Ο αυτισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης γνωστικής επιστήμης, μια ιδιαίτερα πολύπλευρη κατάσταση που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανερμήνευτη και ανεξήγητη. Ο αριθμός των ατόμων -σε διεθνή επίπεδο- που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό είναι αρκετά μεγάλος.
Η δημοφιλής παιδική εκπομπή «Sesame Street» από τότε που ξεκίνησε να προβάλλεται, πριν από σχεδόν 50 χρόνια, έχει πολλές φορές πειραματιστεί με πρωτοποριακούς τρόπους για να διδάξει στα παιδιά κοινωνικά θέματα. Σήμερα καταπιάνεται με μια νέα πρόκληση, τον αυτισμό.
Η σειρά, η οποία προβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα με τίτλο «Σουσάμι Άνοιξε», εισάγει ένα νέο χαρακτήρα που θα συμπληρώσει την παρέα του Έλμο, του Μπερτ, του Έρνι, του Μεγάλου Κίτρινου Πουλιού και του Cookie Monster: μια μαριονέτα ονόματι Τζούλια, η οποία είναι αυτιστική, όπως αποκάλυψαν οι δημιουργοί της στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS «60 Minutes».
«Το μεγάλο ζήτημα από την αρχή ήταν…Πώς το κάνουμε αυτό; Πώς μιλάμε για τον αυτισμό;», είπε στην εκπομπή «60 Minutes» η συγγραφέας του Sesame Street Κριστίν Φεράρο. «Είναι παγίδα, γιατί ο αυτισμός δεν είναι ένα πράγμα, είναι διαφορετικό για τον καθένα ξεχωριστά που έχει αυτισμό».
Στο επεισόδιο που πρωτοεμφανίζεται η Τζούλια της συστήνεται το Μεγάλο Κίτρινο Πουλί, εκείνη το αγνοεί και όταν μια ομάδα παιδιών αποφασίζουν να παίξουν κυνηγητό, η Τζούλια ενθουσιάζεται τόσο που αρχίζει να χοροπηδάει. «Αυτό είναι κάτι τυπικό ορισμένων παιδιών με αυτισμό», εξηγεί η Φεράρο. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασής της είναι η δημιουργία ενός νέου παιχνιδιού στο οποίο όλα τα παιδιά χοροπηδούν γύρω από την Τζούλια. «Επομένως αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δείξουμε ότι με μια ελάχιστη προσαρμογή -τα παιδιά- μπορούν να την συναντήσουν εκεί που βρίσκεται», συμπληρώνει.
Δείτε την Τζούλια να παίζει κρυφτό με τον Έλμο:

…και να τραγουδάει το Sunny Days
Η εκπομπή πραγματοποίησε εκτενή έρευνα, συμβουλεύτηκε καθηγητές ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγους και οργανώσεις αυτιστικών παιδιών για να καταλήξει στον καλύτερο δυνατό τρόπο να παρουσιάσει τον αυτισμό σε μη αυτιστικά παιδιά.
Η μαριονετίστρια της Τζούλια, Στέισι Γκόρντον, τυχαίνει να είναι και η ίδια μητέρα ενός αυτιστικού αγοριού.
«Είναι σημαντικό για τα παιδιά χωρίς αυτισμό να δουν με τι μοιάζει ο αυτισμός. Αν οι φίλοι του γιου μου είχαν δει τη συμπεριφορά του μέσα από κάτι που προβαλλόταν στην τηλεόραση προτού τον δουν να συμπεριφέρεται μέσα στην τάξη, δεν θα είχαν τρομάξει μαζί του» είχε στην εκπομπή «60 Minutes».
Παρότι δεν είναι βέβαιο αν η Τζούλια θα ενταχθεί στο καστ των πρωταγωνιστών, η Φεράρο ελπίζει: «Πολύ θα το ήθελα. Θα ήθελα να είναι όχι η Τζούλια, το παιδί από το Sesame Street που έχει αυτισμό, αλλά απλώς η Τζούλια. Γιατί είναι πολύ ιδιαίτερη για μας».