Η σκόνη και οι αλλεργίες που ίσως παρουσιάσει το παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, δεν είναι το μόνο πρόβλημα απαραίτητα. Η σκόνη κρύβει επίσης ακάρεα που βρίσκονται κυρίως στα στρώματα και τα μαξιλάρια και επιδεινώνουν τα προβλήματα άσθματος σε ανθρώπους που ήδη έχουν αυτή την ασθένεια. Επιπλέον, είναι ικανά να προκαλέσουν αλλεργίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής στο έντερο. Αν κάποιος δεν ασθενεί, δεν κινδυνεύει τόσο από τα ακάρεα, εντούτοις, η πιθανότητα κινδύνου είναι πάντα παρούσα.

Πού ζουν συνήθως τα ακάρεα σκόνης; Τα σημεία όπου έχετε τοποθετήσει χαλί και τα στρώματα είναι τα πιο συνηθισμένα σημεία. Τα μικροσκοπικά πλάσματα βρίσκονται επίσης στο αυτοκίνητο και στα αντικείμενα που ακουμπάτε συνέχεια όπως το τιμόνι, το λεβιέ και το ραδιόφωνο.

Συμπτώματα. Ο βήχας, μύτη που ‘τρέχει’, φτέρνισμα και μάτια που δακρύζουν είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα στους ενήλικες. Τα παιδιά τρίβουν τη μύτη τους όταν παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στη σκόνη. Πριν καν φτάσετε στο σημείο αυτό όπου επιβαρύνεται η υγεία σας, μπορείτε να προλάβετε τη σκόνη ακολουθώντας τα απλά εξής βήματα:

Καταρχάς, πρέπει να αερίζετε τα δωμάτια ώστε να μειώνετε την πιθανότητα υγρασίας στο χώρο. Εφόσον το κρεβάτι είναι η πρώτη ‘επιλογή’ της σκόνης και των ακάρεων, καλό είναι να αλλάζετε τα σεντόνια μία φορά τη βδομάδα και να τα πλένετε αρκετά συχνά στους 54 βαθμούς Κελσίου για να σκοτώνετε όλους τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Κάθε φορά που στρώνετε το κρεβάτι του παιδιού, μπορείτε να το προστατεύετε με υποαλλεργικά καλύμματα από πλαστικό για να μην εισχωρούν στο στρώμα.

Αφαιρέστε τα χαλιά και τις μοκέτες όσο πιο σύντομα γίνεται ή καθαρίστε τα σε καθημερινή βάση με ηλεκτρική σκούπα. Όσο καθαρίζετε, μπορείτε να φοράτε μάσκα προσώπου για να μην απορροφήσετε τη σκόνη που φεύγει στον αέρα. Αν το παιδί έχει αλλεργία στη σκόνη, είναι ακόμα πιο απαραίτητο να έχει ένα καθαρό και τακτοποιημένο δωμάτιο ενώ μία καλή ιδέα είναι να βάζετε στο ψυγείο τα μαλακά παιχνίδια μία φορά τη βδομάδα για να σκοτώνετε τα ακάρεα.

Έχετε κατοικίδιο; Τα σκυλιά κουβαλούν πολλή σκόνη, ψύλλους και άλλα μικροβακτήρια τα οποία μπορείτε να εξοντώσετε αν είστε τυπικές με την κτηνιατρική φροντίδα. Ο ετήσιος εμβολιασμός και οι ειδικές αμπούλες που τους βάζουμε σε μηνιαία βάση, προστατεύουν τόσο το ίδιο όσο και τα άτομα με τα οποία έρχεται καθημερινά σε επαφή.