Όποια δίαιτα και αν έχετε ακολουθήσει, ότι προσπάθεια κι αν έχετε κάνει,  δεν καταφέρατε να αδυνατίσετε. Δεν χρειάζεται να σφίξετε παραπάνω το ζωνάρι, φτάνει μόνο να κάνετε κάποιες έξυπνες επιλογές.
Είναι μήνες που στερείστε τα ζυμαρικά και γλυκά! Που παραλείπετε το πρωινό ή το γεύμα ή το δείπνο. Όμως βλέπετε  τα παραπανίσια κιλά που έμειναν από την εγκυμοσύνη είναι ακόμα εκεί και δεν λένε να φύγουν με τίποτα. Χαλαρώστε. Δεν είστε καταδικασμένη να μείνετε με τα περιττά κιλά. Ίσως να υπάρχει ένα μικρό λαθάκι που να κάνει τις προσπάθειες σας άκαρπες. Ποιο είναι αυτό; Ανακάλυψε το μαζί μας! Με τις συμβουλές της διατροφολόγου θα σου εξηγήσουμε τα πιο συχνά λάθη στις «δίαιτες από ανάγκη».

Παραλείπετε το πρωινό

Είναι το άλλοθι που διαλέγουν οι περισσότερες για να μειώσουν την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Το βρίσκουν βολικό ίσως γιατί το πρωί δεν πεινάνε πολύ ή βιάζονται.
Λάθος! Πρώτον γιατί οι θερμίδες που παίρνουμε το πρωί καίγονται στην διάρκεια της ημέρας και δεύτερον γιατί αν παρακάμψετε το πρωινό κινδυνεύετε κατά τις δέκα να σας πιάσει τρομερή πείνα. Το αποτέλεσμα: Άδειασμα του ψυγείου ή του μηχανήματος με τα σνακ στο γραφείο. Κάθε πρωί το πρωινό σας πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Αποφύγετε τον καφέ και τα πολλά λιπαρά, είναι καλύτερο το γάλα ή το γιαούρτι λάιτ με δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα τσάι με μπισκότα ολικής αλέσεως ή ένα χυμό.

Δεν τρώτε σωστό κολατσιό

Ποιος είπε ότι δεν κάνει να τρώμε εκτός τραπεζιού; Για να μειώσουμε την πείνα και να μην φτάνουμε στο μεσημεριανό ή στο βραδινό με μια «τρύπα» στο στομάχι, το κολατσιό είναι χρήσιμο. Προσοχή όμως: Σνακ που φαίνονται ακίνδυνα όπως μπισκότα, κράκερ και κριτσίνια έχουν περισσότερες θερμίδες από ότι νομίζουμε. Το κολατσιό μας θα πρέπει να είναι κατά αποκλειστικότητα χορτοφάγο. Ελεύθερα με φρούτα, κομπόστες και λαχανικά που θα έχουμε πάντα κομμένα και πλυμένα στο ψυγείο μας.

Γεύμα με διαιτητικές μπαγκέτες

Δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε τα γεύματα. Αν φάτε μόνο μια μπαγκέτα το μεσημέρι κινδυνεύετε να φτάσετε στο βραδινό με μια πείνα αβυσσαλέα. Και όχι μόνο αυτό! Ένα αληθινό γεύμα είναι καλύτερα να αποτελείται από ένα μόνο πιάτο που να μας χαρίζει όλες τις θρεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα από το τραπέζι δεν θα πρέπει να λείπει ένα κουταλάκι από ωμό λάδι ελιάς που είναι και η πηγή των καλών λιπών ωφέλιμοι στο δέρμα και στην όραση. Ακόμα και η καλύτερη μπαγκέτα δεν θα μας το προσφέρει αυτό.

Δίαιτες πείνας VS μεγάλο φαγοπότι

Το μυστικό για να αποκτήσουμε μια αξιοζήλευτη γραμμή είναι η ισορροπημένη διατροφή. Με το να οδηγούμε τον εαυτό μας σε εξαντλητικές δίαιτες για να ακολουθήσει το μεγάλο φαγοπότι δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να δημιουργούμε ενοχές και απογοήτευση στον εαυτό μας. Μην αυτοσχεδιάζετε και μην ακολουθείτε φανταστικές δίαιτες φτιαγμένες από τις φίλες σας. Υπολογίστε μόνο την σωστή ποσότητα. Τα γεύματα πρέπει να είναι πέντε και να αποτελούνται από όλες τις βασικές αρχές της διατροφής. Πάντα μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.

Δεν ασκείστε αρκετά

Για να ξαναβρείτε την φόρμα σας δεν φτάνει να μετράμε τις θερμίδες χρειάζεται να τις καίμε με γυμναστική. Ο αθλητισμός ερεθίζει το μεταβολισμό από την βάση του. Αποτέλεσμα: όσο περισσότερο κινείστε τόσο λιγότερα λίπη κρατάει το σώμα σας. Προσοχή μην τον παρακάνετε, η άσκηση κάνει καλό όταν είναι συγκρατημένη μα συνεχής. Είναι ανώφελο να κλείνεστε τρεις ώρες στο γυμναστήριο και μετά να κάθεστε για δύο εβδομάδες. Το καλύτερο θα ήταν ένα περπάτημα γύρω στα 30-40 λεπτά όλες τις μέρες.

Έχετε διαγράψει τους υδατάνθρακες

Υπάρχουν δίαιτες που «απαιτούν» να μειώσουμε (ή να απαλείψουμε τελείως) τους υδατάνθρακες για χάρη των πρωτεϊνών . Προσοχή! Αυτή η δίαιτα χωρίς ισορροπία όχι μόνο κάνει κακό ( όταν κρατάει πολύ κάνει κακό στην καρδιά), αλλά είναι και ανώφελη. Στην αρχή αδυνατίζετε γιατί χάνετε νερό αλλά τα κιλά που χάνετε τα ξαναπαίρνετε αμέσως.

Αλλάξτε την πείνα με δίψα

Όταν αισθάνεστε μια λιγούρα, μην σκεφτείτε αμέσως ένα σνακ. Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή ένα χυμό ή μία σούπα.  Έτσι αποφύγετε τα φουσκώματα και την πείνα και έχετε την αίσθηση του χορτάσματος. Προτιμήστε λοιπόν ελεύθερα τις σούπες και τους φυσικούς χυμούς.

Καταναλώστε λίγες φυτικές ίνες

Αισθάνεστε φουσκωμένη παρά την δίαιτα και την άσκηση; Αύξησε την κατανάλωση του ρυζιού, των δημητριακών, του ψωμιού ολική αλέσεως. Ακόμα και οι απαγορευμένοι καρποί έχουν μια πολύτιμη θέση στο τραπέζι σας. Έτσι θα αισθανθείτε γρήγορα χορτάτη και δεν θα έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο κόλπο: να τρώτε αργά. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε στον εγκέφαλό σας τον σωστό χρόνο να καταλάβει την αίσθηση του χορτάσματος.
Με την συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος – διατροφολόγος)