Είναι γεγονός ότι είναι πολύ σπάνιο για ένα παιδί να κάθεται ήσυχο όταν πηγαίνει για κούρεμα ή να απολαμβάνει τη διαδικασία. Η υστερική αντίδραση όταν βλέπουν το ψαλίδι και τα κλάματά τους όταν πρέπει να καθίσουν σε ακίνητη στάση, είναι ένα πολύ συνηθισμένο γεγονός για τους γονείς. Όλο αυτό πηγάζει από το φόβο που νιώθει κι εσείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να δει το κούρεμα σαν μία λιγότερο τραυματική εμπειρία.

Κάντε το φόβο παιχνίδι. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε τις απαγορευμένες λέξεις ‘κούρεμα’, ‘κόψιμο’ ή ‘ψαλίδι’. Αντιμετωπίστε το σαν παιχνίδι και βάλτε πρώτα κάποιον άλλο να κουρευτεί, όπως είναι ο μπαμπάς ή η αγαπημένη κούκλα του παιδιού. Πριν το αληθινό κούρεμα, παίξτε το στο σπίτι με πλαστικά παιχνίδια και κάντε τον ήχο με ένα ψεύτικο ψαλιδάκι για να συνηθίσει τον ήχο αλλά χωρίς ακόμα α χάσει μερικές τρίχες.

Βρείτε κομμωτή που να ξέρει από παιδιά. Θα έχει την ανάλογη υπομονή αλλά μπορεί να είναι εξοπλισμένο και με παιδικές ταινίες, ειδικά υπερυψωμένα καθισματάκια και να έχει ένα χώρο πιο φιλικό στα παιδιά.

Κάντε κολπάκια. Μπορείτε να πάτε το παιδί για κούρεμα εσείς ή κάποιο άτομο που έχει συνδυάσει με τη διασκέδαση και θα το δει ως κάτι πιο διασκεδαστικό. Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και το παιδί αρνείται με πείσμα, κάντε το την ώρα που κοιμάται αλλά προσεκτικά, χωρίς να σας καταλάβει. Μπορεί έτσι να πάθει μεγαλύτερη φοβία.

Κάντε γλυκιά συμφωνία. Τα παιδιά λατρεύουν τα ανταλλάγματα και δεν έχετε και τόσα πολλά περιθώρια. Τάξτε στο παιδί το αγαπημένο του γλυκό ή βάλτε το να παρακολουθεί την αγαπημένη παιδική ταινία όσο διαρκεί το κούρεμα.

Κουρέψτε τα σε φάσεις. Κάντε τη διαδικασία βήμα βήμα αν δεν το αντέχει. Μπορείτε να τριμάρετε τις άκρες και μετά από κάποιες μέρες να του κόψετε τη φράντζα.

Μήπως χρειάζεται ιατρική βοήθεια; Είναι και εκείνες οι περιπτώσεις παιδιών που ίσως πάσχουν από αυτισμό ή από κάποιες δυσλειτουργίες συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να το αντιληφθείτε γρήγορα και το κούρεμα είναι μία καλή αφορμή.