Ένα πολύ συνηθισμένο γεγονός που τείνει να γίνει καθημερινό αλλά σας δημιουργεί εκνευρισμό και άγχος. Τα αδέρφια τσακώνονται με το παραμικρό, είτε γιατί διεκδικούν το ίδιο παιχνίδι είτε γιατί κάποιος έκανε κάτι που εκνεύρισε τον άλλο. Η αλήθεια είναι κάθε σχέση έχει τις δικές της διαφωνίες και συγκρούσεις και είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης, σαν γονιός οφείλετε να αναγνωρίζετε το λόγο πίσω από κάθε σύγκρουση και κάθε συναίσθημα.

Το να σταματήσουν τα παιδιά να τσακώνονται συνέχεια, δεν είναι και τόσο απλό. Πρώτα πρέπει να βρείτε το αίτιο και μετά να το αντιμετωπίσετε ώστε να βελτιωθεί η σχέση τους. Πολλές φορές όμως ένας καυγάς μπορεί να ξεκινά εξαιτίας της βαρεμάρας. Όταν το παιδί δεν έχει τι να κάνει, τι καλύτερο από το να ενοχλήσει ένα οικείο πρόσωπο που θα αντιδράσει με ένταση; Αν δεν μπορείτε να τα χωρίσετε, μπορείτε να τους προσφέρετε μία εναλλακτική δραστηριότητα για να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους και να μην βαριούνται.

Το παιδί μπορεί να ξεκινά καυγά επειδή νιώθει παραμελημένο, ότι δεν το αγαπάτε ή ότι δεν έχει την προσοχή σας. Με αυτόν τον τρόπο φωνάζει ‘απλά προσέξτε με’. Μην τιμωρήσετε το παιδί για τον καυγά και απλά φροντίστε να περνάτε ισότιμα χρόνο μαζί του. Κανονίστε μία μέρα που θα την περάσετε μόνο οι δυο σας.

Ένας άλλος λόγος για έντασης και καθημερινούς καυγάδες είναι όταν το παιδί νιώθει ότι αδικείται σε σχέση με τον αδερφό του ή ότι είναι θύμα. Εδώ εσείς πρέπει να μιλάτε με τα παιδιά για το τι είναι δίκαιο, πώς μπορούν να επιλύουν τα μεταξύ τους θέματα αλλά και πώς να ηρεμούν τον εαυτό τους όταν νιώθουν να ξεφεύγουν. Εξίσου σημαντικοί είναι να μην φέρεστε άνισα εσείς οι ίδιοι στα παιδιά και να μην τα ξεχωρίζετε.

Συνολικά, να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιδρούν άσχημα και επιθετικά όταν νιώθουν θυμωμένα ή στενοχωρημένα και δεν ξέρουν πώς αλλιώς να το εκφράσουν. Αν έχουν υποστήριξη και μπόλικη αγάπη στο οικογενειακό περιβάλλον, μπορούν να μάθουν πώς να λένε αυτό που τους ενοχλεί αντί να το καταπιέζουν και να το εκδηλώνουν μέσω της βίας στα αδέρφια.