Αλλαγή σχολικού ωραρίου για να κοιμούνται περισσότερο τα παιδιά προτείνουν οι ειδικοί.

Βρετανοί επιστήμονες προτείνουν το κουδούνι να χτυπά αργότερα, προς ενίσχυση της ξεκούρασης και των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής το Δρ. Paul Kelley, παρουσίασε την πρότασή της στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Bradford, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας μελέτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τα παιδιά στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο πρέπει να ξεκινάνε μάθημα μετά τις 8.30 το πρωί, στο Λύκειο στις 10.00 και στο Πανεπιστήμιο στις 11.00, ώστε να μπορούν να κοιμούνται περισσότερο.

Σήμερα είναι γεγονός ότι πολλοί μαθητές δεν κοιμούνται περισσότερες από 6 ώρες το βράδυ, μιας και με τα νέα ηλεκτρονικά μέσα (κινητά, υπολογιστές, τάμπλετ κ.ά.) οι νυχτερινοί «πειρασμοί» έχουν αυξηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν καθημερινά γύρω στις 2 ώρες αναγκαίου ύπνου (ή 10 συνολικά την εβδομάδα). Όμως, η χρόνια ανεπάρκεια ύπνου επιδρά στον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων, ενώ ορισμένες ψυχικές παθήσεις, όπως είναι η σχιζοφρένεια, έχουν σχετιστεί επίσης με την έλλειψη ύπνου.

Ο Δρ. Kelley, μάλιστα, τονίζει ότι τόσο στα παιδιά όσο και στους περισσότερους ανθρώπους, ηλικίας 10-55 ετών, ο οργανισμός δεν είναι βιολογικά προγραμματισμένος να ξυπνά τόσο νωρίς (είτε για το σχολείο είτε για τη δουλειά), γι’ αυτό είναι αναγκαία σε όλους μας τα ξυπνητήρια.

Λέει χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια κοινωνία στερημένη από ύπνο, απλώς η ηλικιακή ομάδα 14-24 ετών είναι πιο στερημένη από τις άλλες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική δικαιολογία, προκειμένου τα σχολεία να ξεκινάνε τόσο νωρίς».

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η καθυστερημένη έναρξη του σχολείου θα έχει τεράστια οφέλη στα παιδιά – μεταξύ των οποίων και η βελτίωση στους βαθμούς. Σκέφτονται, λοιπόν, το 2016 να ξεκινήσουν το πρόγραμμα «TeenSleep», με τη συμμετοχή 100 σχολείων, τα οποία θα ξεκινάνε σε διαφορετικές ώρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στο 2018.