στο βίντεο -το οποίο είναι ένα κοινωνικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε από Kars4Kids-  φαίνεται ότι ζητήθηκε από μερικούς ανθρώπους να μείνουν κλεισμένοι μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο για δέκα λεπτά.  Όσοι θα τα κατάφερναν, θα εισέπρατταν 100 δολάρια. Όλοι τους στην αρχή το βρήκαν εύκολο, στην συνέχεια όμως, από τις αντιδράσεις τους αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο ήταν και τι συνθήκες επικρατούσαν. Το αποτέλεσμα;  Ούτε ένας ενήλικας δεν άντεξε να παραμείνει μέσα για 10 λεπτά. Όλοι τους ζήτησαν να βγουν πριν τον καθορισμένο χρόνο. Όπως είπε ένας από τους συμμετέχοντες , «Φαίνεται εύκολο στην αρχή, αλλά όταν αυτή η πόρτα κλείνει, σχεδόν αμέσως , νιώθεις την αφόρητη άνοδο της θερμοκρασίας και η ροή του θερμού αέρα γίνεται ολοένα και πιο καταπιεστική «
–  Στην συνέχεια, θα πρέπει να αποκτήσουμε όλοι την συνήθεια να κοιτάμε και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου πριν απομακρυνθούμε από αυτό.
–  Τέλος, θα πρέπει να βρούμε τρόπους υπενθύμισης ότι υπάρχει ένα παιδί στο πίσω κάθισμα: Όπως το να βάλουμε τη τσάντα ή το κινητό μας στο πίσω μέρος ώστε να υποχρεωθούμε να κοιτάξουμε πίσω για να το πάρουμε. Ή να βάλουμε ένα παιδικό παιχνίδι δίπλα στην θέση του συνοδηγού ή αλλού που θα τραβήξει την προσοχή μας όταν θα κατεβούμε από το αυτοκίνητο.
Δώστε προσοχή!
Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο, μην το προσπεράσετε και σε καμία περίπτωση μην αδιαφορήσετε. Κοιτάξτε εάν οι γονείς του είναι εκεί κοντά και ειδοποιήστε τους, Αν όχι καλέστε την αστυνομία διότι η ζωή του παιδιού κινδυνεύει λόγω αύξησης της θερμότητας. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί βρίσκεται σε υπερθερμία και κίνδυνο θερμοπληξίας, βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως.