Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Word Cancer Research Fund (WCRF) που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η συχνή κατανάλωση σαλαμιών ή άλλων αλλαντικών από τα παιδιά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέως εντέρου. Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου οργανισμού διαπίστωσαν πως τα παιδιά που καταναλώνουν συχνότερα από κάποια άλλα σαλάμι ή μπέικον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο! Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν νιτρώδη άλατα και νιτροζαμίνη. Αυτά τα προϊόντα συντηρούνται και εμπλουτίζονται με αλάτι, ζάχαρη και νιτρώδη άλατα, ενώ πολλά εξ’ αυτών υποβάλλονται και σε κάπνισμα. Έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά τα νιτρώδη άλατα πιθανόν να προάγουν τον καρκίνο. Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρησε «BMC Cancer», ο Δρ Ντέιβιντ Σ. Κριστιάνι και οι συνεργάτες από το Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, «τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση 145 παιδιά και εφήβους (2-20 ετών) που εμφάνισαν από οξεία λευχαιμία, τα οποία συγκρίθηκαν με τουλάχιστον δύο υγιή παιδιά ιδίας ηλικίας και φύλου). Οι επιστήμονες συνέλεξαν λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφή των παιδιών πριν την διάγνωση του αιματολογικού καρκίνου ή στην περίπτωση της ομάδας ελέγχου, πριν τα συμπεριλάβουν στο δείγμα. Όσα παιδιά έτρωγαν αλλαντικά και παστά ψάρια περισσότερες από μια φορά την εβδομάδα είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία από τα παιδιά που έτρωγαν σπάνια αυτά τα τρόφιμα. Απ’ την άλλη πλευρά τα παιδιά που έτρωγαν λαχανικά και προϊόντα όπως τυρί σόγιας είχαν το μισό κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που απέφευγαν να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.
Ξέρετε πόσο αθώα είναι τα αλλαντικά για τα παιδιά μας;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αβγά: 4 λόγοι για τους οποίους αποτελούν superfood για τα παιδιά Εσείς, γνωρίζετε τι προσφέρουν τα αβγά στα παιδιά μας; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φάρσα ή κέρασμα; 3 φανταστικά Halloween snacks! Μπορεί το Halloween να είναι μια ξενόφερτη γιορτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καφές στην εφηβεία: Γιατί πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση Το αγαπημένο ρόφημα των μεγάλων, ο καφές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους εφήβους, ειδικά αν τον καταναλώνουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καιρός για… όσπρια Όσο σιγά σιγά η θερμοκρασία πέφτει είναι σημαντικό να εντάξουμε τα όσπρια στη διατροφή των παιδιών, αλλά και όλης... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα οικογενειακά γεύματα… παίρνουν 10 με τόνο! Οι καλοί βαθμοί «μαγειρεύονται» στο οικογενειακό τραπέζι. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδική παχυσαρκία και σίδηρος: Ποια η σχέση; Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη από το British Journal of Medicine για την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και την πρόσληψη... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι να βάλουμε στο lunch box του σχολείου; Τα γεύματα των παιδιών μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι και γευστικά και θρεπτικά. Ετοιμάσαμε λοιπόν τα καλύτερα για... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Γιατί είναι τόσο σημαντικά στην εγκυμοσύνη Οι λόγοι που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για το μωράκι σας, αλλά και οι καλύτερες πηγές τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αύξηση βάρους: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να την πετύχει Πώς θα επιτύχεις μια υγιή αύξηση βάρους για ένα λιποβαρές παιδί; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδί «δύσκολο» στο φαγητό; Κι όμως, είναι θέμα γονιδίων Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι δεν φταίει το παιδί, ούτε η μαγειρική σας. Η ιδιοτροπία στο φαγητό μπορεί... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η κατάλληλη διατροφή μετά τον τοκετό Η διατροφή μετά τον τοκετό χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να έχει κάθε νέα μαμά την ενέργεια να ανταπεξέλθει στις... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρωινό: Το απαραίτητο γεύμα πριν το σχολείο Τροφές για έξτρα ενέργεια και συγκέντρωση στο μάξιμουμ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιλεκτικό παιδί στο φαγητό: 4 πρωτότυπες πρακτικές για νέες δοκιμές Αν έχεις και εσύ ένα επιλεκτικό παιδί στο φαγητό, οι πρακτικές αυτές πιθανόν να το πείσουν να δοκιμάσει νέα... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