To περιβάλλον και η προστασία του είναι ένα θέμα που μπαίνει όλο και περισσότερο στις οικογένειες και οι γονείς πλέον ευαισθητοποιούνται περισσότερο με το μεγάλο αυτό πρόβλημα και επηρεάζουν θετικά τα παιδιά τους. Κι ενώ το σχολείο πρέπει να αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση των παιδιών, οι γονείς είναι εκείνοι που γίνονται το πρότυπο και το παράδειγμα στη συμπεριφορά των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι αν σέβεστε εσείς το περιβάλλον, το παιδί θα ακολουθήσει τα βήματά σας και θα έχει την ίδια προσέγγιση με εσάς και ως ενήλικας.

Κάντε την αρχή με απλά και εύκολα βήματα με κινήσεις που αποδεικνύουν το σεβασμό του περιβάλλοντος και την προστασία του όσο ‘περνάει από το χέρι σας’.

Μην χαλάτε άσκοπα νερό. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, κλείστε το νερό. Πείτε στα παιδιά να μην αφήνουν το νερό να τρέχει όταν ποτίζετε τα φυτά και να τρέχει κάτω. Το ίδιο ισχύει και στο μπάνιο. Όταν δεν το χρησιμοποιούμε, το κλείνουμε και φυσικά επιλέγουμε ντους αντί για γέμισμα της μπανιέρας με νερό.

Οικονομία στο ρεύμα. Κάθε φορά που φεύγουμε από ένα δωμάτιο, κλείνουμε το φως. Αν φεύγουμε από το σπίτι, έστω και για μισή ώρα, κλείνουμε όλα τα φώτα.

Κλείνουμε τις πόρτες όταν έχουμε αναμμένο κλιματισμό για να μην φεύγει ο αέρας και χρειάζεστε περισσότερη ώρα μέχρι να κλιματιστεί ο χώρος.

Καλλιεργήστε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά. Αν έχετε ένα μικρό κηπάκο όπου μπορείτε να παράγετε τα δικά σας τρόφιμα, είναι πολύ σημαντικό. Αποφεύγετε τις χημικές ουσίες που προστίθενται και μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να τα καταφέρνουν μόνα τους πάντα σεβόμενοι το περιβάλλον και τη διατροφή τους.

Όχι στα πλαστικά. Η νέα τάση στα σούπερ μάρκετ με την αγορά των πλαστικών σακουλών μας μαθαίνει πώς να μειώνουμε τη χρήση αυτού του υλικού και να επιλέγουμε ανακυκλώσιμες τσάντες για πολλαπλές χρήσεις. Και φυσικά εδώ προκύπτει και η ανάγκη για ανακύκλωση που δεν είναι δεδομένη σε όλους. Μάθετε στο παιδί να διαχωρίζει τους κάδους των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης που είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αφήστε το αυτοκίνητο. Γίνετε το παράδειγμα για τα παιδιά και ελαττώστε τη χρήση του αυτοκινήτου. Κάντε τις διαδρομές με τα πόδια ή με το ποδήλατο, μαζί με τα παιδιά. Μην πετάτε ποτέ σκουπίδια εκτός των κάδων. Το παιδί μιμείται εσάς και δεν μπορεί να αντιληφθεί από μόνο του τί είναι σωστό και τι λάθος.