Ήταν τόσο σοκαρισμένη η Frieke Janssens -μια από τις πλέον γνωστές φωτογράφους του Βελγίου-  όταν είδε ένα βίντεο στο οποίο ένα μικρό παιδί, ηλικίας 2 ετών από την Ινδονησία, κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, έχοντας γίνει “ατραξιόν” εξαιτίας του εθισμού του στη νικοτίνη, που την παρακίνησε να δημιουργήσει μια σειρά φωτογραφιών προκειμένου να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για το «έγκλημα» αυτό.
Το project της  με τίτλο «Smoking Kids»  έχει σκοπό να αφυπνίσει όλους εμάς τους ενήλικες καπνιστές, και να μας κάνει να σκεφτούμε ποια και πόση επίδραση έχει η εικόνα μας στα παιδιά.
Οι φωτογραφίες της είναι ιδιαίτερα σοκαριστικές, ακόμα και για έναν καπνιστή που μπορεί να είναι εξοικειωμένος με την εικόνα ενός τσιγάρου στο χέρι.  Όμως όταν πρόκειται για μικρά παιδιά…η εικόνα αυτή παίρνει άλλες διαστάσεις.
Και είναι ακόμα πιο θλιβερό και σοκαριστικό το γεγονός, ότι τη στιγμή που παγκοσμίως (κυρίως στη Δύση) θέτονται ολοένα και αυστηρότεροι περιορισμοί για το κάπνισμα, η θέα ενός παιδιού να εισπνέει τον καπνό από ένα τσιγάρο σε χώρες όπως η Ινδονησία, να είναι ένα συχνό έως και συνηθισμένο φαινόμενο, με ανήλικα αγόρια και κορίτσια, να καπνίζουν μέχρι και δυο πακέτα την ημέρα…
Αλλά και στην «ευαισθητοποιημένη» Δύση, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν καπνίζουν, δεν σημαίνει ότι δεν υποφέρουν από το κάπνισμα, από την στιγμή που υπάρχει ακόμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παθητικών καπνιστών σε πολύ μικρή ηλικία…
Να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, τα παιδιά που συμμετείχαν στο project αυτό, ήταν ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και εννέα ετών. Φυσικά και δεν κάπνιζαν, ούτε καν εκτέθηκαν σε καπνό.  Ντύθηκαν όμως σαν ενήλικες και με βαμμένα χείλη, ποζάραν προκλητικά με το «τσιγάρο» στο στόμα ή στο χέρι για να πετύχουν αυτό το απεχθές αποτέλεσμα. Για ευνόητους λόγους τα παιδιά αντί για τσιγάρα χρησιμοποιούσαν stick τυριού ή κιμωλίες ενώ ο καπνός προστέθηκε μετά από ειδική επεξεργασία.