Μία σημαντική ‘κατάκτηση’ του παιδιού που το βοηθά να νιώσει ότι κατάφερε κάτι και του δίνει την αίσθηση της ανεξαρτησίας είναι όταν μαθαίνει να δένει τα κορδόνια μόνο του και αυτό συμβαίνει κάπου μεταξύ 3-5 ετών. Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips για να του μάθετε εύκολα τη διαδικασία.

Καθίστε αναπαυτικά και εξασκηθείτε με ένα παπούτσι πάνω στο τραπέζι ή με ένα κορδόνι γύρω από το μηρό αντί να σκύβετε αμήχανα κάτω στα παπούτσια σας για να μάθετε στο παιδί πώς να το κάνει. Αντικαταστήστε τα πολύ λεπτά κορδόνια με αυτά που πιάνονται και δένονται πιο εύκολα. Η ιδανική επιλογή είναι τα πλατιά κορδόνια που τρίβονται καθώς περνούν από τις τρύπες και κρατούν τον κόμπο σφιχτά καθώς κάνετε τον τελικό φιόγκο. Εξίσου σημαντικό είναι να αντικαταστήσετε τα κορδόνια που γλιστρούν με εκείνα που είναι βαμβακερά ή από φυσικές ίνες γιατί σας διευκολύνουν στην εκμάθηση.

Ο διπλός κόμπος είναι πιο ασφαλής γιατί κρατά τα κορδόνια στη θέση τους και δεν υπάρχει κίνδυνος να τα πατήσει και να πέσει. Βεβαιωθείτε ότι το πόδι χωράει άνετα στα παπούτσια γιατί έτσι δεν θα χρειαστεί να σφίξετε πολύ τα κορδόνια.

Βοηθά πολύ να αγοράσετε κορδόνια με δύο χρώματα ώστε να ακολουθεί οπτικά τις οδηγίες με βάση το χρώμα. Κάντε κόμπο τις άκρες που περισσεύουν ώστε να μην τραβηχτούν κατά λάθος μέσα από τις τρύπες όταν χαλαρώνουν.  Για πιο σίγουρο αποτέλεσμα, μπορείτε να γυρίσετε προς τα μέσα την πλαστική άκρη των κορδονιών, αλλά μόνο αν είναι φαρδιά. Το βράδυ πρέπει να λύνουν τα κορδόνια και όχι να τα βγάζουν κατευθείαν γιατί την επόμενη μέρα θα τους παίρνει περισσότερο χρόνο σαν διαδικασία. Αν το παιδί είναι αριστερόχειρας, ακολουθήστε τη διαδικασία αλλά βάλτε το παιδί να σας κοιτάζει από τον καθρέφτη.

Πάμε να δούμε βήμα βήμα 2 απλές μεθόδους για τα παιδιά: περνάμε το ένα κορδόνι γύρω γύρω από το άλλο, παίρνουμε το αριστερό κορδόνι και το φέρνουμε προς το δεξί ενώ το αγκαλιάζουμε με μία κίνηση. Δημιουργείται μία τρύπα στο κέντρο από όπου περνάμε το αριστερό κορδόνι μέσα και τραβήξτε τα άκρα των δύο κορδονιών για να γίνει φιόγκος. Αν το παιδί είναι αριστερόχειρας, κάντε τις ίδιες κινήσεις αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο διπλός κόμπος έχεις τις εξής διαφοροποιήσεις. Σταυρώνετε μεταξύ τους τα κορδόνια και δημιουργείται δύο κύκλους σε κάθε άκρο. Μετά τους δένετε μεταξύ τους ενώ είναι ήδη σε έναν κύκλο και έχετε πιο σταθερό αποτέλεσμα. Απλώς θυμηθείτε να πάρετε μακριά κορδόνια για να φτάνουν για διπλό κόμπο.