ΙΚΕΑ: Η ζωή με τα παιδιά

Παίζει, άρα διασκεδάζει, αναπτύσσεται, εκφράζεται ελεύθερα και αβίαστα, μεγαλώνει ισορροπημένα και δημιουργικά… Συνδυασμός ακαταμάχητος, το παιδί και το παιχνίδι, είναι  κρίκοι ενωμένοι που αποδεικνύουν την αξία του παιχνιδιού στην ψυχολογική, σωματική, νοητική και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού. Ο ρόλος του παιχνιδιού, σε κάθε μορφή του, από το διερευνητικό και το μιμητικό μέχρι το δημιουργικό, το […]
21 Αυγούστου 2015 | 14:21
Παίζει, άρα διασκεδάζει, αναπτύσσεται, εκφράζεται ελεύθερα και αβίαστα, μεγαλώνει ισορροπημένα και δημιουργικά… Συνδυασμός ακαταμάχητος, το παιδί και το παιχνίδι, είναι  κρίκοι ενωμένοι που αποδεικνύουν την αξία του παιχνιδιού στην ψυχολογική, σωματική, νοητική και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού.
Ο ρόλος του παιχνιδιού, σε κάθε μορφή του, από το διερευνητικό και το μιμητικό μέχρι το δημιουργικό, το φανταστικό και το παιχνίδι με κανόνες, είναι απόλυτα ουσιαστικός για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Ερευνά και κατανοεί  τον υλικό κόσμο γύρω του, αναπτύσσει την γλωσσική του ικανότητα, τις δεξιότητες και την κρίση του αλλά και εκφράζει τα συναισθήματά του συμμετέχοντας ενεργά, ως δέκτης και πομπός, στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Πάνω απ΄όλα όμως  το παιχνίδι είναι ο μοναδικός τρόπος, ο πιο αβίαστος και ο πιο φυσικός, για να ανακαλύψει το παιδί , το γέλιο, τη χαρά, την έξαψη της περιπέτειας, της δημιουργίας, της φαντασίας, της ίδιας της ζωής που αποκαλύπτεται γύρω του, μέσα του, δίπλα του.
Δεν υπάρχει γονιός που να μην έχει φανταστεί ένα από τα  παιδικά δωμάτια της ΙΚΕΑ, για δωμάτιο του παιδιού του. Με συναρπαστικά σχέδια και έμπνευση που απογειώνει τη φαντασία μικρών και μεγάλων, τα προϊόντα της παιδικής σειράς της ΙΚΕΑ σε κερδίζουν με την ομορφιά και την αισθητική τους. Μπορεί όμως πίσω από μια όμορφη εικόνα,  πίσω από ένα όμορφο υλικό να κρύβεται μια ακόμα πιο όμορφη σκέψη, μια φιλοσοφία που βασίζεται σε αξίες και ιδανικά, που βασίζεται στην αξία ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό και πρέπει να το διαφυλάξεις με κάθε τρόπο…
Kι επειδή η ΙΚΕΑ πριν εγκρίνει την αισθητική ενός προϊόντος, εγκρίνει πρώτα την τεχνογνωσία της κατασκευής του, ας δούμε τις βασικές φιλοσοφίες που διακρίνουν κάθε αντικείμενο ή έπιπλο που προορίζεται να συντροφέψει την καθημερινότητα των παιδιών μας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το όμορφο μπορεί να είναι και χρήσιμο και ασφαλές και αποτελεσματικό. Εξάλλου όταν πρόκειται για παιδιά, δηλαδή για τα πιο σημαντικά άτομα στον κόσμο, η ΙΚΕΑ δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από αυτό!
Γνωρίστε τις 4 βασικές ΑΞΙΕΣ της ΙΚΕΑ Η οπτική των παιδιών
Όταν στο παιδικό τμήμα της IKEA κατασκευάζουν ένα προϊόν, σκέφτονται πάντα πως θα χρησιμοποιηθεί από τα ίδια τα παιδιά.
Ο τρόπος που τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο είναι εντελώς διαφορετικός από τον τρόπο που τον βλέπουν οι ενήλικες λόγω ύψους μεγέθους αλλά και της πολύ αναπτυγμένης τους φαντασίας. Χρησιμοποιούν τα αντικείμενα με τρόπους που ένας ενήλικας ούτε μπορεί να φανταστεί.  Εκεί που οι ενήλικες βλέπουν ένα παπούτσι, ένα παιδί μπορεί να βλέπει έναν πύραυλο. LEKA, Διακοσμητικό
Ασφάλεια
Όλα τα παιδιά πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλή όταν χρησιμοποιούν ένα προϊόν. Γι’ αυτό, το παιδικό τμήμα της IKEA δείχνει ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ στον κίνδυνο της ασφάλειας  και της υγείας που μπορεί να προκύψει από την χρήση οποιουδήποτε προϊόντος της.  

