Ο ποπός του μωρού μου, πέντε μηνών, είναι συχνά ερεθισμένος, με κοκκινίλες που του προκαλούν κάψιμο. Τι μπορώ να κάνω για να το ανακουφίσω;
Είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα σε αυτή την ηλικία και καταπολεμάται μόνο με σχολαστική υγιεινή. Πρώτα από όλα, καλό είναι να αποφεύγετε τα υγρά μαντηλάκια που εντείνουν το κάψιμο και να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν καθαρισμού με χαμηλό pH ή άμυλο ρυζιού. Είναι επίσης σημαντικό να του αλλάζετε πάνα τουλάχιστον κάθε δύο ώρες (για να μην προκαλείται τριβή καλύτερα να είναι και ένα μέγεθος μεγαλύτερη) και να το αφήνετε γυμνό καμιά δεκαριά λεπτά για να αναπνέει το δέρμα του.
Κυρίως όμως πρέπει να απλώνετε στις ερεθισμένες περιοχές μια προστατευτική κρέμα με βάση το οξείδιο του ψευδαργύρου, ώστε να δημιουργείται μια «αδιάβροχη» προστατευτική ασπίδα που δεν θα αφήνει να περνούν τα οξέα από το πιπί και τα κακά. Προσοχή: Απλώνουμε την προστατευτική κρέμα ψευδαργύρου πάνω σε πολύ  στεγνό δέρμα γιατί διαφορετικά εγκλωβίζεται η υγρασία κάτω από το στρώμα της κρέμας και επιτείνεται ο ερεθισμός.
Κανονικά, με αυτές τις προφυλάξεις το πρόβλημά σας πρέπει να λυθεί μέσα σε δυο-τρεις ημέρες. Αλλά καμιά φορά έχει άλλα αίτια (όπως εντερικά ή οδοντοφυΐα) τα οποία μπορεί και να το εντείνουν. Προσοχή: εάν ο ερεθισμός δεν περνάει με τις προστατευτικές κρέμες και γίνει ερύθημα, με κυστούλες και κόκκινα σπυράκια, θα πρέπει οπωσδήποτε να δει το παιδί ο παιδίατρος και να μη χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές κρέμες χωρίς τη συμβουλή του γιατρού.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)