Τι είναι ο νυχτερινός τρόμος, ποια η σχέση του με τους εφιάλτες και πώς να βοηθήσω το παιδί μου να τους αντιμετωπίσει; Μήπως το παιδί σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα κλαίγοντας και φωνάζοντας και στη συνέχεια αποκοιμιέται χωρίς να θυμάται τίποτα το πρωί; Τότε μάλλον υποφέρει από νυχτερινό τρόμο!

Νυχτερινός τρόμος ή εφιάλτης;

Ορισμένα παιδιά, συνήθως ηλικίας 3-5 ετών, εμφανίζουν ένα διαφορετικό τύπο «τρομακτικού» ονείρου που ονομάζεται «νυχτερινός τρόμος». Αποτελεί μια διαταραχή ύπνου και παρατηρείται κατά τη διάρκεια που ο ύπνος είναι βαθύς (συνήθως μεταξύ της πρώτης και της τρίτης πρωινής ώρας).  Το παιδί με νυχτερινό τρόμο συνήθως ξυπνάει στριγκλίζοντας πανικόβλητο. Ο πανικός μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 20 λεπτά. Μπορεί να είναι ιδρωμένο, να αναπνέει γρήγορα και να έχει ταχυκαρδία, ενώ οι κόρες των ματιών του ενδεχομένως θα είναι διεσταλμένες. Αυτή τη στιγμή το παιδί μπορεί να κοιμάται ακόμη, παρόλο που τα μάτια του είναι ανοιχτά. Πιθανότατα θα βρίσκεται σε σύγχυση και δεν θα είναι σε θέση να σας απαντήσει, όταν το ρωτάτε τι του συμβαίνει.  Ο νυχτερινός τρόμος διαφέρει από τον εφιάλτη όσον αφορά τη φάση του ύπνου κατά την οποία εμφανίζεται και τη δυνατότητα του παιδιού να έχει επαφή με το περιβάλλον του. Οι εφιάλτες είναι μόνο τρομακτικά όνειρα. Το ένα στα τέσσερα παιδιά έχει εφιάλτες πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Οι περισσότεροι παρατηρούνται συνήθως στις 4-6 τα ξημερώματα. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί θα ξυπνήσει και θα ζητήσει τη βοήθεια και την παρηγοριά σας. Συνήθως, μπορεί να σας μιλήσει για το άσχημο όνειρο και για ό,τι ακριβώς του συνέβη.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Για τα περισσότερα περιστατικά, δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Εάν, όμως, τα επεισόδια είναι πολύ σοβαρά ή παρατεταμένης διάρκειας, πιθανότατα να χρειάζεται παρέμβαση ψυχολόγου.  Με τη συνεργασία της Μαρίας Τουλιάτου (ψυχολόγος)