Το θηλάζω σωστά; Αποστείρωσα καλά το μπιμπερό; Το βάζω όταν πρέπει για ύπνο; Ηρεμήστε. Δεν υπάρχουν super μαμάδες που εφαρμόζουν όλους τους κανόνες τέλεια. Οι κανόνες είναι κανόνες… η ζωή όμως είναι πιο σύνθετη.  Αν και πολλές απ’ αυτές τις συμβουλές μπορεί να λειτουργήσουν για μερικά μωρά, δε λειτουργούν όμως για όλα. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, σας δίνουμε πέντε κανόνες τους οποίους μπορείτε …ακόμα και να τους παραβείτε!
1ος κανόνας: Πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας για δέκα λεπτά από κάθε στήθος.
Η πραγματικότητα: Το να το θηλάζετε με το ρολόι δεν είναι και πολύ ακριβές ως μέτρο για το αν έχει φάει το μωρό σας αρκετά. Αν η προσοχή του μικρού σας αποσπάται εύκολα ή το παίρνει ο ύπνος ενώ θηλάζει, ίσως χρειάζεται να φάει για περισσότερη ώρα. Οι ώρες του θηλασμού διαφέρουν και εξαρτώνται τόσο από τον τρόπο που το μωρό σας ρουφάει το γάλα όσο και από τη δική σας παραγωγή γάλακτος. Υπάρχουν και περιπτώσεις που με βάση τους παραπάνω παράγοντες μπορεί και να κρατήσει ο θηλασμός μέχρι και σαράντα λεπτά από κάθε στήθος, ενώ μπορεί να κρατήσει και μόνο πέντε λεπτά. Άλλα μωρά μπορεί να θηλάσουν μόνο από το ένα στήθος και να είναι εντάξει. Πώς όμως θα ξέρετε αν το μωρό σας έχει φάει αρκετά; Αν έχετε τέτοιες ανησυχίες, τότε μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος θα παρακολουθεί το βάρος του μωρού κάθε εβδομάδα, για να βεβαιωθεί ότι παίρνει την απαραίτητη ποσότητα τροφής. Άλλο ένα σημάδι ότι τρέφεται επαρκώς, είναι οι επτά με δέκα βρεγμένες πάνες την ημέρα.

2ος κανόνας: Κάντε το μωρό σας να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα.
Η πραγματικότητα: Μερικά μωρά, συχνά αυτά που τρέφονται από το μπιμπερό, καταπίνουν αέρα και μπορεί -μπορεί και όχι- να ρευτούν. Άλλα, κυρίως αυτά που θηλάζουν, δε ρεύονται σχεδόν καθόλου. Έτσι κι αλλιώς, δε χρειάζεται να χτυπάτε την πλάτη του μωρού σας μία ώρα για να έχετε αποτέλεσμα! Αφού φάει, απλά χτυπήστε το ή τρίψτε το απαλά στην πλάτη για ένα-δυο λεπτά. Αν δε γίνει τίποτα, σταματήστε. Συχνά η αλλαγή στάσης -είτε να το ξαπλώσετε είτε να το βάλετε να καθίσει- βοηθάει να ρευτεί το μωρό από μόνο του.

3ος κανόνας: Φροντίστε να είναι τα πάντα αποστειρωμένα.
Η πραγματικότητα: Βράζετε διαρκώς τα μπουκάλια, τις πιπίλες και το νερό για να του φτιάξετε την κρέμα; Λοιπόν, έχουμε λέμε… Tους πρώτους 4-5 μήνες είναι παράδοση να αποστειρώνετε τα πάντα. Η πιο πρόσφατη συμβουλή από τους ειδικούς είναι να αποστειρώνετε τα καινούργια αντικείμενα πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά -απλά βράστε τα για πέντε λεπτά. Μετά από τους πρώτους μήνες όμως αρκεί να πλένετε όλα τα πράγματα του μωρού σας με ζεστό νερό και σαπούνι ή να τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. Θα πρέπει όμως να συνεχίζετε την αποστείρωση αν μένετε σε μια περιοχή που η καθαρότητα του νερού είναι αμφισβητήσιμη.
4ος κανόνας: Να ακολουθείτε αυστηρά το πρόγραμμα ύπνου.
Η πραγματικότητα: Αν έχετε τη δυνατότητα να βάζετε το μωρό σας για ύπνο κάθε μέρα την ίδια ώρα, είναι θαυμάσιο. Όμως πολλά νεογέννητα δεν κοιμούνται την ώρα που θέλετε, αλλά όποτε είναι κουρασμένα. Όπως και να ‘χει -είτε το πιέζετε να κοιμηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα είτε όχι- το μωρό σας θα ‘ναι μια χαρά. Ίσως και να έχετε ακούσει ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται τρεις φορές την ημέρα -το πρωί, το μεσημέρι και αργά το απόγευμα- όμως μερικά προτιμούν να κοιμούνται πέντε φορές την ημέρα και άλλα μία φορά για αρκετή ώρα. Ενώ άλλα δεν κοιμούνται καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η συχνότητα και η διάρκεια του ύπνου μπορεί να αλλάξει αρκετές φορές κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Πόση ώρα ύπνου όμως χρειάζεται ένα μωρό; Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται 14 με 18 ώρες την ημέρα τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής τους.
5ος  κανόνας: Κάνετε μπάνιο κάθε βράδυ το μωρό σας.
Η πραγματικότητα: Από τη στιγμή που έχετε καθαρίσει τις προβληματικές περιοχές -τα σημεία που κάνει δίπλες το δέρμα του, το λαιμό του, τον ποπό του και γύρω από το στόμα του- το βρέφος που δεν έχει αρχίσει να μπουσουλάει ακόμα, δε χρειάζεται καθημερινό μπάνιο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αφυδατώσετε το δέρμα του μωρού σας κάνοντάς το μπάνιο πολύ συχνά. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι καλά. Βέβαια, πολλοί επιστήμονες λένε ότι ένα ζεστό μπάνιο κάθε βράδυ είναι ένας καλός τρόπος για να πέσει για ύπνο ήρεμα το μωρό σας.
4 κανόνες που ΔΕΝ πρέπει να παραβείτε…
1. Να χρησιμοποιείτε καρεκλάκι αυτοκινήτου
Σύμφωνα με έρευνες, ένα σωστά τοποθετημένο παιδικό καρεκλάκι αυτοκινήτου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου σε ατύχημα κατά 71%.
2. Μην δίνετε ασπιρίνη στα παιδιά
Η λήψη ασπιρίνης στα παιδιά σε περίπτωση αρρώστιας έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του εγκεφάλου ή ακόμα και στο θάνατο.
3. Μην καπνίζετε κοντά στα παιδιά
Με το να καπνίζετε κοντά στο παιδί σας είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει άσθμα, μόλυνση στα αυτιά και άλλα προβλήματα υγείας.
4. Μην αφήνετε ποτέ μόνο το μωρό σας μέσα στην μπανιέρα
Τα μωρά μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε μικρή ποσότητα νερού. Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)