Τελικά, τα πολύχρωμα μπουκάλια των απορρυπαντικών φαίνονται πολύ δελεαστικά στα μάτια των παιδιών!

Κάθε χρόνο στην Ολλανδία καταγράφονται 7.500 ατυχήματα με τοξικά απορρυπαντικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, και τα θύματα είναι κυρίως μικρά παιδιά. Τα περισσότερα ατυχήματα λόγω κατάποσης επικίνδυνων ουσιών παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 1-5 ετών, κυρίως στο χώρο του σπιτιού, και αυτό οφείλεται τόσο στην περιέργεια του μικρού παιδιού, όσο και στην απροσεξία των ενηλίκων, που αφήνουν φάρμακα και προϊόντα οικιακής χρήσης σε σημεία προσπελάσιμα.

Γι’ αυτό και οι Αρχές της Ολλανδίας έφτιαξαν το παρακάτω βίντεο, ώστε να επιστήσουν την προσοχή στους γονείς σχετικά με το πόσο επικίνδυνα είναι για τα παιδιά τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά του σπιτιού. Με τη βοήθεια κρυφής κάμερας, αισθητήρων κίνησης των ματιών και παλμογράφου, οι ειδικοί μπόρεσαν να διαπιστώσουν τι από τα δύο τραβάει περισσότερο την προσοχή ενός παιδιού.

Όπως θα δείτε, όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα μπουκάλι απορρυπαντικού και ένα παιχνίδι, πάνω από τα μισά παιδιά έλκονται από το χρωματιστό μπουκάλι με τα χημικά! Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των παιδιών επέλεξε το απορρυπαντικό, ενώ με ποσοστό 82% το πιο δημοφιλές προϊόν στα μάτια των παιδιών ήταν το λευκαντικό. Ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν, επίσης, τα απορρυπαντικά για πλυντήριο σε μορφή κάψουλας. Το βίντεο καταλήγει με την προτροπή: «Μη δίνετε στα παιδιά σας αυτή την επιλογή».

Δείτε το και βεβαιωθείτε για άλλη μία φορά ότι έχετε καλά κλειδωμένα τα απορρυπαντικά στο σπίτι σας!