Στο πλαίσιο αυτό η ΙΚΕΑ κατασκευάζει και διαθέτει προϊόντα τα οποία έχουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν τα παιδιά την καθημερινότητά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον (π.χ. τραπέζια με στρογγυλεμένες γωνίες), αλλά και προϊόντα με τα οποία τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν σε απλές δραστηριότητες τους γονείς τους και να εκπαιδευθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία (π.χ. μικρά κουζινικά είδη), αλλά και προϊόντα τα οποία μπορούν να τα προδιαθέτουν και να τα εμπνέουν για παιχνίδι, πάντα με ασφάλεια (σκαμπό λάμπα).

IKEA PS 2014, Φωτιστικό δαπέδου LED

Το παιδικό τμήμα της ΙΚΕΑ φροντίζει:

– οι συσκευασίες των προϊόντων να είναι ασφαλείς για τα παιδιά.   – την απουσία μικρών κομματιών, αιχμηρών γωνιών, εξογκωμάτων, κορδονιών, θηλιών, τρυπών, κενών και μικρών ανοιγμάτων για την αποφυγή πνιγμού ή τραυματισμού.   – το σχεδιασμό ειδικών σειρών για προστασία σε όλο το σπίτι, όπως η σειρά PATRULL που περιλαμβάνει ασφάλειες για τις γωνίες, για τις πρίζες, αντιολισθητικά πατάκια για το μπάνιο, κ.α.

Επιπρόσθετα βασική προϋπόθεση για τα προϊόντα του παιδικού τμήματος της ΙΚΕΑ είναι:

– να δοκιμάζονται πάντα με τον τρόπο που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά!

– να συνοδεύονται από έντυπο πληροφοριών και οδηγιών.

– να χρησιμοποιούνται μη τοξικές βαφές

– να μην περιέχουν αλλεργιογόνα

– και να πληρούν τα διεθνή standards ποιότητας.

PATRULL, Χαλάκι μπανιέρας Γνώση
Οι σειρές του παιδικού τμήματος της IKEA βασίζονται σε στοιχεία παγκόσμιας έρευνας: είτε με οδηγία της IKEA, είτε συγκεντρωμένα από εξωτερικές πηγές.
Το παιδικό τμήμα της IKEA έχει ζητήσει από κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως, σε τομείς όπως η παιδαγωγική, η ψυχολογία, η εκπαίδευση, η ιατρική, η κοινωνιολογία και η αρχιτεκτονική, πληροφορίες για την ανάπτυξη των παιδιών και τις ανάγκες τους. Όλη αυτή η γνώση έχει εφαρμοστεί στο σχεδιασμό των προϊόντων της ΙΚΕΑ.
Π.χ. Έρευνα για το παιχνίδι: Η ΙΚΕΑ ανέλαβε την υλοποίηση μιας μεγάλης έρευνας το 2014 για να εξερευνήσει τα θέματα της παιδικής ανάπτυξης , του παιχνιδιού και της οπτικής τόσο των παιδιών όσο και των γονιών για την οικογενειακή ζωή στο σπίτι. Η έρευνα διεξήχθη σε 12 διαφορετικές χώρες  μέσα από διαδικτυακές συνεντεύξεις στις οποίες συμμετείχαν 16,174 γονείς με παιδιά 0-16 χρονών,  6,235 παιδιά 7-12 χρονών και 6,790 νέοι 13-18 χρονών. EKORRE, Κρεμαστό κάθισμα για παιδιά
Βιωσιμότητα
Το παιδικό τμήμα IKEA έχει σαν στόχο επίσης, να καταλάβουν τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε το περιβάλλον και να το φροντίζουμε. Έτσι σχεδιάζουν και κάποια προϊόντα με τα οποία το παιδί μπορεί να μάθει, για παράδειγμα, πώς να παράγει ηλεκτρισμό. Π.χ. ένα φακό που δεν χρειάζεται μπαταρίες και φορτίζεται  γυρνώντας το χερούλι. LJUSA, Φακός LED, χειροκίνητος
Πάντα κοντά στα παιδιά Η IKEA ενισχύει την εταιρική υπευθυνότητα με συμμετοχή σε προγράμματα της UNICEF για την εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Έχει συμβάλλει με  τις γνώσεις της  στην δημιουργία, την κατασκευή, τη συσκευασία και τη μεταφορά  καταφυγίων  για τους πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία.  

Παράλληλα, η ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS και ειδικότερα όσον αφορά στη στήριξη και συνδρομή των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών που με στοχευμένη συνέπεια υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα, έχει προβεί, μέχρι σήμερα, στον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση 25 Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version