Επειδή η πρώτη μας επίσκεψη στο νεογέννητο, έχει το δικό της savoir vivre, δείτε τι πρέπει να προσέξετε! Επισκέψεις στο μαιευτήριο Οι επισκέψεις μας στο μαιευτήριο πρέπει να είναι σύντομες και να τηρούν το ωράριο του νοσοκομείου. Οι λεχώνες και τα νεογέννητα χρειάζονται ξεκούραση. Οι συχνές και μεγάλες επισκέψεις φίλων και συγγενών  είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται στα ελληνικά μαιευτήρια και ταλαιπωρεί πολύ μητέρες και παιδιά. Είναι προτιμότερο να τηλεφωνήσουμε ή να στείλουμε μία ανθοδέσμη με τις ευχές μας. Έτσι η νέα μαμά ξέρει πως την σκεφτόμαστε, της δίνουμε χαρά και την αφήνουμε να ασχοληθεί με το μωρό της.   Επισκέψεις στο σπίτι Οι επισκέψεις στο σπίτι του νεογέννητου τις πρώτες εβδομάδες δεν είναι (πάντα) ευπρόσδεκτες από την οικογένεια -και όχι άδικα. Τα νεογέννητα είναι ευάλωτα σε οποιοδήποτε μικρόβιο και είναι πιο ασφαλές να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Εξ άλλου, οι πρώτες 40 ημέρες είναι απαραίτητες για να «τα βρουν» η μητέρα με το παιδί. Η μητέρα μπορεί να κοιμάται την ημέρα, γιατί το βράδυ πιθανόν να ξαγρυπνά. Είναι καλύτερα να της πούμε ότι την σκεπτόμαστε και ότι μόλις εκείνη είναι έτοιμη να δεχθεί επισκέψεις, να μας ενημερώσει για να την δούμε από κοντά.

Προσοχή στο μωρό

Το νεογέννητο  χρειάζεται τον χρόνο του για να φτιάξει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Είναι επομένως ευάλωτο στα μικρόβια και τις ιώσεις. Είναι επίσης βέβαιο πως δεν θέλουμε να το βλάψουμε. Για αυτό, είναι αυτονόητο πως, αν είμαστε κρυωμένοι ή περάσαμε πρόσφατα κάποια ίωση, δεν επισκεπτόμαστε ποτέ μαιευτήρια και σπίτια όπου μεγαλώνουν βρέφη.  Προσοχή στη ναφθαλίνη Πολλές φορές, στην αρχή κυρίως του χειμώνα, επισκέπτονται τα μαιευτήρια άνθρωποι που τα ρούχα τους μυρίζουν ναφθαλίνη, αφού μόλις έχουμε βγει από την ντουλάπα. Η  χημική σύσταση της ναφθαλίνης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για κάποια νεογέννητα, το αναπνευστικό σύστημα των οποίων είναι ευαίσθητο και δεν πρέπει να εκτίθενται σε έντονα ερεθίσματα.

Τα S.O.S της πρώτης επίσκεψης

Δεν καπνίζουμε.  Μιλάμε χαμηλόφωνα και φερόμαστε διακριτικά.  Δεχόμαστε ότι μας προσφέρουν και δεν ζητάμε ιδιαίτερες περιποιήσεις. Δεν σηκώνουμε ποτέ με δική μας πρωτοβουλία το μωρό από την κούνια του. Αν η μαμά προτείνει να το κρατήσουμε για λίγο, πάντα με καθαρά χέρια και χαμηλή ένταση στη φωνή παίρνουμε το μωρό για λίγα λεπτά στην αγκαλιά μας χωρίς να το κουνάμε και χωρίς να απομακρυνθούμε.  Δεν φτύνουμε ποτέ ένα βρέφος για «να μην το ματιάσουμε». Σεβόμαστε τη συναισθηματική ένταση που βιώνει η οικογένεια. Στη διάρκεια της επίσκεψής μας δεν αφηγούμαστε ιστορίες από ατυχείς γέννες, ασθένειες ή άλλα δραματικά γεγονότα.   Τηλεφωνήματα Τα απογεύματα, από τις 6 και μετά, τα νεογέννητα παθαίνουν κολικούς και κλαίνε απαρηγόρητα ως το βράδυ. Μεσημέρι δεν τηλεφωνούμε ποτέ. Άρα η ιδανική ώρα για τηλεφωνήματα προς την οικογένεια είναι γύρω στις δέκα το πρωί, τότε που το μωρό κοιμάται ήσυχα. Όπως κι αν έχει, δεν επιμένουμε στο τηλέφωνο, γιατί αν η μαμά ξενύχτησε, πρέπει και έχει το δικαίωμα να κοιμηθεί, όταν κοιμάται και το μωρό. Γενικώς τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα, η μαμά διαθέτει τον χρόνο της στο μωρό της. Λίγο καιρό μετά, όταν είναι έτοιμη, θα μας αναζητήσει εκείνη.