Η παιδοδοντίατρος Λίλα Παπαδοπούλου μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές φροντίδας και σωστής υγιεινής των δοντιών μας.
Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα: απαραιτήτως! Η πρώτη φορά είναι μετά το πρωινό και πριν το σχολείο και η δεύτερη είναι πριν το βραδινό μας ύπνο.
Χρησιμοποιούμε απαραιτήτως νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια: Ας μην βαριόμαστε να ολοκληρώσουμε τη στοματική μας υγιεινή. Είναι τελείως απαραίτητο να απομακρύνουμε τροφές και μικρόβια από τα σημεία που δε φτάνει η οδοντόβουρτσά μας. Παραμένοντας εκεί  τα υπολείμματα των τροφών μας, δημιουργούν εύκολα τερηδόνα, που ειδικά στα παιδικά δόντια εξελίσσεται ταχέως.
Καταναλώνουμε λιγότερη ζάχαρη: Τα πολλά γλυκά  θα πρέπει να μειωθούν σε 1 έως 2 φορές την ημέρα. Αυτό δε θα βοηθήσει μόνο το βάρος μας, αλλά θα απομακρύνει και τον κίνδυνο της τερηδόνας. Οι ενήλικες θα πρέπει επίσης να μειώσουν και τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ, και ιδίως ποτών που περιέχουν πολλή ζάχαρη. Στα διάφορα ροφήματα που είναι ευεργετικά αυτή την εποχή, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι που έχει και αντιτερηδονογόνες ιδιότητες.
Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά: Εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη αφθονία από φρέσκα φρούτα και νόστιμα λαχανικά, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας με τις απαραίτητες βιταμίνες για τις εποχιακές ιώσεις και ασθένειες . Ειδικά στα παιδιά μπορούμε να το δώσουμε εύκολα στο σχολείο ως ένα πολύ υγιεινό σνακ (μήλο, μπανάνα, αχλάδι). Θα αντικατασταθεί με αυτόν τον τρόπο η ανάγκη τους για γλυκό, με κάτι πολύ πιο υγιεινό και ωφέλιμο.
Πίνουμε φυσικούς χυμούς και άφθονο νερό: τα αναψυκτικά και οι συμπυκνωμένοι χυμοί του εμπορίου καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μεγάλες ποσότητες. Με την επιστροφή στην καθημερινότητα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους χυμούς αυτούς με φυσικούς χυμούς. Ιδανικοί είναι για την αρχή του φθινοπώρου και οι χυμοί λαχανικών.  Δεν έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και περιέχουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βοηθούν τόσο στην άμυνα του οργανισμού όσο και στην υγεία των δοντιών μας.
Καταναλώνουμε γαλακτοκομικά: το γαλακτικό οξύ, έχει αποδειχθεί από μελέτες, ότι έχει ισχυρή αντιτερηδονογόνο δράση, αφού είναι ισχυρό αντιβακτηριακό. Έτσι μπορούμε και για μας και τα παιδιά μας , να ετοιμάζουμε ένα άπαχο γιαούρτι ή ένα σάντουιτς με άπαχο τυρί ως σνακ μέσα στην ημέρα μας αντί για κάποιο γλύκισμα με πολλή ζάχαρη.
Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Μην αμελούμε το οδοντιατρικό check up μας. Ο οδοντίατρός μας θα ελέγξει τη στοματική μας υγεία και το «μέγεθος της καταστροφής» που προξένησαν οι καταχρήσεις σε ζάχαρη και υδατάνθρακες του καλοκαιριού. Ένας καλός οδοντικός καθαρισμός και μία φθορίωση θα βοηθήσουν τόσο εμάς όσο και τους μικρούς μας φίλους να αποκτήσουμε υγιή και λαμπερά χαμόγελα!
Με την συνεργασία της κας Λίλας Παπαδόπουλου (Παιδοδοντίατρος)