Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το μωρό σας και για εσάς, είναι ήδη γνωστά. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που χρειάζεται το μωρό σας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά να δεθείτε συναισθηματικά ακόμη πιο στενά με το παιδί σας.

Δείτε ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες:

1. Βάζουμε το μωρό να θηλάσει το συντομότερο δυνατόν μετά το τοκετό. 2. Υποστηρίζουμε και προσπαθούμε τον αποκλειστικό θηλασμό. 3. Δεν δίνουμε στο νεογέννητο συμπληρώματα, τσάι, νερό ή πιπίλα, τουλάχιστον για τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του μωρού. 4. Θηλάζουμε το μωρό… όσο θέλει αυτό. Αυτό μπορεί να σημαίνει, για τις πρώτες εβδομάδες τουλάχιστον, ότι το μωρό μπορεί να είναι στο στήθος μας και 18 ώρες το 24ωρο. Μην ανησυχείτε, κάτι τέτοιο είναι τελείως φυσιολογικό και αναμενόμενο (…όσο και εξαντλητικό).  5. Όποτε το μωρό ψάχνει με το στόμα, βάζει τα χέρια του στο στόμα ή κλαίει, είναι η στιγμή που πρέπει να βάλουμε στο στήθος. Ακόμα και αν θήλαζε ακατάπαυστα για μία ώρες μέχρι πριν από πέντε λεπτά. 6. Kάθε γεύμα-θηλασμός πρέπει να γίνεται από διαφορετικό στήθος (κι όχι κι από τα δύο). Αν όμως, το μωρό γκρινιάζει ή έχει χάσει το ενδιαφέρον του, μπορούμε να το βάζουμε να θηλάσει κι από το άλλο στήθος (ειδικά τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής του). Αλλιώς, ολοκληρώνουμε τον θηλασμό από το ίδιο στήθος. Όταν το μωρό κοιμηθεί βαθιά και ξυπνήσει, τότε αλλάζουμε στήθος. 7. Θηλάζουμε πάντα σε αναπαυτική θέση κυρίως για εμάς. 8. Υποστηρίζουμε το σώμα μας με μαξιλάρια κάτω από τα χέρια, στη πλάτη, στον αυχένα και τα πόδια, ώστε να μην σηκώνουμε το βάρος του μωρού -απλώς να το συγκρατούμε σε σωστή στάση. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια, που βοηθούν πολύ. 9. Δεν ξυπνάμε το μωρό μας για να το θηλάσουμε, εκτός αν περάσουν αρκετές ώρες (περισσότερες  από τέσσερις) ή  αν αισθανόμαστε το στήθος μας υπερβολικά γεμάτο και πρέπει να προλάβουμε το πέτρωμα. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση, θα το βάλουμε να θηλάσει και από τα δύο στήθη και για όση ώρα θέλει. Και τέλος, απολαμβάνουμε κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής ιεροτελεστίας, που στο μέλλον θα αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και τρυφερές μας αναμνήσεις.  Με τη συνεργασία του Γιάννη Μουζάλα (χειρουργός γυναικολόγος – μαιευτήρας)

Τα οφέλη από το μητρικό θηλασμό και για το μωρό σας και για σας είναι ήδη γνωστά. Το γάλα σας περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντισώματα που χρειάζεται το μωρό σας. Ενώ για σας είναι καλός γιατί σας προστατεύει από σοβαρά νοσήματα και ταυτόχρονα βοηθά να δεθείτε συναισθηματικά πιο στενά με το παιδί σας.